Poslanec Volný rozpoutal ve sněmovně potyčku. Předseda Vondráček ho vykázal z jednacího sálu

V Poslanecké sněmovně se poprali poslanci. Incident vyvolalo vystoupení nezařazeného poslance Lubomíra Volného, původně zvoleného za SPD, jemuž předsedající schůze vypnul mikrofon. Šéf dolní komory Parlamentu posléze Volného do konce jednacího dne vykázal ze sálu. Poslanec po incidentu vyloučil možnost, že by kvůli tomu rezignoval.

Praha (Aktualizováno: 17:40 21. 1. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanec Lubomír Volný (nez.) vyprovokoval ve sněmovně během interpelací krátkou roztržku

Poslanec Lubomír Volný (nez.) vyprovokoval ve sněmovně během interpelací krátkou roztržku | Zdroj: Reprofoto z ČT24

Poslanec Lubomír Volný byl řádně přihlášen do rozpravy. V úvodu svého vystoupení ale začal kritizovat sociální demokraty i přímo předsedajícího Tomáše Hanzela (ČSSD). Ten ho proto upozornil, aby mluvil k věci - tedy k žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu.

To nezařazený zákonodárce odmítl, Hanzel mu proto vypnul mikrofon. Volný se vydal k místu předsedajícího a začal křičet do jeho mikrofonu. Když se mu v tom Hanzel snažil zabránit, Volný ho začal fyzicky napadat a při tom dál vykřikoval.

Předsedajícího se následně přišlo zastat několik dalších poslanců a také sněmovní ochranka. Lubomíra Volného se jim pak podařil uklidnit a odvést pryč.

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) po čtvrthodinové přestávce Volného do konce jednacího dne vykázal ze sálu. „Zažili jsme něco, co se v tomto sále od zvolení Tomáše Garrigua Masaryka ještě nestalo,“ prohlásil. Celou situaci bude ještě řešit disciplinárním řízením u mandátového a imunitní výbor.

Poslanec Volný po incidentu odmítl, že by kvůli tomu rezignoval na svou funkci. Novinářům podle ČTK řekl, že se cítí ještě víc povolán k zastupování názoru lidí, kteří nesouhlasí se současnou situací.

Policie se zabývá poslancem Volným, odmítá nosit ve sněmovně roušku. Feri ho nazval ‚sobeckým idiotem‘

Číst článek

Lubomír Volný a jeho kolega Marian Bojko ve sněmovně celý den vystupují bez roušky. Jejich možným porušením hygienických opatření se zabývá policie. Po vyhodnocení věc předá do správního řízení, uvedla na twitteru.

Vondráček zároveň upozornil poslance Bojka, aby si zajistil ochranu nosu a úst a na schůzi tak nosil roušku. V opačném případě je připraven ho také vykázat.

Chování poslance Volného okamžitě odsoudil předseda SPD Tomio Okamura, který se od něj distancoval. Poslanci Volný s Bojkem byli oba do komory zvoleni právě na kandidátce Okamurova hnutí. 

Podobně se po obnovení schůze vyjádřil i Vlastimil Válek (TOP 09). „Doufám, že všichni ti, kteří jste se dívali na primitiva, který jako argument používá brachiální násilí, teď chápete, kdo hájí názory popíračů existence koronaviru a nutnosti očkování,“ řekl.

Vít Kubant, Pavel Šimek, Jiří Svatoš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme