Boj Navalného s Putinem pokračuje. Natočil a ukázal prezidentův palác za 29 miliard

Palác v letovisku Gelendžik na břehu Černého moře má patřit ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. (Zdroj: Youtube Alexeje Navalného)

Putinův palác

Alexej Navalnyj dál vede boj s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Přestože byl v neděli zatčen přímo na letišti v Moskvě, kam se vrátil po pětiměsíčním léčení a pobytu v Německu po srpnové otravě, zveřejnil v tomto týdnu se svým týmem Fondu boje s korupcí téměř dvouhodinové video. Na něm ukazují usedlost na břehu Černého moře v hodnotě 29 miliard korun. Má patřit právě Putinovi.

Podle Navalného jde o největší korupční skandál v ruských dějinách. Peníze na stavbu „carského paláce“ měly dle rešerší Navalného a jeho lidí pocházet z úplatků a státních zakázek. „Putin bydlí v extrémním luxusu. Žije život arabského šejka a někoho, kdo dokáže na první pohled proměnit věci ve zlato,“ říká Georgij Alburov, který při odhalování hrál klíčovou roli.

Ve filmu, jehož stopáž činí přesně hodinu a 52 minut, přinesl také „organigram“ se schématem, odkud a kam putovaly peníze a kdo je s kým spřízněný. Jde o složitou síť společností, a to i se státní účastí, o lidi blízké a věrné Putinovi. Ti se měli podílet na tom, že se miliardy rublů „ztrácely“ z velkých staveb. Stavbu paláce podle Navalného financovali například šéf ropného koncernu Rosněfť Igor Sečin či miliardář Gennadij Timčenko. Současný provoz a údržba mají jít na vrub Rosněfťu a další státní firmy Transněfť.

Vždyť už při kandidatuře ruského Soči na pořádání zimních olympijských her v roce 2014 se říkalo, že jediným vítězem bude Vladimir Putin, kdežto poraženým ruský národ a jeho daňoví poplatníci. Šlo o nejnákladnější zimní olympiádu s mnohonásobně překročeným původním rozpočtem, připomíná Navalného tým.

Ani časté změny ve vlastnictví pozemků kolem sídla na břehu Černého moře nepřinesly jiný závěr, než že jeho skutečným vlastníkem má být Putin. Jenže…

Alburov na internetovém kanálu Déšť tvrdí, že nejdůležitějším výsledkem odhalení Fondu boje s korupcí je, že Putin tam kvůli pozornosti „všech“ nikdy nebude moci žít.

„Prostudovali jsme tisíce dokumentů, hovořili s lidmi zapojenými do této stavby. Zodpovědně říkáme, že tento černomořský palác patří od prvního dne Vladimiru Putinovi. Oklamali vás,“ popisuje Navalnyj.

Putinův tajný super palác je údajně nejdražší usedlostí na světě. Leží na pozemku o rozloze 7 800 hektarů a je 39krát větší než Monako na Francouzské riviéře. Samotná hlavní budova má podle stavebních plánů, které Navalnyj ve videu také ukázal, 17 000 metrů čtverečních plochy, zařízení odpovídá italskému stylu.

Uvnitř se nachází divadlo, kasina, bazény, vodní disko, shisha bar s tyčí pro tanec. A také 47 sedacích souprav v ceně 20 000 eur (přes půl milionu korun) za jednu. Z objektu vede tunel přímo na pláž. Skryt v podzemí je i hokejový stadion. Nechybí heliport a v rozlehlých zahradách se našlo místo i pro vinohrad.

Navalnyj začal svůj film netradičně a natáčel ho i při svém pobytu v Německu, kde se léčil z otravy, kterou mu měli v srpnu 2020 způsobit agenti státní Federální služby bezpečnosti (FSB), nástupnické agentury KGB, nanesením jedu do vnitřních švů Navalného spodního prádla. To prý přiznal i údajný vrah Konstantin Kudrjavcev, který „operaci“ vedl, v rozhovoru s Navalným, jehož si v telefonátu spletl se zástupcem státních orgánů. Navalnyj ukázal též místo v Drážďanech nedaleko českých hranic, kde Putin v 80. letech jako třiatřicetiletý důstojník pracoval pro sovětskou tajnou službu KGB.

Prezidentovi stoupenci v Kremlu po zveřejnění videa odmítli nařčení s tím, že Putin žádný palác nevlastní.

Jen během prvního dne mělo Navalného video podle německého deníku Bild přes 20 milionů zhlédnutí.

Tagy: