Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Podcast: Čeští vězni se díky koronaviru podívali domů, říká vězeňský psycholog

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
28. ledna 2021
05:00

Život vězňů se stejně jako všem lidem v tuzemsku kvůli pandemii koronaviru velmi zkomplikoval. Ve věznicích došlo k zákazům návštěv, mnozí z vězňů přišli o práci a zajetý režim se také změnil. Pro Blesk Podcast prozradil hlavní psycholog Vězeňské služby ČR Václav Jiřička alespoň jedno velké pozitivum všech protikoronavirových opatření. Ve věznicích se urychlilo zavedení videohovorů a vězni se tak mohli virtuálně konečně podívat domů.

Smutek, útlum, nuda. Tak mnohdy vypadá v těchto dnech život ve vězeních. Na psychické zdraví mužů a žen dohlíží přes 150 vězeňských psychologů, kteří obzvláště nyní mají plné ruce práce. Podle Václava Jiřičky byla kupříkladu v některých věznicích zrušena skupinová sezení a psychologové se snaží tento výpadek nahrazovat soukromými terapiemi s vězni. A jak za mřížemi vnímají koronavirus?

Podle Jiřičky je to podobné jako u lidí na svobodě. „Velkým faktorem je, že jsou uvěznění. Nemají kontrolu nad svým životy, nad svým pohybem, nad svými rozhodnutími. To je zásadní rozdíl, ale takové rozdíly nalezneme i v jiných institucích, kde jsou lidé institucionálně umístění. Někteří vězni říkají, že je to všechno humbuk, jiní jsou opatrní, jiní opatření považují za racionální. Je to stejné jako ve společnosti,“ prozradil Jiřička.

Jedním z největších problémů podle něj je ten, že vězni přišli o svoji práci. Podle psychologa bylo před pandemií dokonce doposud nejvíce zaměstnaných vězňů a pracovní nabídka nestačila poptávce. „Jestliže nyní nechodíte do práce, vyděláte si méně peněz, nemůžete splácet výkon trestu, ale nemůžete si nic dávat stranou a podporovat rodinu. Takže je to velmi komplikované a tohle všechno vede k psychickému útlumu a rozladění,“ popsal vliv opatření na vězně Jiřička.

Na návštěvě doma

Od 23. října 2020 platí ve věznicích zákaz návštěv, který se prodlužuje spolu s nouzovým stavem. „Myslím si, že přerušení styků vězňů s rodinami je jedna z nejzávažnějších věcí, co přinesla do věznic pandemie. Tím, že jsou lidé izolováni, nemají kontrolu nad svými životy, tak se často velmi upínají k životu rodin venku,“ vysvětlil Jiřička.

Přesto vidí na změnách kvůli koronaviru drobnou výhodu. Věznice totiž zavedly videohovory. „Udělali jsme s nimi velmi dobrou zkušenost, protože zavedení Skypu bylo již dlouho plánované, ale stejně jako u jiných věcí, pandemie urychlila i tohle. Řada vězňů zažila novou zkušenost, kterou ocenili. Mohli totiž vidět svoje rodiny v jejich domácích prostředích. Viděli, jak tam opravdu žijí, že to není popisování u stolků, ale je to live. To mnozí velmi ocenili a taky si mnozí z nich uvědomili, co způsobili tím, že jsou ve vězení a nemohli se dětem věnovat. Mnozí viděli i rodinné příslušníky, kteří by za nimi do vězení nepřijeli, protože je to moc daleko, jsou třeba staří, mají problémy s pohyblivostí a podobně,“ oceňuje závěrem hlavní psycholog Vězeňské služby ČR Václav Jiřička.

Video Blesk Podcast: Čeští vězni se díky koronaviru podívali domů, říká vězeňský psycholog - Jiří Marek
Video se připravuje ...

macikv ( 28. ledna 2021 10:37 )

Ze nevidi rodinu??Tak nemaji delat pi...iny a nebyli by tam kde jsou a rodinu vidi kazdy den

bleskovka ( 28. ledna 2021 05:19 )

Především díky tomu,kdo ho tam donesl,doufám,že ho zjistili a potrestají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa