Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bráníte se koronaviru vitaminem D? Pozor na množství, může být toxický, varují lékárníci

Autor: ula - 
28. ledna 2021
05:15

O vitaminu D se od počátku pandemie mluví jako o bojovníkovi proti koronaviru. „Déčko“ má pozitivní vliv na lidskou imunitu, podporuje aktivaci imunitních procesů v těle, a tak mu pomáhá lépe zvládat infekci. Lékárny hlásí, že vitaminu D mají dostatek, i když jeho prodeje trhají rekordy. Česká lékárnická komora (ČLnK) však varuje, že by se lidé měli o užívání „déčka“ poradit. Jeho nadměrné množství totiž může být toxické.

„Je prokázáno, že nízké hladiny vitaminu D v krvi jsou spojeny se zvýšeným rizikem virových a bakteriálních respiračních onemocnění, výskytu astmatu i tuberkulózy. Vitamin D má zásadní roli v mechanismu spouštění obrany organismu a stimulaci imunitní odpovědi,“ vysvětluje MUDr. Petr Podroužek, odborný ředitel EUC Laboratoří.

Zjištění, že dostatek vitaminu D je klíčový pro aktivaci některých populací bílých krvinek - T lymfocytů a dalších složek buněčné imunity, patří k významným objevům. V případě nedostatku vitaminu D tyto buněčné elementy nejsou schopny „být v dobré formě“ a nezajistí řádnou obranu organismu, navíc také nedovedou řádně zvyšovat svoje počty, což je pro výsledek boje s infekčními agens podstatné.

Jednoduše řečeno, vitamin D podporuje aktivaci imunitních procesů v těle, a tak mu pomáhá lépe zvládat infekci. Proto je zásadní nejen pro imunitu jako takovou, ale i pro pozdější boj s nemocí, když už k nakažení dojde. Optimální hladina vitaminu D v krvi je 100-125 nmol/l.

Vitamin D „ze slunce“ lze v našich českých podmínkách získat jen část roku. Doplnění vitaminu D stravou (např. mořské ryby a výrobky z nich, vaječný žloutek, mléko, tvaroh, sýry) není obecně v našich podmínkách dostatečné a není to leckdy ani možné. Proto je lepší sáhnout po doplňcích stravy. A Češi v tomto rozhodně neváhají.

Rekordní prodeje vitaminů

Podle lékáren, které Blesk Zprávy oslovily, je doplňků stravy s vitaminem D dostatek. I přes to, že zájem o ně je veliký. Lékárny se po náporu, který zažívaly vloni na jaře, raději zásobily. Zatímco při první vlně pandemie lidé vykupovali léky s paracetamolem, při podzimní pandemii byla situace zcela jiná.

„Největší zájem o léčiva proti chřipce a horečce byl během první vlny pandemie. Během podzimní vlny pandemie jsme zaznamenali zvýšený zájem zákazníků o doplňky stravy na podporu imunity, vitamin C,“ řekla Blesk Zprávám Kateřina Schotliová z e-shopu Pilulka.cz.

Podobnou situaci zažil řetězec lékáren Dr. Max. „Na podzim vzrostl zájem o vitamin C a extrémně vzrostl zájem právě o vitamin D. V naší síti překonávaly prodeje od září do prosince vysoko hranici 100 tisíc kusů každý měsíc, v září to bylo téměř 140 tisíc kusů,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí řetězce Michal Petrov.

Kde najdeme vitamin D? Kde najdeme vitamin D? | SZÚ

Nadměrné množství „déčka“ je toxické

Mluvčí České lékárnické komory (ČLnK) Michaela Bažantová upozornila, že pokud si vybíráte přípravek s vitaminem D, je lepší výběr konzultovat s lékárníkem.

„Vitamin D se může v těle hromadit, jeho nadměrné množství je toxické. Při jeho nadměrném příjmu v těle dochází k hromadění vápníku v krvi i moči. Vysoká hladina vápníku v krvi může vést k nevolnosti, zvracení, svalové slabosti atd.,“ upozorňuje Bažantová. 

V extrémních případech toxicita vitaminu D způsobuje například selhání ledvin nebo srdeční arytmii. 

Lékárníci radí, abyste kontrolovali, jaké léky berete, protože někteří pacienti například mohou užívat vitamin D už v jiné formě, v jiném léku a může hrozit právě nebezpečí vyšší dávky. 

„Nevhodné jsou i kombinace s některými chronicky užívanými léky,“ varuje Bažantová.

Video  PharmDr. Martin Kopecký, Ph.D., viceprezident ČLnK radí, čím posílit imunitu.  - Andrea Ulagová,
Video se připravuje ...

koliaska ( 19. prosince 2021 03:02 )

No, já vitamín D doplňuji každou zimu. Nejen kvůli koronaviru, ale obecně. Vzhledem k tomu, že déčko se tvoří hlavně díky slunečnímu svitu, kterého je přes zimu nedostatek je prostě dobré ho doplňovat. Taky je dobré si uvědomit, že každé déčko není stejné, viz například toto srovnání - http­s://zi­vota­vyzi­va.cz­/vita­min-d/

AliAlice ( 18. října 2021 18:08 )

Taky by mě zajímalo,jaké množství vitamínu D denně brát ...

levandulova ( 28. ledna 2021 20:23 )

Clanek naprosto o hov..ne, jako vzdy, odflaknuto. Bez informace, jake mnozstvi tedy denne brat a jake uz je rizikove. Napriklad informace, ze je treba s vit.D soucasne uzivat vitamin K, aby se lepe vstrebal, naprosto chybi. Oproti predchozim umirnenym upozornenim se nyni traduje, ze se ma uzivat 1000 - 4000 IU denne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa