Mexiko hlásí opět vysoký nárůst nakažených i úmrtí

Mexiko oznámilo za poslední den 17.944 potvrzených nákaz koronavirem SARS-CoV-2 a 1623 úmrtí v souvislosti s infekcí, informovala v noci na dnešek SEČ místní média. Oba údaje jsou stále velmi vysoké. V některých regionech této druhé největší latinskoamerické země jsou nemocnice na hranici kapacit lůžek intenzivní péče, například v metropoli jsou tato lůžka zaplněna z 85 procent.

Mexiko, které má 128 milionů obyvatel, se potýká s druhou vlnou epidemie covidu-19. Minulý týden zaznamenaly úřady dosud nejvyšší nárůsty nákaz za den (22.339) i úmrtí v souvislosti s nákazou (1803). V zemi se ale málo testuje, takže reálná čísla jsou podle expertů několikanásobně vyšší.

Dosud se v Mexiku potvrdilo 1,8 milionu nákaz koronavirem, z toho na 153.600 pacientů v souvislosti s nákazou zemřelo. V počtu evidovaných úmrtí s covidem-19 je země čtvrtá na světě po Spojených státech, Brazílii a Indii.

O víkendu měl pozitivní test na koronavirus i prezident Andrés Manuel López Obrador. Náměstek ministra zdravotnictví Hugo López-Gatell ve středu řekl, že hlava státu se cítí dobře a má jen občas mírnou horečku a trochu bolesti hlavy. Je v karanténě, ale pokračuje v pracovních povinnostech.

Mexiko spolu s Kostarikou a Chile začaly proti covidu-19 očkovat loni jako první v Latinské Americe na Štědrý den, a to americko-německou vakcínou firem Pfizer a BioNTech. Minulý týden prezident López Obrador oznámil, že i Mexiko dostane méně dávek této vakcíny. Vláda podle něj vyhověla žádosti OSN, aby se k vakcíně dostaly chudší země. Téměř všechny státy mexické federace už podle středečního oznámení ministerstva zdravotnictví vyčerpaly 95 procent přidělených vakcín.

Mexická vláda dojednává dodávky i dalších vakcín, mimo jiné takzvané oxfordské od společnosti AztraZeneca, očkovací látky od čínské firmy CanSino a ruské vakcíny Sputnik V.

Související

Velikonoce

Velikonoce ve světě. Jak se slaví v Asii, Africe nebo Austrálii?

Pomlázka, malovaná vajíčka nebo mazanec – to jsou typické symboly našich Velikonoc. Oslavy Velikonoc mají v různých zemích světa svou specifickou podobu, stejně tak charakteristické zvyky. Odráží se v nich zbožnost, staré rituály i prvky lidové kultury. Jak se slaví Velikonoce za hranicemi Evropy?

Více souvisejících

Mexiko Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy