Porušení spravedlivé obchodní soutěže, reaguje Čína na vyloučení z tendru na dostavbu Dukovan

Čínská strana vyjadřuje znepokojení nad tím, že se vláda chystá vyloučit čínskou společnost z tendru na stavbu jaderného bloku v Dukovanech. Ve čtvrtečním vyjádření na webu to uvedl mluvčí čínského velvyslanectví v České republice. Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) ve středu po jednání s předsedy opozičních stran řekl, že Čína je pro všechny strany nepředstavitelným hlavním dodavatelem bloku.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany | Foto: Jan Sucharda | Zdroj: Český rozhlas

Mezi možnými uchazeči dukovanského tendru jsou podle dostupných informací ruský Rosatom, čínská společnost CGN, severoamerická společnost Westinghouse, francouzská EdF a jihokorejská firma KHNP.

Havlíček: Čínu jako dodavatele Dukovan vylučují všechny strany. Klíčová budou jednání s ČEZ

Číst článek

„Čínská strana si všimla příslušných zpráv a vyjadřuje vážné znepokojení nad tím, že se česká vláda chystá vyloučit čínskou společnost z tendru na zmíněný projekt,“ uvedl mluvčí ambasády. Česko by podle jeho vyjádření nemělo zobecňovat koncept národní bezpečnosti, a vytvářet tak umělou překážku pro vstup čínských společností na český trh. „Takový postup se odchyluje od zásady spravedlivé soutěže, porušuje mezinárodní ekonomická a obchodní pravidla, narušuje běžný tržní řád a poškozuje legitimní práva a zájmy čínského podniku,“ doplnil mluvčí.

Čínským společnostem by podle něj Česko mělo poskytnout otevřené, spravedlivé, transparentní a nediskriminační obchodní prostředí.

Kritizovaná účast Ruska

Politická garnitura je podle Havlíčka rozdělena v tom, zda do tendru pustit Rusko. Důvodem pro jeho setrvání v soutěži je snaha o zvýšení konkurence v tendru. Případné bezpečnostní hrozby, před kterými varuje v případě Ruska a Číny například opozice, je podle Havlíčka možné vyhodnotit v průběhu tendru.

Stát by stavbu Dukovan mohl financovat sám, pokud by zapojení ČEZ bylo drahé, řekl Havlíček

Číst článek

O dalším postupu se podle Havlíčka rozhodne v příštích týdnech. Klíčová budou i jednání s energetickou firmou ČEZ. Havlíček ve středu uvedl, že stát by se nově mohl podílet na financování výstavby v Dukovanech ze 100 procent, a to v případě, že by zapojení ČEZ bylo příliš drahé. Vyhodnotí to znalecký posudek. Dříve se hovořilo o variantě financování 70 procent státem a zbylých 30 procent by dal ČEZ.

Model financování nového jaderného bloku v Dukovanech na Třebíčsku zhruba za šest miliard eur (přibližně 162 miliard korun) schválila vláda loni. Stát a ČEZ uzavřely smlouvy k plánovanému novému bloku na konci července. Havlíček a šéf ČEZ Daniel Beneš podepsali vedle zastřešující dohody také smlouvu, která definuje územní povolení k umístění stavby a stanovuje termíny výběru dodavatele. Beneš tehdy řekl, že pořadí uchazečů o stavbu nového bloku by firma ráda měla na konci roku 2022.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme