Rychle tající sníh v části Česka přimrzne, jinde hrozí povodně, varují meteorologové

Meteorologové vydali výstrahu před povodněmi

Meteorologové varují před povodněmi i před ledovkou. Teploty budou v noci klesat, během dne bude sníh naopak rychle tát. Nicméně na některých místech stihne voda přimrznout a bude představovat riziko.

Teploty v noci na středu mají opět padat pod nulu. Tam, kde jsou silnice mokré a neošetřené, se s největší pravděpodobností opět vytvoří ledovka. Výstraha platí pro téměř celé území České republiky, především však pro Moravu a Slezsko. Komplikace nepřinese pouze mráz, ale i riziko povodní.

Zatímco ve vyšších polohách bude hladiny řek zvedat déšť, v těch nižších, zejména v povodí Lužnice, Nežárky, Berounky, Sázavy nebo Svratky, to bude rychlé tání sněhu. Už během noci na středu mají být na některých místech teploty nad nulou a během zítřejšího dne vystoupají místy až na dvanáct stupňů. K rychlejšímu tání pak napomůže i vítr. Foukat začne v noci na čtvrtek téměř na celém území republiky a vítr může dosáhnout místy až 70 kilometrů v hodině.

Během středy by některé řeky mohly stoupat na první povodňový stupeň. Výstraha platí především pro Jihočeský, Středočeský a Plzeňský kraj. Na Lužnici a Nežárce ale meteorologové předpovídají druhý povodňový stupeň. Lidé by se měli vyhnout místům, kde kvůli podmáčení hrozí pády stromů. Na pozoru by se měli mít i řidiči v místech, kde se voda vylije na silnice.

Tagy: