Skladování semen

S koncem pěstitelské sezóny přichází potřeba uchování semen a semínek zeleniny, bylinek či květin pro příští výsadbu. Správné skladování je klíčem k tomu, aby zůstala zdravá a vysoce klíčivá.

Samozřejmě, že si můžeme na jaře zakoupit semena nová, ale byla by škoda vyhodit zbylá z letošní sadby, nebo ta z výpěstků odrůd, které se nám osvědčily. Při správném ošetření sklizených semínek a dodržení nejdůležitějších zásad uskladnění, jimiž jsou sucho, chlad, temno a stálé podmínky, máme úspěch prakticky zaručen, semínka zůstanou životaschopná po mnoho let. A ještě ušetříme.

Sbíráme jen zralá

Pro budoucí výsadbu jsou vhodná jen skutečně vyzrálá semínka, tzn. ta, která pocházejí buď ze suchých pouzder (tobolek, lusků), nebo zralých až přezrálých plodů. Zejména měkkost a světlá barva semen obvykle signalizují, že jsou ještě nedozrálá, nedovyvinutá.

Důležitá míra vysušení

V kupovaném osivu zůstává pouze okolo 7 až 9 % vlhkosti, proto je před uskladněním již nemusíme dosušovat, ale pouze za předpokladu, že tak učiníme dříve, než pojme vlhkost ze vzduchu. Pokud chceme uschovat zbytek nevysazených semínek, která jsme měli přes léto třeba v kůlně, musíme je opětovně prosušit.
Semena z vlastního sběru musíme dobře vysušit. V létě nám pomůže slunce, kdy venku rozprostřeme například na hustá síta nejprve tobolky se semínky. Efektivní a rychlý proces nabídne elektrická sušička ovoce, jíž je ale třeba nastavit maximálně na teplotu 35 °C. Vyšší teplota by už mohla semena znehodnotit. Urychlit sušení pomůže i pohlcovač vlhkosti typu bentonit či silikagel.

Způsoby uskladnění

Nejvíce potřebné k tomu, aby si semínka uchovala dlouhodobou vysokou klíčivost, jsou sucho a chlad. Ovlivní ji podstatně i teplotní stálost. Vyšší teploty a vzdušná vlhkost je probouzejí, klíčivost pak klesá už prvním rokem a vzešlé rostliny trpívají růstovými deformacemi. Při uložení v nevytápěných prostorách s kolísavou teplotou a vlhkostí se semena rovněž probouzejí z vegetačního klidu a vzhledem k tomu, že nemají podmínky potřebné pro růst, postupně hynou. Proto se vyhýbáme uložení v zahradním domku, kůlně apod.
Kupovaná semena, která nejsou uložena v neporušeném vakuově uzavřeném obalu, a semena z vlastní produkce před uskladněním vložíme do dobře těsnicího obalu, který je zabezpečí před vlhkostí z okolního prostředí. Vhodné jsou plastové sáčky se zipem nebo po naplnění uzavřené zatavením, sklenice se šroubovacím uzávěrem či víčkem s těsněním a pákovým zavíráním. Obaly můžeme i zkombinovat, uzavřené sáčky pro větší bezpečí semen vložíme ještě do uzavíratelné sklenice. Nemáme-li k uskladnění plně zatemněné místo, použijeme sklenice z tmavého skla.

Optimální teplota

Optimální teplota pro skladování semen se pohybuje v rozmezí od 0 do 10 °C. Takové teploty nám poskytne spíž nebo suchý sklep. Chcete-li semena uchovat pouze do příští sezony, postačí nám skladovací teplota do 15 °C.
Pro dlouhodobé uložení je vhodnější chladnička nebo mraznička. Zde si ale musíme dát obzvlášť záležet na ochraně semen před zvlhnutím a uložit je v opravdu dobře těsnicím obalu.
Semena s průměrnou a dlouhou životností skladujeme při teplotě kolem 5 °C, u semen s krátkou životností musíme volit teplotu v rozmezí −15 až −18 °C.

Životnost semen

  • Velmi omezená: pažitka, cibule, česnek, pór, pastinák, saturejka
  • Krátká (2 až 3 roky): petržel, mrkev, celer, špenát
  • Střední (4 až 5 let): paprika, ředkvička, ředkev, hrách, fazole, salát, řeřicha, štěrbák, polníček
  • Dlouhá (nad 5 let): okurka, dýně, cuketa, meloun, rajče a brukvovitá zelenina

Vlastní semennou banku si můžeme vytvořit v mrazničce. V ní můžeme zálohovat zejména druhy semen s vysokou životností, která může být až 20 let. To nám dává záruku, že budeme mít k dispozici i semena starých nebo aktuálně neregistrovaných odrůd, která tudíž nejsou dostupná na trhu a jejichž uvádění do oběhu zakazuje zákon č. 219/2003 Sb.

Text: Zuzana Ottová
Foto: Shutterstock

Skladování semen