Tendr na Dukovany zdržují spory o bezpečnost a výkup elektřiny. Hrozí fiasko, varuje expert

Dukovany, ilustrační foto

Dukovany, ilustrační foto Zdroj: Facebook Infocentrum JE Dukovany

Rusové a Číňané se s největší pravděpodobností nakonec nebudou moci samostatně zúčastnit tendru na dostavbu Dukovan.
Poslanecká sněmovna tlačí vpřed dostavbu Dukovan i přes sílící kritiku opozice. Ve středu sice musela odložit finální hlasování o klíčovém zákoně, tzv. lex Dukovany, stále ale odmítá přistoupit na požadavky středopravicové opozice.
Jaderná elektrárna Dukovany
Rusové a Číňané se s největší pravděpodobností nakonec nebudou moci samostatně zúčastnit tendru na dostavbu Dukovan.
5
Fotogalerie

Vládní koalice ve sněmovně tlačí vpřed dostavbu Dukovan i přes sílící kritiku části opozice. Ve středu sice musela odložit finální hlasování o klíčovém zákoně nazývaném lex Dukovany, stále ale odmítá přistoupit na požadavky některých nevládních stran v dolní komoře parlamentu. Další pokus o hlasování se uskuteční nejdříve v pátek, při kterém již zřejmě opozice schválení zákona nezabrání. Hlavní spory vyvolává otázka bezpečnostních záruk při provozu nového bloku a způsobu výkupu elektřiny z něj.

Pokud zákon projde, stát se zaváže k tomu, že bude od polostátní energetické společnosti ČEZ vykupovat elektřinu z nového zdroje za takovou cenu, aby jí pokryla náklady i přiměřený zisk projektu. Vláda přitom v zákoně odmítá jednoznačně konkretizovat délku a výši státní podpory projektu.

V posledních dnech ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) navíc přišel s informací, že kvůli potřebnému snížení celkové ceny projektu by stát měl vykupovat elektřinu z nového bloku po dobu 60 let. Dosud se počítalo s polovinou této doby, případně se 40 lety.

„Celé to připomíná solární fiasko z roku 2010. Podobný zákon, podobné garance,“ kritizuje současný návrh zakladatel energetické skupiny Amper Jan Palaščák. „Rozdíly jsou jen tři. Zákon se týká pouze jedné firmy, na rozdíl od solární podpory chybí jakékoliv cenové zastropování a zatřetí to zaplatíme v platbách za jistič, takže neuspoří ani ten, kdo bude méně spotřebovávat,“ dodal.

Petr Pávek (STAN) proto navrhl, aby zákon garantoval výkupní cenu maximálně na 40 let bez možnosti dalšího prodloužení. Starostové se rovněž spolu s Piráty snaží prosadit maximální výkupní cenu na úrovni 62 eur, tedy 1600 korun za megawatthodinu.

Kromě finančního rizika části opozice vadí i nedořešené bezpečnostní otázky. Otázka bezpečnosti je důležitá i pro vládní ČSSD, nechce ji ale řešit v aktuálně projednávaném zákoně.

„Vzhledem k současným informacím tajných služeb sociální demokraté nepodporují jakkoliv vpustit do tendru firmy, které jsou buď z Číny, nebo z Ruska,“ míní přitom poslanec ČSSD Roman Onderka s tím, že řešením v tomto případě není ani zapojení těchto firem do konsorcií.

Vláda spolu s KSČM a SPD argumentuje tím, že v tendru bude zakotvena pojistka, která následujícím vládám umožní, aby v průběhu soutěže mohly kohokoliv a bez rizika arbitráží vyřadit. Zároveň tento postup podle vlády sníží vysoutěženou cenu díky větší konkurenci mezi soutěžiteli.

S tím však nesouhlasí ani opozice, ani vládní zmocněnec Jaroslav Míl, který je za přípravu jaderného tendru zodpovědný. Klíčové pro nízkou cenu nabídek jsou podle jeho dřívějšího vyjádření především faktory jako dostatek času na předložení závazných nabídek či celková organizace a kvalita přípravy a provedení výběrového řízení. Míl proto požaduje prodloužení času na předložení nabídek ze sedmi na dvanáct měsíců.

Odhadovaná cena nového bloku Dukovan se podle různých zdrojů podstatně liší. Záležet bude i na podmínkách půjčky. Původní vládní odhady počítají s cenou za stavbu kolem 160 miliard, experti z oboru i s dvojnásobkem.