Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Ledecká měla medaili blízko. Super-G ovládla Gutová-Behramiová

Scházelo šest setin vteřiny. Ester Ledecká zahájila světový šampionát v alpském lyžování v Cortině d'Ampezzo čtvrtým místem v superobřím slalomu. Start šampionátu, který od pondělí odkládalo počasí, nakonec zvládla nejlépe Gutová-Behramiová ze Švýcarska, na niž česká hvězda ztratila 53 setin vteřiny. 

Ester Ledecká
zdroj: ČTK/AP autor: Marco Trovati

Švýcarská reprezentantka, jež vyhrála čtyři poslední super-G ve Světovém poháru v řadě, porazila krajanku Corinne Suterovou o 34 setin. Suterová zopakovala stříbro z minulého šampionátu. Bronz získala obhájkyně titulu Mikaela Shiffrinová z USA, která ztratila 47 setin.

"Já jsem si užila skvělou jízdu. Mám z toho dneska hroznou radost, jsem na sebe pyšná, protože ty holky přede mnou jsou nejlepší lyžařky na světě. Já jsem s nima bojovala a myslím si, že docela úspěšně," řekla spokojená Ledecká v cíli České televizi. "Asi jsem tam udělala pár chyb, ale dala jsem do toho všechno a byla to dobrá jízda," dodala.

"Jízda byla dobrá, takhle se musí jezdit. Na medaili to dneska nebylo, ale když bude takhle jezdit, dřív nebo později medaili získá," řekl kouč Tomáš Bank. "Bylo to zajímavé, nebyl to lehký závod, byly tam obrovské zatáčky, dlouhá trať a bylo to fyzicky náročné," dodal.

Ledecká zahájila jízdu na olympijské sjezdovce Tofana chybičkou ve čtvrté bráně, v níž jí ve stejném místě jako předtím Suterové podjela lyže. Situaci ale ustála a zbytek jízdy zvládla bez větších zaváhání. "Je to super-G, tam se chyby dějí. Je to jedna z nejtěžších disciplín, které jezdíme. Jsem za ten výsledek fakt ráda."

Olympijská vítězka v super-G z Pchjogčchangu Ledecká, jež úspěšně závodí i na snowboardu, jela na lyžařském šampionátu tuto disciplínu potřetí. Předloni skončila ve švédském Aare na 27. místě, o dva roky dříve byla ve Svatém Mořici devětadvacátá.

Gutová-Behramiová získala titul v super-G jako druhá Švýcarka v historii po Marii Walliserové, která triumfovala v roce 1987. "Chtěla jsem samozřejmě zajet, jak nejlépe umím, a nechybovat zrovna dneska. Chtěla jsem ukázat, co umím. Ale taky to, že kariéra není jen o zlatu," prohlásila devětadvacetiletá lyžařka. "V životě jsem toho už dosáhla tolik, na medaili už nezáleží," dodala.

Shiffrinovou stálo lepší umístění zaváhání v jedné z branek, která ji vynesla daleko mimo ideální stopu. "Při té chybě jsem se dostala tolik mimo trať, snad deset patnáct metrů, že jsem si myslela, že jsem údržbář trati. Ale jela jsem agresivně a je super, že jsem po dlouhé době super-G takhle zvládla. Mám radost, že jsem na stupních vítězů," řekla Američanka, která jela superobří slalom po více než roce.

Vedoucí žena Světového poháru Slovenka Petra Vlhová skončila ve svém prvním super-G na mistrovství světa devátá. "Určitě jsem chtěla podat lepší výkon. Jsme na mistrovství světa, tady se nebojuje o body, ale o medaile. Pokud nejsem první, druhá nebo třetí, tak mě ostatní místa v podstatě nezajímají," řekla. Svou jízdu ale brala pozitivně. "Vyzkoušela jsem si super-G do kombinace, což mi pomůže, protože jsem tady nikdy nezávodila. Už vím, co od toho čekat, a budu se z toho snažit poučit," uvedla.

Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v Cortině d'Ampezzo - superobří slalom:

Ženy: 1. Gutová 1:25,51, 2. C. Suterová (obě Švýc.) -0,34, 3. Shiffrinová (USA) -0,47, 4. Ledecká (ČR) -0,53, 5. Lieová (Nor.) -0,65, 6. Gagnonová (Kan.) -0,78, 7. Tipplerová (Rak.) -0,87, 8. Gisinová (Švýc.) -0,89, 9. Vlhová (SR) -0,90, 10. Brignoneová (It.) -1,09.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články