Babiš se zúčastní setkání premiérů V4 v Krakově

Slavnostní deklaraci i deklaraci o spolupráci v digitalizaci podepíšou na středečním setkání v Krakově premiéři zemí visegrádské čtyřky (V4), tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Kromě tradičního jednání a pracovního oběda bude na programu též panelová diskuse zaměřená na společné přeshraniční projekty v digitalizaci a IT sektoru, včetně tzv. segmentu GameDev, tedy vývoje her.

Setkání premiérů Andreje Babiše (ANO), Igora Matoviče, Mateusze Morawieckého a Viktora Orbána se uskuteční zejména ke zhodnocení třicetileté spolupráce ve formátu V4. Pozvání přijal také předseda Evropské rady Charles Michel. Informaci o cestě dnes dostane k dispozici vláda.

Prezidenti zemí V4 si výročí připomněli minulý týden na dvoudenním summitu v rezidenci nedaleko letoviska Jurata na poloostrově Hel. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na twitteru uvedl, že prezident Miloš Zeman ve svém vystoupení na summitu mluvil o solidaritě a přátelství v rámci Visegrádské čtyřky.

"Poukázal na to, že se opakovaně zastal Polska a Maďarska, tedy zemí, které soustavně čelí nepodloženým útokům," napsal mluvčí. Vlády ve Varšavě a Budapešti jsou už několik let terčem kritiky ze strany Evropské unie i jiných mezinárodních organizací kvůli narušování principů nezávislosti justice, podkopávání práce nezávislých médií nebo nevládních organizací.

Zatímco pro Zemana byla cesta do Polska první zahraniční návštěvou po více než roce, Babiš v poslední době vyrazil do Maďarska a Srbska, kde sbíral informace o využívaných vakcínách proti covidu-19 a o postupu při koronavirové pandemii. Dnes měl odletět též do Rakouska, kde se chtěl seznámit s postupem testování ve školách. Kvůli mlze ale byla cesta zrušena. Bylo možné odletět až v 11:00, premiér by se nestihl vrátit na jednání vlády.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš visegradská čtyřka

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Orbán vzkazuje Stoltenbergovi: NATO nás má chránit, ne vtahovat do světového konfliktu

Severoatlantická aliance je obranná aliance, která vznikla s cílem zajistit ochranu členských států a ne zasahovat do ozbrojeného konfliktu mimo území NATO, čímž vzniká nebezpečí světové války. V rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Rádio to řekl předseda maďarské vlády Viktor Orbán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy