Společnost Nafigate Corporation a technická univerzita VUT Brno získaly 1,4 milionu eur od Evropské komise určených na projekt nové generace udržitelných obalů BioSupPack.

Know-how české firmy a univerzity je základem společného projektu 17 evropských společností a institucí, které budou vyvíjet ekologické obaly budoucnosti pro potraviny nebo kosmetiku. Firma a univerzita uspěly ve výběrovém řízení pro výzkumný program Horizont 2020, do kterého putuje z evropských peněz 8,8 milionu eur.

Členem konsorcia je mimo jiné i nadnárodní Unilever. Pro Nafigate Corporation je to i do budoucna obchodně zajímavé, předpokládá se totiž, že producenti pak budou s vývojáři spolupracovat na konkrétní výrobě.

„Tak to Evropská komise i zamýšlí, když spojuje vědecká a vývojářská centra s výrobci. Spolupráce s globálními lídry je pro nás klíčová,“ říká spolumajitelka Nafigate Corporation Lenka Mynářová. Obaly jsou přitom největším aplikačním segmentem plastového průmyslu, v roce 2019 se podle analytiků společnosti Frost & Sullivan podílely na celkové spotřebě tohoto odvětví 40 procenty.

Nafigate Corporation je českou vývojovou společností zaměřenou na oblast biotechnologií a nanotechnologií. Dlouhodobě se zabývá cirkulární ekonomikou, zpracovává biologické odpady, které přeměňuje na biopolymery a následně bioplasty. Právě ty je možné využít různými způsoby včetně výroby ekologických obalů pro potraviny, nápoje, kosmetiku nebo domácí čisticí prostředky.

Vydání Forbesu Go big!

„V rámci projektu BioSupPack budeme zpracovávat a testovat nové typy odpadů z potravinářských výrob a hledáme i nové formy polymeru, které jsou vhodné pro zpracování na plasty,“ říká Mynářová a dodává, že zadáním Evropské komise bylo vyvinout udržitelný obal, který nebude mít negativní vliv na životní prostředí.

V rámci projektu BioSupPack bude konsorcium také ověřovat možnosti, jak bioplasty nové generace efektivně recyklovat a jak digitalizovat materiálové toky. Koncept obalů budoucnosti by měl být podle Mynářové v rámci projektu hotový během tří až pěti let.

Firma aktuálně buduje centrum, které bude poskytovat zázemí třem projektům – během posledních 18 měsíců se svými projekty uspěla i v dalších evropských výběrových řízeních.