Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ruskou vakcínu v Česku už řeší i Hrad, Petříček o ničem neví. Vyrazí Nejedlý do Kremlu?

Autor: sova - 
20. února 2021
17:22

Hrad podniká kroky k tomu, aby se do Česka mohla ruská vakcína Sputnik V dostat dříve než do jiných států. Serveru iDnes.cz to sdělil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) uvedl, že o něčem takovém nemá žádné informace. 

„Podnikáme kroky, ale nebudu sdělovat žádné podrobnosti, a to v zájmu celé věci,“ řekl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Miloš Zeman přitom již dříve uvedl, že by uvítal, kdyby se v Česku očkovalo právě vakcínou Sputnik V. „Vím, že již citovaný profesor Prymula doporučil Sputnik. Vím, že Sputnikem se už, tuším, očkuje v Maďarsku, a já nemám vůbec nic proti tomu, aby, když se tak odborníci rozhodnou, tak se tato očkovací látka uplatnila i u nás,“ prohlásila hlava státu dříve v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Babišovy návštěvy na východě

Bezpečné očkování je pro mě prioritou. V Česku není vakcína Sputnik schválena, schválena není ani v EU. Nemám informace o tom, že by některý ze schvalovacích procesů měl být v dohledné době ukončen. Pokud dostaneme z Ministerstva zdravotnictví informaci, že je třeba pomoci v tomto směru i diplomatickým úsilím, jsme na to připraveni,“ řekl iDnes.cz na dotaz šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD).

Leccos ale naznačil už minulý týden premiér Andrej Babiš (ANO), který navštívil Maďarsko právě kvůli zkušenostem s vakcínou Sputnik V. Ze stejného důvodu poté odletěl i do Srbska. A možnost jednání o tom, že by Česko získalo vakcínu ještě dříve, než ji schválí Evropská léková agentura (EMA), připustil dříve i tehdejší poradce předsedy vlády Roman Prymula.

Nejedlý jednal o setkání Zemana s Putinem

Kdo by se takového jednání mohl za českou stranu účastnit? Jeden muž z Hradu už podobné zkušenosti s vyjednáváním bez pověření české vlády má. Martin Nejedlý, který navíc v Rusku žil deset let, loni například bez vědomí české vlády vyjednával setkání českého prezidenta Zemana a ruského šéfa Kremlu Vladimira Putina. Setkání se nakonec neuskutečnilo kvůli pandemii.

Prezident Zeman se již v minulosti nechal slyšet, že je připraven zapojit se do vyjednávání o vakcíně a podotkl, že by Česko s jednáním rozhodně nemělo otálet.

Covid_19 ( 20. února 2021 18:24 )

ten má

Covid_19 ( 20. února 2021 18:24 )

jen má naočkovaný Pfizer, tak se mu to radí

Covid_19 ( 20. února 2021 18:23 )

Možná stačí vyhlásit, že se bude očkovat jen Sputnikem a bude stačit koupit 10 000 dávek pro celou republiku...potom se vyhlásí, že všichni, kteří se chtěli očkovat, jsou naočkování

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa