Obchodní příměří. Evropská unie a USA pozastaví cla zavedená kvůli Airbusu a Boeingu

Boeingy 777X ve výrobní hale

Boeingy 777X ve výrobní hale Zdroj: Reuters

Výroba Boeingu 747-8
Joe Biden podepsal během prvních dvou dnů ve funkci prezidenta USA 25 exekutivních příkazů, více než Trump za dva týdny.
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová
Airbus A220
Americký letecký výrobce Boeing usiluje o návrat svých strojů 737 MAX do běžného provozu.
6
Fotogalerie

Evropská unie a Spojené státy se dohodly, že na čtyři měsíce pozastaví cla, která na sebe vzájemně uvalily v rámci sporu kolem subvencování výroby letadel. Oznámila to předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová po telefonickém rozhovoru s americkým prezidentem Joem Bidenem.

EU a USA se od roku 2004 u Světové obchodní organizace (WTO) navzájem obviňují z nelegální podpory svých výrobců letadel Airbus a Boeing. U obou stran bylo zjištěno, že v rozporu s pravidly WTO své výrobce finančně podporovaly, aby jim zajistily výhodnější pozici na trhu.

Spojené státy v roce 2019 jako odvetu za státní podporu pro Airbus uvalily cla na evropské zboží v hodnotě 7,5 miliardy dolarů (166 miliard korun) ročně. EU pak loni kvůli subvencím pro Boeing zavedla cla na americké zboží v hodnotě čtyři miliardy dolarů (88,5 miliardy korun) ročně.

Von der Leyenová telefonát s Bidenem označila za začátek dobré osobní spolupráce. „Jako symbol tohoto nového začátku jsme se prezident Biden a já dohodli na pozastavení všech cel zavedených v souvislosti se spory kolem Airbusu a Boeingu,“ uvedla. „Oba se hodláme zaměřit na vyřešení našich sporů kolem letadel,“ dodala.

Biden a von der Leyenová diskutovali také například o pandemii COVID-19 a vakcínách či o spolupráci při ochraně životního prostředí. Dohodli se rovněž na posílení spolupráce v oblasti zahraniční politiky.

Dohoda o pozastavení cel je podle šéfky EK skvělou zprávou pro podniky na obou stranách Atlantiku a velmi pozitivním signálem pro budoucí hospodářskou spolupráci mezi EU a USA.

„Znamená to restart ve vztazích s naším největším a ekonomicky nejdůležitějším partnerem. Odstranění těchto cel je vítězstvím pro obě strany v době, kdy naše pracující a naše ekonomiky poškozuje pandemie,“ uvedl místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis.

Airbus dohodu o pozastavení cel přivítal. „Nadále podporujeme to, aby se tento vleklý spor vyřešil jednáním, a odvrátila se tak cla, která jsou nevýhodná pro obě strany,“ uvedla firma.

Spojené státy již ve čtvrtek oznámily, že na čtyři měsíce zruší cla, která v rámci sporů kolem subvencování výroby letadel uvalily na zboží z Británie. Země ve společném prohlášení uvedly, že se během této doby budou snažit neshody vyřešit.

Británie je součástí těchto sporů jakožto bývalý člen Evropské unie. Společnost Airbus v Británii vyrábí křídla a některé další součástky, letadla však montuje v EU.