Soutěž na rozvoz vakcín od firmy Johnson & Johnson vyhrála společnost Avenier

Výběrové řízení na distribuci vakcín od firmy Johnson & Johnson vyhrála společnost Avenier. Informaci Radiožurnálu potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje. Vakcíny firmy Johnson & Johnson ještě nejsou schválené, Evropská léková agentura to má na programu ve čtvrtek.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vakcína proti koronaviru od firmy Johnson & Johnson

Vakcína proti koronaviru od firmy Johnson & Johnson | Foto: Shannon Stapleton | Zdroj: Reuters

Do výběrového řízení na distribuci zatím neschválených vakcín od firmy Johnson & Johnson se zapojilo celkem pět firem. Podle informací Radiožurnálu vyhrála společnost Avenier s nabídkovou cenou 87 korun bez DPH za rozvoz jednoho balení. Je to asi o 280 korun méně, než nabídla firma, která skončila v soutěži druhá.

Další odklad očkovací kampaně? Vláda to odmítá, podle smlouvy má ale agentura čas na tvorbu až do května

Číst článek

Ve Spojených státech, kde vakcínu schválil tamější Úřad pro kontrolu potravin a léčiv už v únoru, je v jednom transportním kartonu 10 vialek po maximálně pěti dávkách.

Účastníci výběrového řízení teď mají dva týdny na případné odvolání. U obou minulých výběrových řízení na distributora se ale práva na odvolání vzdaly před uplynutím této doby a stát mohl s firmou podepsat smlouvu na distribuci dříve.

Společnost Avenier už teď rozváží vakcíny firmy Moderna. Provizorně měla v únoru na starosti také rozvoz vakcín firmy AstraZeneca, než stát uzavřel smlouvu na distribuci s vysoutěženou společností Alliance Healthcare. Ta se o distribuci vakcín firmy Johnson & Johnson ucházela také, podle informací Radiožurnálu ale skončila až na třetím místě.

Napotřetí v předstihu

Pojišťovny tentokrát vybíraly distributora v předstihu, tak aby opět nedošlo k tomu, že Česko bude mít k dispozici dřív vakcíny než firmu, která je rozveze. Tak se tomu stalo v případě očkovacích látek od firmy Moderna i těch od společnosti AstraZeneca.

Na termín očkování se nyní čeká průměrně 10 dní. Nejrychleji dostanete PIN2 v Praze

Číst článek

„Pojišťovny od výrobce získaly dostatečné informace, aby mohly zadávací dokumentaci, respektive výzvy k JŘBU (jednacímu řízení bez uveřejnění) na zajištění distribuce připravit s předstihem,“ vysvětlil výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Martin Balada.

Česko má v tuto chvíli objednané od firmy Johnson & Johnson dva miliony vakcín pro stejný počet lidí. Očkovací látka je totiž jednodávková. Ministerstvo zdravotnictví zatím nemá potvrzené, kdy přesně by mohly v případě schválení unijními úřady první dávky do Česka dorazit, počítá ale s tím, že v dubnu bude mít od firmy Johnson & Johnson k dispozici asi 185 tisíc dávek vakcín.

Matěj Skalický, Jakub Troníček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme