Zeman žádá odvolání Blatného, Petříčka i šéfky SÚKL. Hamáček to bere na vědomí

Prezident Miloš Zeman bude chtít po premiérovi Andreji Babišovi (ANO), aby z funkce odvolal ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) a ředitelku Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irenu Storovou. Řekl to v rozhovoru serveru Parlamentní listy. Vadí mu jejich postoj k ruské vakcíně Sputnik V.

Jejím odmítáním podle něj nesou odpovědnost za úmrtí lidí v Česku na covid-19. Zeman chce, aby ve funkci skončil i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). S Babišem by se měl Zeman setkat 22. března v Lánech, sdělil ČTK prezidentův mluvčí. Návrh na odvolání ministrů předkládá premiér Zemanovi, šéf SÚKL podléhá ministru zdravotnictví.

Zeman prosazuje, aby Česko při očkování využilo ruské i čínské vakcíny. Blatný požaduje, aby byly vakcíny schváleny v rámci Evropské unie, stejně jako ostatní nyní využívané očkovací látky. Stejný závěr přijali na nedávné schůzce nejvyšší ústavní činitelé včetně Zemana.

Nyní ale prezident chce, aby vakcíny schválil SÚKL a Česko jimi začalo očkovat ještě před rozhodnutím evropských orgánů. V rozhovoru dnes Blatného a Storovou označil za hlavní překážky pro dodávky Sputniku. O jejich odvolání chce s Babišem v blízké době jednat. Uvedl také, že premiér udělal chybu, když mu navrhl do funkce ministra zdravotnictví nekompetentního člověka. Blatný podle Zemana není epidemiolog a nemá manažerské zkušenosti. Zeman pohrozil, že pokud by se Babiš rozhodl Blatného ve funkci ponechat, nepřispělo by to ke zlepšení jejich přátelských vztahů.

Zeman poukázal na zájem Itálie a Slovenska o ruskou vakcínu. "Pro mne z toho vyplývá závěr, že pokud se těmito vakcínami, ať ruskou, nebo čínskou, očkují miliony lidí, pak ti dva, o kterých jsem mluvil, jsou vinni faktem, že i nadále budou zbytečně umírat naši lidé," řekl Zeman. Blatný se Storovou podle něj nesou za tato úmrtí plnou odpovědnost.

Zeman dnes také řekl, že Česko dostalo nabídku, aby se ve spolupráci s Německem a Ruskem podílelo na produkci Sputniku, který by se vyráběl v jedné z německých spolkových zemí.

Prezident kritizoval i Petříčka, řekl, že nebude podporovat jeho kandidaturu na předsedu sociální demokracie. Ministry prezident odvolává podle ústavy na návrh předsedy vlády. S odvoláním Petříčka by musela souhlasit podle koaliční smlouvy sociální demokracie. "Myslím, že předseda (ČSSD Jan) Hamáček bude preferovat zájmy našeho státu před úzkými stranickými zájmy," poznamenal Zeman. Odvolání Petříčka považuje za reálné.

Hamáček: Odvolání navrhuje premiér, názor prezidenta je relevantní

Odvolání ministrů navrhuje premiér, řekl k dnešnímu návrhu prezidenta Miloše Zemana, aby ve vládě skončili ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) šéf koaličních sociálních demokratů Jan Hamáček. Vicepremiér odkázal na dosavadní praxi, kdy o obsazení svých ministerstev rozhodují ANO a ČSSD podle vlastního uvážení. Pokud by měl výhrady k Petříčkovi, sdělil by mu je, doplnil.

Zeman bude chtít po premiérovi Andreji Babišovi (ANO), aby z funkce odvolal Blatného a ředitelku Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irenu Storovou. V rozhovoru pro server Parlamentní listy jim vyčetl jejich postoj k ruské vakcíně Sputnik V. Zeman chce, aby ve funkci skončil i Petříček, se kterým se dlouhodobě v řadě názorů rozchází.

"V ČR platí dělba moci a to, že jmenování a odvolání ministrů navrhuje předseda vlády," řekl Hamáček novinářům po jednání Ústředního krizového štábu. ANO a ČSSD se podle něj drží koaliční smlouvy, kde jsou jasné mechanismy pro výměnu ministrů. Strany v minulosti trvaly na tom, že si navzájem své ministry "nekádrují". Výměnu ministra za ČSSD by tak Babišovi musel nejprve navrhnout Hamáček.

Zemanův názor je podle Hamáčka relevantní v rámci diskuse. Rozumí i tomu, že má hlava státu na různé ministry různé názory. "Ale říkám, že tím, kdo navrhuje personální změny v kabinetu, je předseda vlády," uvedl. Pokud by měl Hamáček výhrady k Petříčkovi, sdělil by mu to, doplnil.

Související

Miloš Zeman

Zeman chtěl po Fialovi abolice, potvrzují odtajněné dokumenty

Bývalý prezident Miloš Zeman chtěl ve funkci zastavit stíhání i v případech úniku informací Bezpečnostní informační služby (BIS) a skartace zprávy o explozích ve Vrběticích. Zjistil to server iRozhlas.cz, který získal dosud utajenou korespondenci. Zemanovi ale zřejmě šlo především o beztrestnost kancléře Vratislava Mynáře.

Více souvisejících

Miloš Zeman Jan Blatný Tomáš Petříček súkl Jan Hamáček

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Miloš Zeman

Zeman chtěl po Fialovi abolice, potvrzují odtajněné dokumenty

Bývalý prezident Miloš Zeman chtěl ve funkci zastavit stíhání i v případech úniku informací Bezpečnostní informační služby (BIS) a skartace zprávy o explozích ve Vrběticích. Zjistil to server iRozhlas.cz, který získal dosud utajenou korespondenci. Zemanovi ale zřejmě šlo především o beztrestnost kancléře Vratislava Mynáře.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Robert Fico

Fico je doma, potvrdila banskobystrická nemocnice

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) nakonec ve čtvrtek nezamířil z Banské Bystrici do jiné nemocnice. Fico je od včerejšího dne v domácí péči, informovala v pátek Rooseveltova nemocnice, kde byl politik hospitalizován od atentátu, k němuž došlo předminulý týden. 

před 10 hodinami

Joe Biden

USA povolily Ukrajině používat jejich zbraně k útokům v Rusku

Spojené státy udělily Ukrajině povolení využít jimi dodané zbraně k útokům na území Ruska, avšak výlučně v blízkosti města Charkov, uvedl ve čtvrtek nejmenovaný zdroj z USA. Podle agentury Reuters jde o zvrat v postoji amerického prezidenta Joea Bidena, který dosud rozhodně odmítal umožnit Ukrajině využívat americké zbraně k úderům na území Ruska.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Jens Stoltenberg

Je čas povolit Ukrajině útočit v Rusku, opět vyzval Stoltenberg

Členské státy Severoatlantické aliance (NATO) by měly zvážit zrušení omezení na používání jimi dodaných zbraní Ukrajině pouze na okupovaném území a povolit Kyjevu útočit jimi i na cíle v Rusku. V Praze to prohlásil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg, informuje agentura Reuters.

před 11 hodinami

Stoltenberg údajně chce, aby země daly Ukrajině 40 miliard eur ročně

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg plánuje požádat spojence, aby se zavázali poskytnout 40 miliard eur ročně na financování vojenské pomoci pro Ukrajinu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy