Rusko proporčně zaostává v očkování za EU

V Rusku už 3,5 milionu lidí dostalo obě injekce vakcíny Sputnik V proti covidu-19, oznámil dnes státní Ruský fond přímých investic (RDIF), který se podílí na vývoji a marketingu Sputniku V. Rusko má v absolutních číslech očkování náskok před všemi evropskými zeměmi, zdůraznil šéf RDIF Kirill Dmitrijev. Rusko je podle něj spolu s Čínou, Spojenými státy, Indií a Izraelem mezi pěticí zemí, které mají nejvíce plně očkovaných lidí.

Dmitrijev reagoval na kritiku některých západních zemí, podle kterých ruský očkovací program na domácí půdě vázne a je proporcionálně méně úspěšný navzdory úspěšnému globálnímu marketingu RDIF pro ruskou vakcínu, uvedla agentura Reuters.

Dodala, že z proporcionálního hlediska se Rusko opravdu daří méně. Obě dávky podle Dmitrijevových údajů obdrželo jen 2,4 procenta z přibližně 144 milionů obyvatel Ruska.

A to je méně než 3,8 procenta, která v průměru vykazuje Evropská unie. Spojené státy podaly dvě dávky vakcíny již více než 37 milionům lidí, což představuje jedenáct procent populace USA.

Některé země, například Velká Británie, daly přednost tomu, že očkovaly první dávkou vakcíny co největší počet lidí a podání druhé dávky odsunuly. První dávku tak dostalo více než 24 milionů Britů, což je asi 36 procent obyvatel Spojeného království.

Rusko spustilo očkovací kampaň začátkem loňského prosince, tedy v předstihu před EU, kde očkování začalo 26. prosince.

Dmitrijev tvrdil, že RDIF již dosáhl dohod se společnostmi z Itálie, Španělska, Francie a Německa o zahájení výroby Sputniku V a rozhovory o další produkci v EU pokračují. Má to podle Dmitrijeva umožnit dodávat Sputnik V na jednotný trh po schválení vakcíny Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA).

Dmitrijev doplnil, že Moskva je také připravena dodávat vakcínu členským státům EU, které schválily Sputnik V na národní úrovni, jako to udělalo Maďarsko.

V Rusku se od začátku pandemie nakazilo koronavirem více než 4,4 milionu lidí, z nichž 92.494 podle údajů vládního operativního štábu nákaze podlehlo. Ruský statistický úřad uvádí podstatně vyšší počty obětí pandemie, protože do nich započítá i mrtvé, u nichž nákazu odhalila až pitva.

Související

Více souvisejících

očkování Rusko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Orangutan sumaterský, ilustrační fotografie.

ZOO odhalila jméno novorozeného orangutana. V indonéštině znamená naději

Orangutan sumaterský, který se narodil v ZOO Praha přesně před měsícem, dostal jméno Harapan, které v indonéštině znamená "naděje". Jméno vybrali chovatelé z téměř dvou tisícovek návrhů veřejnosti. V neděli ho slavnostně odhalili společně s ředitelem ZOO Miroslavem Bobkem ministr zahraničí Jan Lipavský či britský velvyslanec Matt Field. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Eurovolby se blíží. Na ANO se dotahuje Spolu, ukazuje nový průzkum

Evropské volby, které jsou na programu příští týden, by teď v Česku vyhrálo hnutí ANO, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK na vzorku 1623 respondentů. Europoslanců by však měl vítěz stejně jako druhá koalice Spolu. K zisku alespoň jednoho mandátu má namířeno šest subjektů.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Garri Kasparov, foto: Frank Hoppe

Kasparov je pro Moskvu zahraničním agentem. Hrozí mu stíhání

Šachovému velmistrovi Garrimu Kasparovovi hrozí v rodné zemi, kterou opustil před deseti lety, další trestní stíhání za porušení zákona o tzv. zahraničních agentech. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Kasparov by v případě odsouzení mohl jít do vězení. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Starliner ani dnes do vesmíru nevzlétne. Odpočet se zastavil na poslední chvíli

NASA v sobotu na poslední chvíli opět odložila první testovací let kosmické lodi Starliner od společnosti Boeing s posádkou. Úřad to oznámil v živém vysílání. Boeing tak zaznamenal další neúspěch ve snaze konkurovat firmě SpaceX. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy