Německo, Francie a Itálie pozastavují očkování AstraZenecou. ‚Nevidím pro to důvod,‘ řekl Blatný

Německo z obezřetnosti pozastavilo očkování vakcínou od firmy AstraZeneca. Oznámilo to v pondělí německé ministerstvo zdravotnictví. Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn řekl, že postup je preventivní a že očekává rozhodnutí Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) o vakcíně ještě tento týden. Po Německu pozastavení očkování přípravkem od AstraZenecy oznámily také Francie a Itálie. I tyto země chtějí počkat na vyjádření EMA.

Berlín / Londýn / Paříž (Aktualizováno: 19:09 15. 3. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vakcína proti koronaviru od firmy AstraZeneca.

Vakcína proti koronaviru od firmy AstraZeneca. | Zdroj: Reuters

„Očkování pozastavujeme, abychom se ujistili o bezpečnosti,“ zdůraznil Spahn. Dodal, že rozhodnutí není politické, vychází z odborných doporučení a cílem prověrky je posílení důvěry v přípravek. Uvedl, že zaznamenáno bylo sedm podezřelých případů mozkové žilní trombózy, které je nyní nutné objasnit.

Spahn v prohlášení také vyzval ty, kteří se čtyři dny po očkování vakcínou AstraZeneca necítí dobře, aby se obrátili na lékaře.

AstraZeneca omezí dodávky do Evropské unie. Do června nedodá ani polovinu slíbených vakcín

Číst článek

Německo je tak další z řady zemí, které postupně očkování preparátem od společnosti AstraZeneca pozastavily. Dánsko tak učinilo již minulý týden a postupně se k němu přidaly i další země jako Norsko, Island, Bulharsko, Rumunsko a v neděli Nizozemsko. Přerušit očkování vakcínou od britsko-švédské firmy doporučili také irští zdravotní experti. Rakousko, Itálie, Estonsko, Litva, Lotyšsko a Lucembursko přestaly kvůli podezření na nežádoucí vedlejší účinky používat některé šarže vakcíny.

Jasné stanovisko k přípravku od AstraZeneca pro použití v Německu už dříve žádal bavorský premiér Markus Söder a ministerstvo agentuře Reuters v reakci na jeho vyjádření sdělilo, že bude pokračovat v distribuci vakcíny, protože neexistují žádné průkazné důkazy, že by byla nebezpečná. Nyní tedy názor změnilo.

Neprokázaná souvislost

Rozhodnutí Francie oznámil prezident Emmanuel Macron na tiskové konferenci po setkání se španělským premiérem Pedrem Sánchezem. Jde podle něj o „preventivní opatření“ a existuje naděje, že očkování bude zase záhy obnoveno po kladném stanovisku EMA, uvedla agentura Reuters. Pozastavení zatím platí do úterního odpoledne.

V Itálii rozhodnutí oznámila italská léková agentura AIFA, taktéž „preventivně a dočasně, než vydá EMA své stanovisko“. Platí pro celé území Itálie. Podle ministerstva zdravotnictví AIFA své rozhodnutí konzultovala s premiérem Mariem Draghim a ministrem zdravotnictví Robertem Speranzou. Speranza se během pondělí o rozhodnutí radil se svými protějšky ve Španělsku, Francii a Německu.

Vláda schválila testování i ve firmách od 10 zaměstnanců, oznámil ministr Havlíček

Číst článek

Španělská vláda oznámila, že očkování vakcínou od firmy AstraZeneca pozastavuje zatím na dva týdny, uvedla večer místní média. Ministryně zdravotnictví Carolina Dariasová rozhodnutí oznámila po mimořádné on-line schůzce se zástupci autonomních regionů, z nichž některé už předtím pozastavily očkování jednou ze šarží této vakcíny.

Britský úřad pro kontrolu léčiv (MHRA) v pondělí uvedl, že dostupné důkazy nenaznačují souvislost mezi vakcínou proti covidu-19 od firmy AstraZeneca a případy krevních sraženin u některých naočkovaných. Vakcíny se v minulých dnech zastaly také EMA a Světová zdravotnická organizace (WHO).

Tuzemský ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) pozastavení očkování preparátem od AstraZenecy neplánuje. „Zatím opravdu nebyla prokázána příčinná souvislost těch stavů a nežádoucích účinků přímo s podáním té vakcíny,“ řekl. Ukončení jejího používání tak zatím podle něj není v plánu a vláda o něm případně bude včas informovat. „Některé země stejně jako my očkování nezastavily. A já pro to po jednání se SÚKL nevidím důvod,“ dodal.

ČTK, gak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme