Českým biatlonistům v hromadném závodě nevyšla střelba, Davidová brala 14. a Krčmář 26. místo

Biatlonisté v neděli uzavřeli sezonu Světového poháru v závodě s hromadným startem a přestože Markéta Davidová přijela na třetí položku v Östersundu v čele, ve větrných podmínkách nezvládla střelby vestoje a propadla se do druhé desítky. Michal Krčmář skončil šestadvacátý, srazily ho zejména čtyři chyby na závěrečné položce.

Östersund (Aktualizováno: 19:17 21. 3. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Davidová

Markéta Davidová | Foto: (C) Český biatlon Petr Slavík | Zdroj: Český biatlon

Norský biatlonista Johannes Thingnes Bö potřetí za sebou ovládl celkové hodnocení Světového poháru. Stačilo mu k tomu třetí místo v nedělním závodě s hromadným startem, protože jeho největší rival Sturla Holm Laegreid skončil osmý.

Laegreid využil ve stíhačce kolapsu Böa, Krčmář doběhl na 21. pozici. Mezi ženami uspěla Röiselandová

Číst článek

Souboj o velký křišťálový glóbus pro sebe zkušenější Bö rozhodl lepší střelbou. Udělal tři chyby, zatímco jeho mladší konkurent o jednu více.

Na rozdíl od sobotní stíhačky zvládl Bö i poslední stojku, i když musel na jedno trestné kolo. Laegreid minul dva terče a bylo hotovo. V cíli je dělilo 30,9 sekundy.

„V tuhle chvíli je komplexnější biatlonista a podle mě si to zaslouží. Před Sturlou smekám, jaký udělal pokrok, ale tím stylem závodění je mi Johanesův styl závodění sympatičtější,“ zhodnotil výkony svých konkurentů Krčmář.

Malý křišťálový glóbus za závody s hromadným startem získal Tarjei Bö, který v neděli skončil šestý.

Naděje Davidové odvál vítr

Davidová se oklepala ze střevních problémů, na které doplatila v pátečním sprintu. Do poslední chvíle nebylo jasné, jestli nastoupí, ale v závodě odloženém kvůli silnému větru si vedla dobře. Od začátku se pohybovala v popředí a vleže udělala jen jednu chybu.

Při první stojce ale čelní skupině silně foukalo, na což doplatila Davidová čtyřmi chybami. Další tři přidala vestoje.

Davidová neuspěla ve finiši o třinácté místo a zapsala čtrnáctou příčku. Měla sedmý běžecký čas.

V celkovém hodnocení Světového poháru obsadila Davidová jedenácté místo. Skončila třetí v souboji o modrý trikot pro nejlepší závodnici do 25 let.

Vicemistryně světa Tandrevoldová z náročných podmínek vyvázla s pěti chybami a poprvé vyhrála závod Světového poháru.

V hodnocení disciplíny poskočila z devátého místa až do čela, protože další favoritky selhaly. Vedoucí žena této disciplíny Julia Simonová z Francie trefila jen pět z 20 terčů a skončila poslední, těsně před ní byla sobotní vítězka Marte Olsbuová Röiselandová z Norska.

K vyrovnání rekordních 14 vítězství v jedné sezoně Magdaleny Forsbergové měla daleko Tiril Eckhoffová. S osmi chybami skončila sedmá.

V 17.15 odstartuje rovněž posunutý závod s hromadným startem mužů. O velký křišťálový glóbus se v něm utkají Norové Sturla Holm Laegreid a Johannes Thingnes Bö.

Finále SP v biatlonu v Östersundu (Švédsko) - závody s hromadným startem:

Muži (15 km): 1. Desthieux (Fr.) 35:43,7 min. (2 trest. okruhy), 2. Latypov (Rus.) -8,9 (2), 3. J. T. Bö -17,5 (3), 4. Christiansen (oba Nor.) -32,2 (3), 5. Doll (Něm.) -36,9 (4), 6. T. Bö (Nor.) -38,2 (4), 7. Fak (Slovin.) -44,3 (2), 8. Laegreid -48,4 (4), 9. Dale (oba Nor.) -54,3 (4), 10. Gow (Kan.) -56,6 (2), ...26. Krčmář (ČR) -2:29,8 (6).

Ženy (12,5 km): 1. Tandrevoldová (Nor.) 34:53,1 min. (5 trest. okruhů), 2. Alimbekavová (Běl.) -6,9 (6), 3. Preussová (Něm.) -11,1 (6), 4. Häckiová (Švýc.) -15,0 (7), 5. Kajševová (Rus.) -20,1 (5), 6. Solaová (Běl.) -24,9 (8), 7. Eckhoffová (Nor.) -29,2 (8), 8. Mironovová (Rus.) -33,3 (5), 9. Hettichová (Něm.) -35,2 (4), 10. Kalkenbergová (Nor.) -45,5 (8), ...14. Davidová (ČR) -1:10,8 (8).

jsu, mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme