Elon Musk rád tweetuje a ještě radši svými tweety víří nejen akciové vody. Nová hláška z dnešního odpoledne se mu dokonce rýmuje.

V překladu se rým ztratí, ale v zásadě Musk světu vzkazuje: „Nevzdorujte DeFi“. Zkratka odkazuje k pojmu „decentralizované finance“, ale co si pod ním konkrétně představit?

V aktuálním čísle našeho speciálu Forbes NEXT se o DeFi rozepsal Viktor Fischer, zakladatel investičního fondu Rockaway Blockchain Fund. Část jeho komentáře pro vás odemykáme i na web.

Forbes NEXT
Vydání Forbesu Forbes NEXT

Svět decentralizovaných financí – asi jste o něm slyšeli pod zkratkou DeFi – konečně dostal své praktické využití, a i proto v posledních měsících zažívá ohromný boom.

Představte si dnešní finanční svět jako poštu, kam musíte fyzicky jít, abyste poslali dopis. Je to nepohodlné a pomalé. DeFi je pro finanční svět totéž, co e-mail pro klasickou poštu. E-mail je decentralizovaná síť posílající poštu a DeFi je decentralizovaná síť posílající peníze.

Ještě začátkem minulého roku se v ní pohybovalo sotva 100 tisíc uživatelů, zatímco dnes je jich 1,5 milionu a další rychle přibývají. Celým DeFi loni proteklo 400 milionů dolarů, ale podle nás to v roce 2030 bude už bilion dolarů, tedy 2600krát víc než nyní.

Takový růst aktuálně nikde jinde neuvidíte, a je tak logické, že láká i investory. Vidím to i na našem fondu: založili jsme ho loni v červnu, dnes máme naraisovanou už půlku cílové částky 100 milionů dolarů a naše portfolio má zhodnocení 500 procent. DeFi je přitom ještě pořád v plenkách.

Přirovnal bych to k začátkům internetu, kdy vznikaly první protokoly, jako byl TCP/IP na komunikaci, IRC na chat a Gopher na browsing. Uživatelsky byly strašně složité, takže je reálně používala jen úzká skupina odborníků.

Teprve později přišel přehlednější protokol HTTP, prohlížeč Netscape, který to celé zjednodušil, a nakonec firma America Online, která začala lidem rozesílat CD a modemy k připojení. Ve stejné fázi jsou teď blockchain a DeFi. Vznikají různé protokoly, ale ještě nepřišla ta America Online, která by pomohla přivést masu lidí.

Vidíme potenciál, ale pořád je to neuvěřitelně složité. Blockchain totiž úplně mění koncepci finančního světa, jak ho dnes známe. Doteď jsme měli peníze, kterým jsme věřili, protože je vydává stát. Bankovní účet, kterému věříme, protože ho spravuje konkrétní banka. Blockchain tohle úplně mění a říká: Už věřte jen softwarovému kódu, který vše dělá automaticky.

DeFi a blockchain budou páteří finančního světa budoucnosti.

Proto je to tak složité na pochopení – ale jak vznikají další a další uživatelsky přívětivé aplikace, u nichž už ani nepoznáte, že běží na blockchainu, vnímání lidí se mění a uživatelů DeFi přibývá. Věřím, že je nakonec přesvědčí přidaná hodnota.

Když vám blockchainová aplikace nabídne úrok pět procent, zatímco vaše banka jen 0,1 procenta, sáhnete po první možnosti. A dnešní banky se téhle změně nepřizpůsobí, takže si spíš myslím, že budou vznikat banky úplně nové.

Vydání Forbesu Forbes NEXT

Jsem přesvědčený, že DeFi a blockchain budou páteří finančního světa budoucnosti. Jednou budeme vydělávat rovnou v kryptoměnách, pak v nich i utrácet v obchodě či restauraci. V téhle dekádě to ještě nebude, ale z velké části se v ní přesun do blockchainu odehraje. Měnit ze své podstaty neměnný bankovní svět prostě chvíli trvá.

Autor je zakladatelem investičního fondu Rockaway Blockchain Fund, který se zaměřuje na investice do blockchainu, píše o revoluci ve finančním světě, která kompletně změní způsob, jak nakládáme s penězi.