Vakcína je bezpečná pro děti od 12 do 15 let, oznámil Pfizer. Závěry vycházejí z předběžných dat o testování

Americká farmaceutická společnost Pfizer oznámila, že její vakcína proti covidu-19, vyvinutá ve spolupráci s německým BioNTechem, se v klinických testech ukázala jako bezpečná a vysoce účinná u dětí ve věku 12 až 15 let. Závěry vycházejí z předběžných dat o testování. Podle agentury AP vývoj přibližuje scénář, že v dané věkové skupině se začne očkovat na konci letošního léta.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vakcína od firmy Pfizer a BioNTech

Vakcína od firmy Pfizer a BioNTech | Zdroj: Reuters

Pfizer povzbudivou zprávu oznámil po třetí fázi klinických testů, které se účastnilo 2260 adolescentů, z nichž vakcínu dostala polovina.

U naočkovaných účastníků bylo možné měsíc po druhé dávce pozorovat silnou reakci imunitního systému. Covidem-19 neonemocněl nikdo z nich, zatímco v kontrolní skupině bylo 18 případů nemoci.

Vakcíny proti koronaviru chrání v Česku přes 99 % naočkovaných, ukazují data zdravotnických statistiků

Číst článek

Děti podle Pfizeru pociťovaly podobné vedlejší účinky jako očkovaní lidé v kategorii 16 až 25 let. Zejména šlo o svalové bolesti, zimnici a únavu, obzvláště po druhé dávce. Zdravotní stav účastníků testu bude farmaceutická společnost nadále monitorovat.

AP podotýká, že klinická studie byla relativně malá a že detailní výsledky zatím nebyly publikovány. Pfizer hovoří o stoprocentní účinnosti své vakcíny, příliš mnoho podrobností o jejím vlivu na imunitní systém dětí ale ihned neposkytl.

Vakcína se aktuálně ve Spojených státech smí podávat lidem od 16 let. Americká firma společně se svým německým partnerem BioNTech plánuje v horizontu několika týdnů požádat úřady v USA i Evropské unii o schválení nouzového použití přípravku od hranice 12 let.

Výkonný ředitel Pfizeru Albert Bourla v prohlášení vyjádřil naději, že očkování lidí ve věku 12 až 15 let v USA začne „před začátkem příštího školního roku“.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme