‚Jsou bezpečnostní hrozbou.‘ Senát nechce, aby vláda zvala čínské a ruské firmy do tendru na Dukovany

Čína a Rusko jsou podle Senátu bezpečnostní hrozbou a vláda by neměla uchazeče z těchto zemí oslovovat a zvát do tendru na výstavbu nových jaderných bloků v Dukovanech. Horní komora v usnesení vyjádřila znepokojení nad postupem vlády i ministerstva průmyslu. Podle senátorů jejich postup vzbuzuje nedůvěru členů českého Parlamentu i zahraničních partnerů v rámci NATO a EU.

Praha (Aktualizováno: 18:14 31. 3. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany | Foto: Jan Sucharda | Zdroj: Český rozhlas

Senátoři poukazovali hlavně na to, že v případě výstavby nových bloků jde i o otázku národní bezpečnosti. Senát se proto usnesl na tom, že národní bezpečnost je v případě nových jaderných bloků nadřazena všem ostatním parametrům včetně ceny.

Vláda podle Senátu nepostupuje předvídatelně. Pokusy o spolupráci ve strategických oblastech se subjekty ze států, které jsou bezpečnostní hrozbou, mohou způsobit ohrožení národní bezpečnosti, stojí v usnesení.

Firmy z Ruska a Číny pomohou u Dukovan stlačit cenu dolů, říká Havlíček. Podle Fischera je to nedůstojné

Číst článek

Situaci kolem dukovanské elektrárny navrhl zařadit na schůzi senátorský klub Starostů. Důvodem byl postup ministerstva průmyslu a obchodu, které se rozhodlo oslovit jako případného dodavatele stavby také ruskou společnost Rosatom.

Senátoři v přijatém usnesení požadují po vládě, aby považovala otázky národní bezpečnosti za absolutní prioritu. Vyzývají vládu, aby před vypsáním tendru doložil premiér i odpovědní ministři Senátu, že do finálního materiálu vláda zapracovala všechny bezpečnostní parametry.

Ohrožení národní bezpečnosti

Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) se rozhoduje i o tom, do jaké části světa chce Česko patřit. Bezpečnostní rizika spojená s touto akcí jsou podle Vystrčila obrovská, a proto senátory vyzval k podpoře navrženého usnesení.

Místopředseda Senátu Jiří Růžička (Starostové a nezávislí) řekl, že otázku dostavby Dukovan považuje za mimořádně důležitou z pohledu národní bezpečnosti.

Předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer (nezařazený) prohlásil že vláda ignoruje hlas a doporučení bezpečnostních institucí země. Řekl také, že vláda ignoruje Senát i jeho opakovaná usnesení. Tím podle něj ohrožuje národní bezpečnost.

Senát jednal o vývoji kolem příprav tendru Dukovany.

Důrazně připomněl, že nejde o žádnou komerční záležitost, kde rozhoduje nejnižší cena, ale o projekt strategického významu. Postup ministra Karla Havlíčka pak senátoři označili za bezpečnostní riziko.

17:21 – 31. 03. 2021

38 647

„Dukovany jsou trojským koněm putinovské despocie. Je to způsob, jak nás znovu ovládat,“ uvedl senátor Marek Hilšer z klubu Starostů. Podle něj prezident Miloš Zeman, a tím i představitelé ANO chtějí prosadit, aby dukovanskou elektrárnu stavěl Rosatom.

Starostové původně požadovali, aby Senát vyzval také k odvolání vicepremiéra a ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO), který se bez vědomí celé vlády rozhodl ruskou firmu oslovit.

Míl ke svému odvolání: O vyšší prověrku mě nikdo nežádal. Ministr přestal komunikovat

Číst článek

Podle Jaroslava Doubravy (Severočeši.cz) je usnesení motivováno politickými předsudky, nikoli ekonomickými zájmy. Senátor Jiří Dušek (za ANO) řekl, že mu usnesení připadá příliš měkké a jednostranně zaměřené na jeden projekt. Mám osobní pocit, že pro stromy nevidím les, poznamenal.

Odvolání Míla

Někteří senátoři také kritizovali, že vláda odvolala z funkce vládního zmocněnce pro jadernou energetiku Jaroslava Míla. Ministr Havlíček to zdůvodnil tím, že nemá bezpečnostní prověrku.

Míl s důvody nesouhlasí, část opozice krok vlády spojuje s tím, že Míl kritizoval přizvání Rosatomu do tendru.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v pondělí řekl, že pracovní skupina zastřešená ministerstvem vnitra vytvoří bezpečnostní dotazník. Tento dotazník poté obdrží všichni zájemci o výstavbu nového bloku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme