Léky na covid nejsou politika, vzkazuje Blatný premiérovi

Používání léků na nemoc covid-19 je podle ministerstva zdravotnictví lékařské téma, ne politické. Úřad to dnes sdělil na twitteru v reakci na vytýkací dopisy od premiéra Andreje Babiše (ANO) adresované ministrovi zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO).

Babiš v dopisech kritizoval mimo jiné podle něj příliš přísné podmínky pro podávání experimentálních léků na covid-19. Blatný dnes sdělil, že podmínky podávání léků už bez ohledu na dopisy projednali odborníci, a ministerstvo následně podmínky upravilo.

Babiš poslal Blatnému koncem března již nejméně čtvrtý vytýkací dopis za zhruba dva týdny. Ministrovi v něm, stejně jako v jednom z předchozích dopisů, vytkl přístup k podmínkám podávání léku bamlanivimab, uvedl v pátek server Deník N. "Pan premiér dobře ví, že minulý týden proběhla, bez ohledu na dopisy, odborná diskuze o indikaci protilátkových léků. Na základě zkušeností lékařů a podle výsledků diskuze jsme upravili kritéria k jejich podání," sdělil dnes na twitteru Blatný.

Používání léků je lékařské, ne politické téma.https://t.co/xntwywv23d

— Ministerstvo zdravotnictví (@ZdravkoOnline) April 3, 2021

Ministerstvo zveřejnilo doporučení skupiny odborníků k používání léků na covid-19 s tzv. monoklonálními protilátkami, jako je právě bamlanivimab od společnosti Eli Lilly nebo casirivimab-imedivimab, známý také jako REGN-CoV2, od firmy Regeneron. Experti v doporučení uvádějí formulaci "charakteristika pacienta zahrnuje zejména některé z uvedených kritérií/stavů", za níž následuje výčet podmínek pro podání léků. "To slovo 'zejména' je tam proto, aby se ten, kdo bude léčbu indikovat, tím nemusel cítit úplně stoprocentně svázán,“ řekl serveru Novinky.cz předseda praktických lékařů a člen zmíněné odborné skupiny Petr Šonka.

Odborníci přímo v dokumentu píšou, že toto doporučení je jen rámcové a zmíněné podmínky pro podávání léků nejsou nepřekročitelné. Konečné rozhodnutí o tom, komu může být lék podán, je tak pouze na ošetřujícím lékaři.

Související

Jan Blatný

Češi ohodnotili politiky: Babiš a Zeman propadli, boj proti koronaviru zvládl Blatný

Z politiků si v boji proti koronaviru podle průzkumu agentury Kantar CZ vedl nejlépe bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Pozitivně jeho konání a kroky hodnotila v březnu, kdy byl ještě ministrem, více než polovina respondentů, přesně 53 procent. Blatný jako jediný získal více pozitivních hodnocení než negativních. Naopak nejvíce negativních hodnocení dostali prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO).

Více souvisejících

Jan Blatný Andrej Babiš ministerstvo zdravotnictví léky

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Aktualizováno před 35 minutami

Volby, ilustrační fotografie.

Volby do Evropského parlamentu startují. Vše, co potřebujete vědět

Úderem druhé hodiny odpolední se otevřely volební místnosti, v nichž Češi rozhodují o svých zástupcích v Evropském parlamentu na příštích pět let. Na výběr mají ze 30 stran, hnutí a jejich koalic. Podle průzkumů mají největší šanci na úspěch strany zastoupené ve Sněmovně. Volební místnosti se uzavřou dnes ve 22:00 a otevřou se opět zítra ráno, výsledky se ale lidé zítra nedozví.

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Odpálení rakety ATACMS.

Ukrajina údajně zaútočila na Luhansk raketami ATACMS

Ruské ministerstvo obrany v pátek obvinilo ukrajinskou armádu z útoku na město Luhansk v okupované části Donbasu na východě Ukrajiny, přičemž prý použila Západem dodané střely ATACMS. Zranění utrpělo nejméně 20 civilistů, informovaly ruské tiskové agentury s odvoláním na resort obrany.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Teroristé Hamásu

"Jen slova". Hamás zkritizoval plán Bidena na příměří v Pásmu Gazy

Plán na příměří v Pásmu Gazy, který představil americký prezident Joe Biden, jsou podle palestinského hnutí Hamás "jen slova". Usáma Hamdán, vysoce postavený představitel Hamásu sídlící v libanonském Bejrútu, uvedl, že Hamás nedostal žádné písemné závazky ohledně příměří. Uvedla to agentura AFP.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Biden: Americké zbraně nebudou použity k útoku na Moskvu

Prezident USA Joe Biden ve čtvrtek zdůraznil, že americké zbraně nebudou použity k útoku na Moskvu, i když USA povolily Ukrajině útočit na cíle v Rusku. O tomto prohlášení informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy