Novým ministrem zdravotnictví je lékař Arenberger

Novým ministrem zdravotnictví se stal ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger (62). Do funkce ho na Pražském hradě jmenoval prezident Miloš Zeman, který předtím odvolal dosavadního ministra Jana Blatného. Babiš nového šéfa úřadu uvede do funkce ještě dnes. Od úterý se spekulovalo i o osudu ministra školství Roberta Plagy (za ANO). Ten ale i nadále zůstává ve své funkci.

O konci Blatného se mluví delší dobu. Babiš mu poslal několik vytýkacích dopisů. Kritizoval ho mimo jiné za podle něj příliš přísné podmínky pro podávání experimentálních léků na covid-19 nebo za postup při tendru na testy pro školy. Odchod Blatného z čela zdravotnictví požadoval Zeman kvůli ministrovu postoji k ruské vakcíně Sputnik V.

Arenberger je ředitelem Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze od 1. října 2019. O tom, že nahradí Blatného, se spekulovalo už v březnu. Arenberger tehdy řekl, že by případnou nabídku zvažoval. "Ambici být ministrem nezbytně nutně nemám, ale kdyby bylo potřeba, tak mě znáte, že já rád pomáhám všem," uvedl tehdy.

Na rozdíl od Blatného, který zastával rezervovaný postoj k ruské vakcíně proti covidu-19, také připustil, že by zájemcům umožnil, aby se Sputnikem V očkovali v rámci klinického zkoušení. Stačil by souhlas etické komise a Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Zeman dnes při jeho jmenování uvedl, že se v případě ruské a čínské vakcíny nemá nechat otrávit ideologickou hysterií.

Arenberger: Rozvolňovat opatření je potřeba obezřetně

Opatření proti šíření covidu-19 je podle nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera potřeba rozvolňovat obezřetně, aby se nezvrátil současný příznivý trend. Novinářům dnes po svém jmenování do funkce oznámil, že chce prosazovat větší dostupnost léků na bázi monoklonálních protilátek a zajistit co největší počet schválených vakcín. 

"O mém jmenování ministrem zdravotnictví se hovořilo v podstatě od loňského podzimu," řekl Arenberger. Tehdy mluvil o tom, že žádnou nabídku nedostal, ale je připraven pomoci, kdyby přišla. Dnes zdůraznil zásadní roli novinářů. Bude usilovat o to, aby ministerstvo pod jeho vedením bylo první, které bude informovat o novinkách. "Nejen v pandemii, ale i v medicíně," dodal.

Další opatření se podle nového ministra budou řídit podle pandemického zákona, nouzový stav nebude potřeba prodlužovat. Dál pracovat bude i na náhradě za protiepidemický systém PES. "Něco takového bude potřeba. Ale je jedno, jestli to bude třeba kočka nebo zajíc," dodal.

O personálních změnách na ministerstvu neuvažuje, řekl. Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po ministrově uvedení do úřadu uvedl, že někteří úředníci, co odešli loni na podzim spolu s tehdejším ministrem Adamem Vojtěchem (ANO), ještě nebyli nahrazeni.

"Měl jsem problém s jedním spolupracovníkem bývalého ministra," řekl také premiér Babiš. Byl podle něj zastáncem promořování populace a nesouhlasil s nákupem léků s monoklonálními protilátkami. Blatný svým politickým náměstkem loni v listopadu jmenoval Vladimíra Černého, který vedl národní dispečink intenzivní péče. Na ministerstvu působil i za vedení Romana Prymuly a Adama Vojtěcha.

Na dotaz ČTK, jestli plánuje ve své funkci skončit, Černý neodpověděl. Za Blatného pětiměsíčního působení byla jmenována na konci ledna také další politická náměstkyně Pavla Seilerová. Nahradila Alenu Šteflovou, která musela skončit kvůli svému přednostnímu očkování ve Státním zdravotním ústavu začátkem roku.

Od září roku 2019 vede Arenberger Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Předtím byl 17 let náměstkem jejího ředitele. "Nehodlám být až do smrti politikem," řekl. Počítá s tím, že se do vedení nemocnice vrátí. Podobně se vracel do čela FN Motol její ředitel a ministr za ČSSD Miloslav Ludvík.

Související

Petr Arenberger

Zdravotníci jsou podle ředitelů nemocnic frustrovaní, chybí motivace

Zdravotníci v nemocnicích jsou podle ředitelů nemocnic frustrovaní, že musí léčit i lidi, kteří by v nemocnicích být nemuseli, kdyby se nechali proti covidu-19 očkovat. Uvedli to dnes v diskusi na odborné konferenci Efektivní nemocnice ředitel českobudějovické nemocnice Michal Šnorek a ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Více souvisejících

Petr Arenberger ministerstvo zdravotnictví Vláda ČR Miloš Zeman Jan Blatný

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Pásmo Gazy

Počet obětí války v Gaze stoupl na 35 tisíc

Na 35.034 stoupl počet obětí války v Pásmu Gazy, která trvá již více než sedm měsíců. Uvedlo to v neděli tamní ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem. Většina z obětí byli civilisté, informuje agentura AFP.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační foto

Poláci trápili obhájce bronzu z Lotyšska, USA si poradily s Němci. Dánové s přehledem přejeli Rakousko

Ostravská skupina letošního mistrovství světa v ledním hokeji měla hned ve druhý hrací den blízko k senzaci, o kterou se postarali málem nováčci z Polska. Tato země, která se v elitní divizi MS objevila po dlouhých 22 letech, totiž zaskočila hokejisty Lotyšska obhajující na tomto šampionátu bronzové medaile. V tomto utkání se skóre přelévalo ze strany na stranu, až se za stavu 4:4 šlo do prodloužení, v němž rozhodl Daugavinš. Daleko jednoznačnější duel se v Ostravě hrál v sobotu večer, kdy si Američani spravili chuť po předešlé porážce se Švédy vysokou výhrou 6:1 nad Německem. Podobně jednoznačný duel se odehrál v sobotu odpoledne i v pražské skupině, kde Dánové přehráli Rakousko 5:1. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Povodně

Afghánistán zasáhly masivní povodně. Mrtvých jsou stovky

Už více než 300 obětí na životech si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích. Oznámil to v sobotu Světový potravinový program (WFP) spádující pod OSN. Úřady v zemi vyhlásily nouzový stav a do oblastí vyslaly týmy záchranářů, informuje AFP.

před 11 hodinami

před 17 hodinami

včera

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

Češi slaví druhou výhru. K obratu proti tvrdým Norům zavelel jubilant Červenka, jenž vyrovnal Jágra

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3. 

včera

včera

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

včera

Ukrajina posílí své vojáky v Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly zahájily ofenzivu

Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina posílí své vojáky k obraně Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly začaly nově útočit. Zelenskyj v pravidelném večerním hlášení uvedl, že Kyjev poskytuje vojákům veškerou potřebnou podporu k obraně svých pozic. Dále poděkoval za nově ohlášenou americkou pomoc ve výši 400 milionů dolarů a zdůraznil, že Kyjev se snaží zajistit co nejrychlejší dodání materiálu na frontu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy