Blatný musel podle tisku odejít kvůli odmítání ruské vakcíny

České deníky a servery dávají ve svých komentářích odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného do souvislosti především s jeho odmítavým postojem k ruské vakcíně Sputnik V. Premiér Andrej Babiš (ANO) se podle nich snaží vyhovět prezidentovi Miloši Zemanovi, který používání Sputniku v Česku podporuje. Blatnému ale zároveň vyčítají řadu chyb, navíc podle nich dopředu věděl, do čeho jde.

Blatného nahradil dermatolog a ředitel pražské vinohradské nemocnice Petr Arenberger. Prezident nového ministra zdravotnictví jmenoval ve středu. Babiš odmítá tvrzení, že důvodem odvolání Blatného byl jeho odmítavý postoj k použití vakcíny Sputnik V ještě před jejím schválením v EU.

Podle komentátora Práva musel Blatný už od příchodu do funkce počítat s tím, že může kdykoliv skončit, protože není politik a nemá za sebou žádnou stranu. "Mezi mlýnskými kameny se dlouho vydržet nedá. Andrej Babiš nebere ministry coby partnery, vyžaduje od nich poslušnost," píše. Arenberger přichází jako ředitel velké pražské nemocnice, což je podle komentáře pozice, kde člověk musí mít nejen nadání manažerské, ale i politické. "To získává půl roku před volbami na významu. Stokrát může Babiš tvrdit, že výměna není motivována politicky, logika je neúprosná. Ministerstvo zdravotnictví je v očích občanů klíčovou kótou," uvádí komentátor.

Podle komentátora LN Blatný odchází jako ten, který zkrotil další vlnu covidu. Přes chyby, které může někdo ministrovi Blatnému vytýkat, si podle LN nevedl zle. "Můžeme říci, že uspěl, přinejmenším ve srovnání s bezprostředními předchůdci," soudí LN. Podle deníku Blatnému zlomily vaz dobré vyhlídky. "Premiér chce někoho, kdo s ním bude konzultovat, bude naslouchat a kdo bude ochotný přistoupit na jeho zachraňovací marketing," uvedl deník.

V Hospodářských novinách (HN) označuje komentátor Blatného za fackovacího panáka. Smyslem vyhazovu ministra je podle něj snaha premiéra odvrátit pozornost od vlastních selhání a hlavně vyhovět prezidentu Zemanovi. Blatnému vyčítá v komentáři řadu lapsů, například souhlas s předvánočním rozvolněním nebo blokování pomoci z Německa. Ironií ale podle něj je, že nic z toho Babišovi nevadilo. "Blatný musí odejít až ve chvíli, kdy se mu přihodil záchvat odvahy a postavil se prezidentovi, který mocně tlačí do Česka neschválenou vakcínu Sputnik," píše. Podotýká, že na prezidentovi záleží, koho jmenuje po říjnových volbách premiérem. "Babišovi předběžně slíbil, že ho podrží, pokud to volební výsledky jen trochu umožní. Jenže prezident to samozřejmě neudělá zadarmo," dodává.

Autor v komentáři Deníku N píše, že výměna v čele ministerstva zdravotnictví názorně ukázala důvody, kvůli kterým je na tom Česko se zvládáním pandemie nejhůř na světě. Aroganci moci a osobní zájmy jejích držitelů nadřazené všemu ostatnímu, včetně zdraví a životů, uvádí komentátor. Za normálních okolností by nebylo nutné odchodu Blatného nijak zvlášť litovat. Jenže střídání ředitelů velkých nemocnic na ministerském postu provází všechno jiné, jen ne normální okolnosti, uvádí Deník N. Blatný podle něj dělal špatná rozhodnutí, skončit ale musel kvůli správnému - nehazardovat se Sputnikem.

Také zpravodajský server Aktuálně.cz v komentáři píše, že se Blatný dopustil chyb, v tom zásadním ale neuhnul. Odmítl Sputnik V a další vakcíny, které Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) neodsouhlasí. Jmenování Arenbergera se podle webu zvrhlo v reklamu na Sputnik. Blatný byl odvolán na prezidentovo přání, nebylo to přání Babiše. Premiér jenom poslechl ve strachu, že se Zeman postaví proti němu a poškodí ANO v podzimních volbách. "Jsme v situaci, kdy se Babiš stal loutkou prezidenta," uvedl komentátor webu. Babiš tím podle listu prohrává a podepíše se to na volebním výsledku. "Lidé ho volili jako suveréna, jako idol, teď však najednou vidí, že se ten machr nechává ovládat zlostným a nikoli nám, ale Rusku sloužícím člověkem," píše web.

Podle komentáře zpravodajského webu SeznamZprávy po ministrovi covidu přichází ministr, který pro Hrad bude ministrem Sputniku a pro premiéra ministrem předvolební kampaně. Babiš si loni v létě oblíbil téma rakoviny, zejména prevence nádorových onemocnění a onkologické péče. Právě na ni bude stavět předvolební kampaň. A středobodem této kampaně má být podle SeznamZpráv vybudování Českého onkologického institutu. Centrem české onkologie je dnes Brno a tamní Masarykův onkologický ústav, nový institut má vyrůst v Praze a vliv brněnského ústavu výrazně oslabit. Pražský Arenberger tak bude podle webu výrazně ochotnějším spolupracovníkem než brněnský Blatný.

Související

Jan Blatný

Češi ohodnotili politiky: Babiš a Zeman propadli, boj proti koronaviru zvládl Blatný

Z politiků si v boji proti koronaviru podle průzkumu agentury Kantar CZ vedl nejlépe bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Pozitivně jeho konání a kroky hodnotila v březnu, kdy byl ještě ministrem, více než polovina respondentů, přesně 53 procent. Blatný jako jediný získal více pozitivních hodnocení než negativních. Naopak nejvíce negativních hodnocení dostali prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO).

Více souvisejících

Jan Blatný Noviny / tisk

Aktuálně se děje

před 43 minutami

Válka v Izraeli

USA nepovažují zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy izraelskou armádou, která vede válku proti militantnímu hnutí Hamás, za genocidu. V pondělí to uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, informuje agentura Reuters.

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ondřej Zajíc

Autoři absurdního dramatu cítí, že naše civilizace je v koncích, říká režisér Ondřej Zajíc

Divadelní hra "Koza aneb Kdo je Sylvie", kterou před 22 lety napsal Edward Albee je provokativním dramatickým dílem, které zkoumá hluboké lidské emoce a konflikty. Režisér Ondřej Zajíc přináší svůj unikátní pohled na Albeeho text, prostřednictvím inovativního a emotivního ztvárnění. Inscenace Koza aneb Kdo je Sylvie, nabízí divákům silné a nekompromisní reflexe lidské podstaty a jejích temných stránek.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Kyjev: Putinovy změny ukazují na totální militarizaci ekonomiky

Změny v ruské vládní struktuře, které navrhl prezident Vladimir Putin, ukazují na "totální militarizaci ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů pro nekonečnou válku," uvedl Mychajlo Podoljak, poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, v reakci na nové personální obsazení po Putinově inauguraci.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi ve třetím zápase na MS poprvé padli. Po bojovném výkonu prohráli se Švýcary až na nájezdy

Podobně jako na úvod v pátek s Finskem také v pondělí večer hrál český národní tým vyrovnaný a tudíž další těžký duel, tentokrát se Švýcarskem. Oproti zmiňovanému zápasu se severským soupeřem se fanoušci gólů ze hry dočkali, přičemž padnul pokaždé jeden na obou stranách. Rozdílovým hráčem duelu se nakonec stal nováček ve švýcarském týmu Kevin Fiala, jenž po příjezdu ze zámoří nejenže otevřel skóre, ale proměnil také první ze švýcarských nájezdů.

včera

včera

včera

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

včera

včera

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

včera

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy