VIDEO: Erdogan a Michel ‚odstrčili‘ při jednání šéfku Evropské komise. Seděla stranou na pohovce

Předseda Evropské rady Charles Michel se stal terčem kritiky od některých evropských politiků kvůli tomu, že při úterním setkání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem nezareagoval na podle nich nedůstojné přijetí šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Zatímco Erdogan s Michelem během jednání týkajícího se i práv žen seděli v křeslech, první ženu v čele unijní exekutivy usadili hostitelé stranou na pohovku.

Video Ankara Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na záběrech z uvítání německá politička s bezradným povzdechem zjevně překvapeně hleděla na dvojici mužů sedajících si do křesel a nechávajících jí místo na pohovce stranou. „‚Ehm‘ je nový výraz pro ‚takhle by vztahy EU s Tureckem vypadat neměly‘,“ napsal s odkazem na reakci von der Leyenové německý europoslanec z frakce zelených Sergey Lagodinsky.

Rozvoj digitalizace, boj proti covidu i klimatickým změnám. Lídři zemí unie jednali s Bidenem

Číst článek

Podle Michelova týmu bylo uvítání v souladu s protokolem, překvapená reakce jeho kolegyně však vzbudila velký ohlas na sociálních sítích. Mluvčí komise konstatoval, že by se podobné incidenty neměly v budoucnu opakovat.

Oba lídři unijních institucí přijeli Turecku nabídnout posílení obchodních vztahů, které je však podle nich podmíněno zlepšením přístupu Erdoganovy vlády k lidským právům. Problém vidí EU například v březnovém tureckém odstoupení od Istanbulské úmluvy zaručující práva žen.

‚Protokolární machismus‘

„Nejdříve odstoupí od Istanbulské úmluvy a teď nedají předsedkyni Evropské komise místo k sezení. Ostuda,“ napsala španělská šéfka druhé nejpočetnější europarlamentní skupiny socialistů Iratxe Garcíaová. Zatímco ona stejně jako řada dalších politiků či komentátorů se pozastavuje nad Erdoganovým „protokolárním machismem“, jiní kritizují belgického šéfa unijních summitů Michela za to, že na odlišné zacházení s von der Leyenovou nezareagoval.

And no, it wasn’t a coincidence it was deliberate.👇 Why was @Charles Michel silent? twitter.com/SLagodinsky/st…

22:16 – 06. 04. 2021

621 1465

Michelův kabinet podle bruselského webu Politico v reakci na negativní ohlasy uvedl, že protokolárně bylo vše v pořádku. Hlavním Erdoganovým hostem na jednání byl podle svého týmu Michel, kterého šéfka komise pouze doplňovala.

Mluvčí komise Eric Mamer naproti tomu řekl, že oba politici cestovali společně a mělo se jim proto dostat stejného zacházení. Von der Leyenová byla podle něj přijetím „překvapena“. „Předsedkyně měla být usazena přesně stejným způsobem jako předseda (Michel),“ odpověděl na novinářský dotaz Mamer. Tým komise podle něj napříště zajistí, aby se podobné incidenty neopakovaly.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme