Hamáček zůstává v čele sociálních demokratů. Petříčka s Valachovou porazil v prvním kole hlasování

Vicepremiér Jan Hamáček obhájil funkci předsedy vládní ČSSD. V prvním kole on-line hlasování pátečního sjezdu porazil díky 140 hlasům z 270 vyzyvatele ministra zahraničí Tomáše Petříčka a poslankyni Kateřinu Valachovou. Hamáček po zvolení řekl, že sociální demokraty čeká před sněmovními volbami šest měsíců tvrdé práce. Slíbil, že se strana pod ním udrží ve sněmovně.

Praha (Aktualizováno: 22:41 9. 4. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Staronový předseda ČSSD Jan Hamáček na online sjezdu strany

Staronový předseda ČSSD Jan Hamáček na online sjezdu strany | Zdroj: ČSSD

Hamáček v prvním kole získal podporu 140 delegátů, Petříček obdržel 95 hlasů a Valachová 23. Všechny kandidáty odmítlo 12 účastníků sjezdu s právem hlasovat.

„Jsem připraven udělat maximum a pracovat na sto procent. Věřím, že to vidíme stejně. Pojďme do toho, zvládneme to. Slíbil jsem, že sociální demokracii do sněmovny dovedu, a na tom trvám,“ řekl staronový předseda.

Premiér Andrej Babiš (ANO) pogratuloval Hamáčkovi ke znovuzvolení s tím, že čekal, že funkci obhájí. Ve zprávě pak napsal, že se těší na další spolupráci.

Gratuluji @Jan Hamáček ke zvolení předsedou @CSSD.

Strana se rozhodla pro pokračování nastolené politiky a já jí v tom přeji hodně štěstí.

18:27 – 09. 04. 2021

17 1246

Dosavadní místopředseda Petříček k vítězství Hamáčkovi poblahopřál a současně poděkoval těm, kdo věřili jeho vizi.

„Změna se nepodařila. Ale mám čisté svědomí, musela jsem to zkusit. Děkuji všem za podporu,“ napsala na twitteru Valachová. Soupeřům poděkovala za férový souboj a zdůraznila, že zůstává v týmu sociální demokracie.

Blahopřeji @Jan Hamáček ke znovuzvolení předsedou @CSSD. ČSSD vládne (od r. 89) nejdéle ze všech politických stran. Po ostudné osmileté vládě s Andrejem Babišem je čas, aby si od vládnutí odpočinula. Potřebuje to sama, ale hlavně naše země.

18:21 – 09. 04. 2021

22 1017

Hamáček se stal předsedou ČSSD v únoru 2018, o rok později ho ve funkci potvrdili delegáti znovu. Strana pod jeho vedením nezvrátila sestup preferencí a ve volbách ztrácela. V komunálních volbách v roce 2018 přišla téměř o polovinu mandátů, o rok později ztratila zastoupení v Evropském parlamentu.

Loni neobhájila ani jeden z deseti mandátů v Senátu a v komoře jí zbyli jen tři zástupci, ze všech subjektů přišla také o nejvíce postů v zastupitelstvech krajů.

‚Ne oranžové TOP 09

Hamáček v pátek v kandidátské řeči delegátům slíbil, že ČSSD ve sněmovně udrží. Varoval před posunem do politického středu, stranu považuje za jediný demokratický levicový subjekt v Česku.

„ČSSD nemá být oranžovou TOP 09 nebo Piráty, vyměnit svou minulost, program a voliče za potlesk na twitteru nebo v redakci Respektu,“ řekl.

Hamáčkovo zvolení by mělo znamenat, že sociální demokracie setrvá ve vládě s ANO. Znovuzvolený předseda zdůraznil, že nechce vyvolat politickou krizi, ale chce před volbami vést ideologický střet s pravicí.

Co sráží ČSSD? Je rozpolcená a přitom plná aparátčíků bez různorodých osobností, soudí politolog

Číst článek

„Pokud spustíme politickou krizi, země bude debatovat o tom, kdo bude ministrem, zda bude úřednická vláda. A my budeme v koutě a ještě za to budeme odpovědní. To by byla fatální chyba. Já prosím, abychom ji nedělali,“ řekl.

Noví místopředsedové

Statutárním místopředsedou ČSSD se znovu stal Roman Onderka. Delegáti on-line sjezdu mu dali přednost před starostou Líšně Břetislavem Štefanem až v druhém kole volby potom, co ho podpořil znovuzvolený předseda sociálních demokratů Jan Hamáček.

Z 261 delegátů jich v druhém kole Onderku podpořilo 137, Štefan získal 114 hlasů, pro žádného z dvojice nehlasovalo deset delegátů sjezdu. Oproti prvnímu kolu Onderka posílil o osm hlasů, Štefan získal o jeden víc.

„Pokud to vidíte tak, že má statutární místopředseda krýt záda předsedovi, tak prosím podpořte Onderku,“ řekl delegátům před druhým kolem volby Hamáček.

Onderka se v kandidátské řeči ohradil proti používání výrazu přežívání při popisu stavu strany, je podle něj třeba vítězit, nikoli pouze čekat na lepší období. Po svém znovuzvolení stranické kolegy pohrosil, aby zapomněli, zda jim někdy ublížil. „Chci být statutárním místopředsedou pro všechny, ne jen pro ty, co mi dali hlas,“ uvedl.

Řadovými místopředsedy zvolil sjezd bývalou poslankyni Danu Váhalovou, starostu Hvozdné na Zlínsku Josefa Říhu, bývalého hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka, ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou, která funkci obhajovala, a šéfa okresní organizace Praha - Východ Jana Tvrdého. Delegáti všechny zvolili hned v prvním kole.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme