V Jemenu zemřelo kvůli bojům za poslední den 53 lidí, oběti jsou na obou stranách konfliktu

Boje mezi šíitskými povstalci a provládními vojsky nedaleko Maríbu, který je posledním útočištěm vládních sil v severním Jemenu, si v uplynulých 24 hodinách vyžádaly 53 obětí na životech na obou stranách konfliktu. S odkazem na provládní zdroje o tom v sobotu napsala agentura AFP.

Saná Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jemenský povstalec

Oblast, která je bohatá na ropu, se povstalci snaží dobýt od začátku února (ilustrační foto) | Foto: Fawaz Salman | Zdroj: Reuters

Boje se podle zdrojů AFP odehrávají na dvou frontách severozápadně od Maríbu. Oblast, která je bohatá na ropu, se povstalci snaží dobýt od začátku února. V posledních dnech se boje zintenzivnily.

Jemen sužuje válka, v níž proti sobě bojují šíitští povstalci známí jako Húsíové, které podporuje Írán, a vládní vojska mezinárodně uznávaného prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, jemuž od roku 2015 pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií.

Konflikt bývá často označován za zástupnou válku Saúdské Arábie a Íránu. OSN situaci v Jemenu označuje za nejhorší světovou humanitární krizi. Pomoc tam potřebuje 80 procent obyvatelstva, vážnou podvýživou trpí 400 000 dětí ve věku do pěti let.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme