Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zeman se nebrání přeočkování Sputnikem. A řekl detaily o vyhazovu Blatného z vlády

Video se připravuje ...
Autor: Mii - 
11. dubna 2021
11:50

Už čtvrtý ministr zdravotnictví dostal na starosti řízení pandemie koronaviru v Česku. Petr Arenberger se ujal úřadu minulý týden, vystřídal Jana Blatného (oba za ANO), kterého prezident Miloš Zeman dlouhodobě kritizoval. Prezident v pořadu S prezidentem v Lánech odhalil, že se s novým šéfem resortu setkal ještě před jeho jmenováním. Mluvili o očkování a o způsobu, jak zajistit co nejvíce dávek – klidně i s použitím ruské látky Sputnik V. Tu Zeman nadále podporuje a sám by si ji nechal píchnout, pokud se bude muset v budoucnu přeočkovat. Blatný se dle jeho slov provinil jeho trváním na stanovisku Evropské lékové agentury (EMA).

Zeman neskrývá mírné potěšení, že Blatný opustil post ministra zdravotnictví. „Je to především záležitost (výměna ministrů, pozn. red.) ministerského předsedy, ale na druhou stranu nemám důvod být neradostný,“ sdělil prezident a přiznal, že o odvolání Blatného věděl dopředu. „Trochu dřív než to bylo v médiích, asi den nebo dva,“ sdělil, kdy se zprávu dozvěděl. Pak připustil, že šlo o neděli.

Video  Zeman pro Blesk: O přesunu na vozík, přeočkování Sputnikem i problémech ochranky  - Blesk
Video se připravuje ...

„Je to v naprostém pořádku, protože jsem to koneckonců já, kdo podepíše, nebo případně nepodepíše odvolání ministra,“ reagoval dále na otázku, zda je správné, že o konci Blatného věděl dříve než sám šéf resortu.

Zeman odmítá, že by na premiéra Andreje Babiše (ANO) vyvíjel silný tlak, aby dnes už bývalého ministra odvolal. Rozhodně v tom dle jeho slov nebyla žádná dohoda, že premiérovi jako poděkování v případě sestavování nové vlády pomůže.

Pochvala Arenbergerovi za možnost klinické studie Sputniku

Exministr podle Zemana blokoval používání ruské vakcíny Sputnik v Česku. „Dělal to tím, že čekal na rozhodnutí Evropské lékové agentury (EMA),“ vysvětlil, jak se Blatný dle jeho slov v souvislosti s ruskou očkovací látkou provinil. Na novém ministru Arenbergerovi oceňuje, že nevyloučil klinickou studii Sputniku u nás. „Buď můžete dělat mrtvého brouka a čekat na EMA, nebo být aktivní a pracovat, abyste snížili počet zemřelých,“ říká prezident.

Podotkl také, že bude i nadále trvat na konci šéfky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Ireny Storové. „Samozřejmě, že ano,“ řekl Zeman, Arenbergera ale neurgoval: „Já jsem mu jen doporučil, aby s paní ředitelkou promluvil.“

Volné informace o odvolání Plagy

Prezident následně odhalil, že s novým ministrem se setkal ještě před tím, že se ujal úřadu. „Den před jeho jmenováním (…) na Hradě v mé kanceláři,“ sdělil Zeman. „Předmětem jednání byla náplň práce nového ministra se zvláštním zřetelem na vakcinaci,“ doplnil a ihned pokračoval: „Chtěl jsem, aby se zaručil, že nedostatek očkovacích látek nebude příčinou úmrtí stovek či tisíců lidí (…) je mi lhostejné, jakou vakcínou to bude,“ řekl prezident.

O případném odvolání ministra školství Roberta Plagy (ANO) měl Zeman podle svých slov „volnější informace“. „Pokud premiér uvažoval o odvolání (Plagy, pozn. red.), tak buď tu věc nedotáhl do konce, nebo si ji na poslední chvíli rozmyslel,“ je přesvědčen prezident.

Sputnik ano, AstruZeneku ne

Co se týče dodávek Sputniku na Slovensko, které se ukázaly jako problematické, Zeman odmítá, že by kvůli tomu jeho důvěra ve vakcínu klesla. „Vyvolává to pochybnost v kvalitu slovenského úřadu pro kontrolu léčiv,“ říká prezident. Očkovací látce i nadále plně věří: „Sputnikem už byly očkovány miliony lidí a na rozdíl od AstraZenecy nevím o žádných nežádoucích ohlášených účincích.“

„Zatím desítky odborníků hodnotí Sputnik jako vysoce účinnou vakcínu a já neznám žádný názor, který by byl opačný,“ vyjmenovával Zeman další důvody, proč ruskou vakcínu podporuje. Kdyby se musel v budoucnu přeočkovat, Sputnik si klidně nechá sám píchnout. „Panebože, proč ne (…) je to rovnocenná vakcína s Pfizerem,“ je přesvědčen Zeman a řekl, že vedle Sputniku je nakloněn ještě Pfizeru, kterým byl očkován už dříve. „Váhal bych u jiných vakcín.“

Brněnského lékaře vystřídal pražský

Petr Arenberger před nástupem na ministerský post řídil Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Praze. Je odborníkem na dermatologii a venerologii, že nahradí Blatného, se spekulovalo několik týdnů. O Sputniku a jeho možné cestě do Česka promluvil prakticky ihned po svém jmenování, stát by se podle něj o neschválené preparáty mohl zajímat při klinickém zkoušení respektovanými úřady Evropské unie.

Registrované vakcíny jsou podle Arenbergera priorita, Česko se jich bude snažit dostat do země co nejvíce, ale ministerstvo bude přemýšlet i o dalších možnostech, jak dosáhnout naočkování 140 tisíc lidí denně. Blatný během svého úřadování opakoval, že proti Sputniku osobně nic nemá, ale protože je lékař, trvá na posudku EMA.

Zeman s Blatného postojem nesouzněl, podle něj má společně se Storovou na svědomí mrtvé, kteří zemřeli během letošní vlny covidu. Očkování Sputnikem dle názoru prezidenta mohlo přispět k tomu, aby bylo vakcinováno více lidí, a byli tak chráněni.

stoura ( 12. dubna 2021 16:27 )

Ale předtím do něj naprat Sputnik a na cestu klystýr, ale dvojitej!!!

Covid_19 ( 11. dubna 2021 22:41 )

to se to Zemanovi machruje po Pfizeru. Zeman nic ruské výroby nemá, leda tak vodku

hafblaf ( 11. dubna 2021 18:53 )

Už jednou jsme měli na školách povinnou ruštinu, přidejme čínštinu a pan prezident bude spokojený. Nevím, jestli je špatné, aby se dodržovaly předpisy a používaly se jen schválené léčiva, co ostatní předpisy?

ANO_nam_bude_lip ( 11. dubna 2021 18:49 )

Oi mají přehled v tom množství verzí vakcínSputnik?

spania ( 11. dubna 2021 18:15 )

Sputnikem se může nechat naočkovat leda tak sám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa