V Česku skončil nouzový stav. Arenberger navrhne nová omezení setkávání lidí na veřejnosti

Takřka po půl roce v pondělí v Česku skončil nouzový stav – přestává tak například platit zákaz cestování mezi okresy či omezení nočního vycházení. Většina protiepidemických opatření však i nadále trvá a řídí se pandemickým zákonem. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) pak v pondělí navrhne vládě ke schválení další omezení veřejného shromažďování uvnitř a venku, a to na maximálně dva lidi.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní kontrola

S nouzovým stavem v Česku končí zákaz cestování mezi okresy či omezení nočního vycházení | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

S koncem nouzového stavu se po několika týdnech vrací do lavic na rotační výuku i žáci prvního stupně základních škol, musí se však pravidelně testovat na koronavirus. Do mateřských škol se vrátí předškoláci a jazykové a základní umělecké školy obnoví výuku po jednom žákovi.

Odborníci dávají ministerstvu doporučení pozdě, jsou potřeba nová pravidla, uvedl Babiš

Číst článek

Otevřou také některé obchody – třeba papírnictví, prodejny s dětským oblečením a obuví nebo farmářské trhy. „Všechny obchody využily víkend, aby prostory vydezinfikovaly a navezly nové zboží,“ řekl Radiožurnálu prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Návštěvníkům se otevřou i brány zoologických a botanických zahrad, zatím ještě s omezenou kapacitou.

Omezení shromažďování

Naopak zpřísněné by mělo být od tohoto týdne setkávání lidí na veřejnosti. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) vládě v pondělí předloží ke schválení opatření, podle něhož se venku a uvnitř mohou nadále setkávat jen dva lidé.

Původně se mělo od pondělí moci venku shromáždit až 20 lidí a uvnitř až deset. Arenberger ale mimořádné opatření svého předchůdce Jana Blatného zpřísnil. Jím vydané opatření je účinné od pondělní, kdy ho ale vláda musí také schválit. Kabinet bude jednat od 14.00.

Ministr zdravotnictví také na twitteru upozornil, že i uvolnění pro amatérský sport musí být opatrné. „Na venkovní sportovní ploše se sportuje ve dvojicích, přičemž na jedné sportovní ploše může být takových dvojic maximálně šest. Minimální vzdálenost mezi dvojicemi je 10 metrů,“ napsal po nedělní půlnoci na sociální síť, kde reagoval na kritiku kandidáta na předsedu české fotbalové asociace Karla Poborského.

tzr, vto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme