Noví držitelé ocenění Blanický rytíř

Vlašim. Ocenění Blanický rytíř v roce 2021 získaly tři další osoby, které se významně zasloužily o ochranu a rozvoj přírodního a kulturního dědictví Podblanicka. Jsou jimi Jaroslav Kadlec z Prahy a z Votic, Miluše Slunečková z Vlašimi a Zdeněk Sternberg z Českého Šternberka. Ocenění udělují třem navrženým kandidátům zástupci neziskových organizací Podblanicka. V letošním roce porota vybírala z čtyřiceti tří nominací.
 

 
 
Od počátku vyhlašování v roce 1999 obdrželo ocenění neziskových organizací již šedesát pět osobností. V letošním roce rozhodla porota složená ze zástupců jednotlivých nevládních organizací o udělení ceny dalším třem nominovaným (uváděni dle abecedy).

•    Rozhodnutím neziskových organizací z Podblanicka získává čestné ocenění „Blanický rytíř” Jaroslav Kadlec, in memoriam, za celoživotní činnost, zejména za rozvoj poznání v oblasti neživé přírody, popularizaci geologie a za dokumentaci a interpretaci přírodního a kulturního dědictví Národního geoparku Kraj blanických rytířů (podrobná nominace v příloze).
•    Rozhodnutím neziskových organizací z Podblanicka získává čestné ocenění „Blanický rytíř“ Miluše Slunečková za celoživotní dílo, zejména za udržování křesťanských hodnot i v nepříznivých dobách, za přínos ke vzdělávání dětí a rozvoj křesťanských neziskových organizací na Podblanicku. (podrobná nominace v příloze).
•    Rozhodnutím neziskových organizací z Podblanicka získává čestné ocenění „Blanický rytíř“ Zdeněk Sternberg, in memoriam, za celoživotní dílo, zejména za péči o kulturní dědictví regionu, jeho propagaci v tuzemsku i v zahraničí, za šíření humanismu a šlechetnosti (podrobná nominace v příloze).
1
Slavnostní udělování, které tradičně probíhá na Velký pátek v obřadním sále vlašimského zámku, nemohlo vzhledem k vyhlášenému nouzovému stavu již podruhé proběhnout prezenční formou. „Více než dvacetiletá tradice udělování titulů Blanický rytíř nebyla přerušena ani v letošním roce. Ocenění rytíři byli představeni ve videu zveřejněném v tradiční čas předávání ocenění – tedy na Velký pátek ve 13 hodin. Cena byla poté osobně Blanickým rytířem doručena novým držitelům či jejich rodinám“, říká předseda ČSOP Vlašim Pavel Pešout. Video je možné zhlédnout na YouTube kanálu ČSOP Vlašim na této adrese: www.youtube.com/watch?v=u3yIyVueleo. Blaničtí rytíři obdrželi kromě diplomu a odznaku blanického rytíře jedinečnou hodnotnou sochu Blanického rytíře s kamenem z hory Blaník, jejímž autorem je umělecký kovář Bohumil Hrubeš. Generálním sponzorem udělování ocenění Blanický rytíř je akciová společnost RABBIT Trhový Štěpánov.

Závěrem tiskové zprávy přijměte výzvu k nominaci nových Blanických rytířů. Ocenění budou vyhlášeni na Velký pátek, což bude 15. dubna 2022. Nominována může být fyzická (nikoli tedy právnická) osoba, která se významně zasloužila o ochranu a rozvoj přírodního a kulturního dědictví Podblanicka. A to za mimořádný čin v uplynulém roce (popř. dokončený v uplynulém roce) nebo za celoživotní dílo (ve výjimečných případech může být ocenění uděleno i in memoriam). Nominaci může podat kdokoli, tedy jednotlivý občan, obec, zájmový spolek písemně na adresu: Podblanické ekocentrum ČSOP Vlašim, Pláteníkova 264, 258 01 Vlašim (e-mail: vlasim@csop.cz). Nominace musí obsahovat titul, jméno a příjmení kandidáta, datum jeho narození, odůvodnění nominace a jeho kontaktní adresu popř. telefon. Uzávěrka nominací bude zveřejněna v lednu 2022.

Ing. Pavel Pešout, Jiří Pavelka
Foto: Sochy Blanických rytířů s kamenem z hory Blaník od uměleckého kováře Bohumila Hrubeše (foto: A. Konvalinová).

 
Zodpovídá: Správce Stránek
Vytvořeno / změněno: 12.4.2021 / 12.4.2021

 

Kontakt

Městský úřad Votice
Komenského náměstí 700
259 17 Votice
Tel.: 317 830 111
E-mail: podatelna@votice.cz
Úřední hodiny odborů
Pondělí 8:00 - 11:00, 12:00 - 17:00
Úterý 8:00 - 11:00, 12:00 - 14:00
Středa 8:00 - 11:00, 12:00 - 17:00

Podrobný kontakt

Kde nás najdete


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém