Birke dostal nabídku stát se ministrem kultury. Petříček potvrdil svůj konec

Poslanec ČSSD a starosta Náchoda Jan Birke potvrdil, že dostal nabídku na funkci ministra kultury. Na dotaz ČTK uvedl, že bude dál jednat, podle České televize nabídku na vládní post přijme. Po 11:00 přijel Birke na jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) do Strakovy akademie.

Dosavadní ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) by měl převzít ministerstvo zahraničí namísto svého stranického kolegy Tomáše Petříčka, jehož se vicepremiér a znovuzvolený předseda sociální demokracie Jan Hamáček rozhodl vyměnit. Petříček oznámil svůj odchod z Černínského paláce na tiskové konferenci po 11:00.

Některé kulturní instituce premiéra Andreje Babiše (ANO) vyzvaly, aby ministra kultury neměnil. K otevřenému dopisu Českého střediska Mezinárodního divadelního ústavu (ITI), zastřešujícího 14 organizací, se přes víkend přidaly třeba Svaz českých knihkupců a nakladatelů nebo Česká asociace festivalů. Zaorálek se navíc podle dnešního vyjádření pro server Novinky.cz necítí připraven opustit ministerstvo kultury a vrátit se do čele české diplomacie, kterou už jednou řídil. "Ne, to tedy nejsem," reagoval dnes Zaorálek na dotaz serveru, zda je připraven Petříčka nahradit a přenechat úřad Birkemu.

Prezident Miloš Zeman, který na návrh premiéra členy kabinetu jmenuje a odvolává, v neděli řekl, že odvolání Petříčka nebude oddalovat, navrhne-li to Babiš. S Petříčkem měl dlouhodobé spory. V rozhovoru pro Blesk.cz prezident také prohlásil, že Birke by byl vynikajícím ministrem kultury.

Výměna ministrů ČSSD přichází po víkendovém sjezdu menší vládní strany, v níž Hamáček obhájil funkci, zatímco Petříček při volbě předsedy neuspěl. Už minulý týden skončil v Babišově menšinové vládě ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), kterého vystřídal Petr Arenberger. Stal se tak už čtvrtým ministrem tohoto resortu za víc než rok trvání koronavirové epidemie. Hrad ani úřad vlády zatím neoznámily, kdy se avizované změny v kabinetu uskuteční.

Končící ministr Petříček má odvolání za politické rozhodnutí

Tomáš Petříček (ČSSD) na dnešní tiskové konferenci potvrdil, že vicepremiér a předseda sociální demokracie Jan Hamáček předloží premiérovi Andreji Babišovi (ANO) návrh na jeho odvolání z pozice ministra zahraničí. Neví, zda už tak učinil, či kdy se tak stane, ani kdy se Babiš setká s prezidentem Milošem Zemanem a navrhne mu jeho odvolání. Očekává ale, že se vše uskuteční během dneška.

Petříček nezaznamenal od Hamáčka konkrétní kritiku své práce v čele české diplomacie. Odvolání považuje za politické rozhodnutí. "Respektuji, že nové vedení sociální demokracie to chce takhle učinit," řekl. ČSSD v pátek zvolila nové vedení, v čele zůstal Hamáček, proti kterému Petříček neúspěšně kandidoval.

Petříčkovu pozici by měl převzít stávající ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Jeho místo by měl zaujmout poslanec ČSSD a starosta Náchoda Jan Birke.

"Jan Hamáček mi nesdělil nějakou kritiku konkrétních kroků, které jsem na ministerstvu zahraničí dělal v uplynulých dvou letech. Vnímám, že jsem dělal politiku, která souzněla s tím, jak on vidí zahraniční politiku. Pro mě je to politické rozhodnutí. Jestli je to otázka sjezdu, či je to jiný důvod, to se musíte ptát předsedy sociální demokracie," řekl Petříček. Pro ČSSD chce nadále pracovat.

Bývalý místopředseda sociální demokracie zopakoval, že je dlouhodobě trnem v oku prezidentovi Miloši Zemanovi kvůli náhledu na bezpečnostní rizika stavby nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany nebo na očkování proti covidu-19. Uvedl ale také, že na některé otázky měli se Zemanem podobný pohled, a to například na roli Severoatlantické aliance (NATO) nebo na otázku mezinárodního terorismu. Otázkou na Hamáčka je podle Petříčka to, zda ve výměně ministra hrála Zemanova kritika roli.

"Odcházím se vztyčenou hlavou, za své kroky v posledních dvou a půl letech se nestydím. Vždy jsem prosazoval proevropskou, prozápadní orientaci České republiky a kontinuitu naší zahraniční politiky," řekl Petříček. Zmínil také repatriační cesty lety v jarní vlně epidemie koronaviru nebo posílení spolupráce se spojenci v Evropě a se Spojenými státy.

Během následujících dvou týdnů se chce Petříček rozhodnout ohledně dalšího působení. Má několik nabídek. Nevyloučil třeba návrat na akademickou půdu, věnovat by se chtěl také dobrovolnickým aktivitám.

Související

Jakub Kulhánek

Novým ministrem zahraničí se má stát Kulhánek. Zaorálek zůstává ve funkci

Lubomír Zaorálek (ČSSD) zůstane ministrem kultury. Na jeho přání o tom dnes večer rozhodlo grémium strany. Na pozici ministra zahraničí sociální demokracie navrhne náměstka ministra vnitra Jakuba Kulhánka. Po jednání užšího vedení strany o tom informoval novináře ve Sněmovně statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Více souvisejících

Jan Birke Ministerstvo kultury Vláda ČR Lubomír Zaorálek Tomáš Petříček

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 2 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 10 hodinami

Íránský prezident Ebráhím Raísí zemřel při pádu vrtulníku. Uhořel i ministr zahraničí

Íránský prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničních věcí Hosejn Amír Abdollahján zahynuli při pádu vrtulníku, který se v neděli v husté mlze zhroutil v hornatém terénu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy