Zaorálek se zatím nerozhodl, jestli přijme post ministra zahraničí. ‚Je to vykuchaný resort,‘ řekl

Ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD se zatím nechce přesunout do čela resortu zahraničí. Na úterní tiskové konferenci řekl, že na kultuře má rozdělanou práci a přišlo by mu logické v ní pokračovat. Dříve, než se vyjádří k nabídce šéfa sociální demokracie Jana Hamáčka, aby po odvolaném Tomáši Petříčkovi vedl českou diplomacii, se chce sejít s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a vyjasnit si s ním fungování ministerstva zahraničí.

Praha (Aktualizováno: 11:06 13. 4. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr kultury Lubomír Zaorálek

Ministr kultury Lubomír Zaorálek | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Lubomír Zaorálek novinářům řekl, že rozumí tomu, že předseda ČSSD potřebuje nějakou náhradu za bývalého ministra Petříčka, a že se zahraničí politice věnoval.

Nebyl moc vidět, ale nemá se za co stydět, říká o končícím ministrovi zahraničí reportérka Šafaříková

Číst článek

Nabídku ale označil za danajský dar. „Ministerstvo (zahraničí) není to ministerstvo, které jsem před roky opouštěl,“ řekl s tím, že mu vadí například vznik zmocněnce pro Rusko, který není součástí resortu zahraničí, ale sídlí na Pražském hradě.

„Považuju to za vykuchané ministerstvo a mám nad ním celou řadu otazníků,“ vysvětlil Zaorálek, že mu vadí osekání kompetencí resortu.

Připomenul, že Petříček například nemohl promluvit do nákupu vakcín proti covidu. Diskusi o podmínkách pro svůj případný přestup na ministerstvo zahraničí vidí Zaorálek na týdny, do voleb přitom zbývá necelého půl roku. Jednat s vicepremiérem Hamáčkem bude v nejbližší době.

‚Nikam se necpu‘

Zaorálkovi by přišlo logické, aby zůstal na ministerstvu kultury, protože tam má rozdělanou práci. „Není ve standardním provozu. Koronavirová krize vytvořila nestandardní poměry. Vyplácíme tisícům lidí kompenzace,“ popsal. „Necpu se nikam a připadá mi přirozené pokračovat tady,“ uvedl.

Prezident Zeman odvolal ministra zahraničí Petříčka. Řízením resortu dočasně pověřil Hamáčka

Číst článek

Pokud by měl na ministerstvu kultury končit, měl by ho podle něj nahradit někdo, kdo kultuře hluboce rozumí. Nástup náchodského starosty a poslance ČSSD Jana Birkeho označil za příliš odvážný plán.

„Je to úspěšný politik, starosta Náchoda, ale věnuje se spíše dopravě,“ myslí si. To, že sám šel na ministerstvo kultury bez patřičných znalostí, zpětně označil za odvážné.

Nabídku na post ministra zahraničí ale neodmítl. „Řekl jsem Hamáčkovi, že nejsem spokojený, jak funguje ministerstvo zahraničí. Můžu o tom mluvit s panem premiérem, jestli je na tom možnost něco změnit,“ popsal s tím, že problém vidí i v tom, že neexistuje jednotná zahraniční politika.

Rošáda necelý půl rok před volbami souvisí s víkendovým sjezdem sociálních demokratů, během něhož Petříček neuspěl v souboji o vedení strany. Podle předsedy ČSSD končí proto, aby byla strana před volbami srozumitelná. Petříčka prezident Miloš Zeman odvolal v pondělí. Vedením diplomacie je zatím pověřen Hamáček.

pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme