Babiš nemá s Kulhánkem problém, věří v lepší spolupráci

Premiér Andrej Babiš (ANO) nemá problém s kandidátem ČSSD na ministra zahraničí Jakubem Kulhánkem (ČSSD). Řekl to dnes Rádiu Z. Spolupráce by podle předsedy vlády mohla být ještě lepší než s jeho předchůdcem v čele české diplomacie Tomášem Petříčkem (ČSSD).

O tom, že sociální demokracie navrhne náměstka ministra vnitra Kulhánka na pozici ministra, rozhodlo v úterý večer grémium strany. Lubomír Zaorálek (ČSSD), který dostal nabídku jako první, zůstane ministrem kultury.

"Pana Kulhánka znám, protože často zastupuje pana ministra vnitra (Jana Hamáčka) na vládě. Myslím, že je to slušný kluk. Já s ním problém nemám," řekl Babiš. Předseda ČSSD Hamáček, který je dočasně pověřen řízením resortu zahraničí, mu návrh sdělil v úterý.

Zahraniční politika České republiky je podle premiéra jasná. "Jsme zakotvení v NATO, v Evropské unii, to je hlavně moje agenda, Evropská rada," řekl. "Myslím, že se nic zásadního nezmění. Myslím, že spolupráce bude ještě lepší mezi mnou a panem novým ministrem, než s předcházejícím," dodal.

Hamáček dnes na twitteru uvedl, že Kulhánek bude dobrým ministrem. Zmínil, že je držitelem prověrky Národního bezpečnostního úřadu na stupeň přísně tajné. "Na rozdíl od celé řady těch, kteří do něj teď kopou," uvedl.

Jakub Kulhánek bude dobrým ministrem zahraničních věcí. Studoval na prestižní americké univerzitě, působil jako náměstek MZV, MO i MV a je držitelem prověrky NBÚ na stupeň přísně tajné, narozdíl od celé řady těch, kteří do něj teď kopou...

— Jan Hamáček (@jhamacek) April 14, 2021

Kulhánek Deníku N sdělil, že si nominace váží. Víc se však nechtěl vyjadřovat do schůzky s prezidentem Milošem Zemanem. Na dotaz ČTK, zda už má termín setkání, zatím nereagoval.

Kulhánek je dlouhodobým Hamáčkovým spolupracovníkem. Zastával také pozici náměstka pro řízení sekce bezpečnostní a multilaterální na ministerstvu zahraničí v době, kdy úřadu šéfoval Zaorálek. Náměstkem byl také na ministerstvu obrany. Kulhánek studoval mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově v Praze, magisterský titul má z washingtonské Georgetown University.

Po Kulhánkově nástupu na ministerstvo vnitra média upozornila na jeho angažmá v čínské společnosti CEFC Europe, kam nastoupil po odchodu z ministerstva zahraničí. Experti oslovení Hospodářskými novinami to vnímali jako bezpečnostní riziko. "V minulosti jsem působil ve firmě jako externí konzultant a mimo jiné jsem se věnoval analýze investičních projektů a regulačnímu prostředí v EU," řekl k tomu tehdy Kulhánek.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš ministerstvo zahraničí Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 12 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy