Velcí těžaři v Chile chtějí skoncovat s naftou. Sázejí na vodík

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Anglo American

ilustrační foto
ilustrační foto
Měděný důl Lomas Bayas v Chile společnosti Glencore, ilustrační foto
Těžba mědi, ilustrační foto
5
Fotogalerie

Chile plánuje uhlíkovou neutralitu do roku 2050. Pro zemi bohatou na naleziště mědi a dalších surovin přitom bude výzvou snížit emise z těžkého průmyslu. Velké těžební společnosti však už testují alternativní zdroje energie pro své stroje a nákladní auta. Upínají se především k vodíku.

Většina velkých dolů v Chile už přechází na obnovitelné zdroje elektřiny a elektromobily. Vodík má být další kapitolou. Kupříkladu společnost Anglo American už v jihoamerickém státě testuje vysokozdvižný vozík na vodíkový pohon. Po něm se chce soustředit na jeřáby a další stroje.

Využít chce také zkušenosti z vývoje vodíkového těžebního nákladního vozu. Třísettunový kolos má být letos testován v platinovém dole Mogalakwena v Jižní Africe. V roce 2024 by jich tam měla být v provozu už čtyřicítka a cílem firmy je odstavit do roku 2030 flotily aut na dieselový pohon v sedmi dolech.

Další firma z branže, Antofagasta, rovněž upírá svou pozornost vodíkovým směrem. „Jakožto těžební společnost zaměřená na inovace se chceme podílet na rozvoji těžebního průmyslu,“ konstatoval podle webu im-mining.com její šéf Ivan Arriagada s tím, že chce tento zdroj postupně zavádět do provozů.

K podobnému kroku se chystá i státní důlní společnost Codelco. Její ředitel Juan Benavides ale zdůrazňuje, že vše je teprve v počátcích. „Zelený vodík (vzniká s pomocí elektřiny z obnovitelných zdrojů – pozn. red.) musí vyřešit několik překážek, aby se stal konkurenceschopným. Dnes je to slibné, ale drahé,“ podotkl podle agentury Bloomberg.

Chilská vláda proto vytipovala čtyřicítku průmyslových projektů včetně těžebních. Plánuje jim letos rozdělit dotace ve výši padesáti milionů dolarů, aby se snížily náklady na elektrolýzu vodíku a zvýšila jeho produkce. Bude také hledat cesty, jak zdražit využívání fosilních paliv, aby mohl vodík v soutěži obstát.