Americká společnost Coinbase vstoupila na americkou burzu NASDAQ. Jde doopravdy o tak přelomovou událost? Co můžeme od kryptoměnové burzy na americké burze očekávat do budoucna? A je ještě vůbec čas do akcií s titulem COIN investovat?

Tyhle otázky jsme položili trojici zkušených kryptoharcovníků, jejichž odpovědi by vám měly pomoci se v mediálně propírané situaci zorientovat.

Viktor Fischer (Rockaway Blockchain Fund)

„Vstup Coinbase na burzu je obrovská událost, od včerejška neřešíme s investory nic jiného,“ říká zakladatel a managing partner fondu zaměřeného na investice do blockchainu, DeFi a digitálních aktiv.

„Je to skvělá zpráva pro celý svět krypta, což je vidět i na tom, že krypto je teď na svém all time high. Díky akciím Coinbase ho můžou držet i americké hedgeové fondy, které to doteď napřímo dělat nemohly,“ připomíná.

Vstup Coinbase na burzu přitom Viktor Fischer bere i jako potvrzení, že krypto tady už s námi zůstane – už je zcela nepravděpodobné, že by nějaký americký regulátor kryptoměny chytil pod krkem.

Cena akcie půjde krátkodobě dolů.

Samotný vstup Coinbase na burzu označuje Fischer za jednoznačný úspěch. „Referenční cena od Goldman Sachs byla 250 dolarů, teď aktuálně jsme na zhruba 330 dolarech, takže očekávaná valuace, které vycházela na zhruba 65 miliard dolarů, vzrostla o víc než 20 miliard,“ vypočítává Fischer.

Jen pro představu, Goldman Sachs má valuaci 114 miliard dolarů, což je potvrzení, jak obrovská firma už Coinbase je. Je tedy stále ještě čas na investici?

„Nechci tady poskytovat investiční rady, každý si musí udělat analýzu sám,“ upozorňuje Fischer. „Mým názorem ale je, že cena akcie Coinbase poroste. Krátkodobě ale půjde ještě dolů, protože po vstupu na burzu si můžou venture kapitáloví investoři Coinbase vybírat svůj podíl, což se také teď děje. S nákupem bych počkal určitě až po víkendu.“

Fischer zároveň odhaduje, že za šest až devět měsíců bude cena akcie Coinbase kolem 500 dolarů.

Ondřej Pilný (Baserank.io)

„Vstup Coinbase na burzu znamená legitimizaci celého kryptobyznysu,“ souhlasí Ondřej Pilný, šéf platformy pro analýzu a oceňování kryptoměn Baserank.io.

„Do této chvíle krypto spousta lidí z tradičního finančního světa nebrala tak vážně, ale to se vstupem Coinbase na burzu mění. Současně se otevírají dveře pro mnoho dalších burz jako Kraken či Binance, které mohou chystat vlastní IPO,“ domnívá se.

I kdyby ale vstup na burzu nechystaly, je pro příklad Coinbase nesmírně výhodný – stejně jako pro investory. „Spousta dalších kryptoburz má totiž vlastní tokeny,“ říká Pilný a odkazuje například na Binance Coin kryptoburzy Binance.

Co přesně takový token je, vysvětluje přirovnáním: „Kdo zbohatl nejvíce na zlaté horečce v Americe? Ti, co zlatokopům prodávali lopaty a krumpáče. A tokeny jsou právě takovými nástroji, s nimiž kryptoburzy operují.“

Vydání Forbesu Zázrak

Kryptoburzám nesejde na tom, která kryptoměna jde nahoru – těží z toho, že nějaká zkrátka roste.

A tokeny, čili digitální krumpáče a lopaty pro kryptoměny, půjdou za téhle horečky na ceně nahoru. Vůbec nejlépe si podle Pilného aktuální analýzy pro druhé čtvrtletí roku povedou zmiňovaný Binance Coin a také Huobi Token.

Připomíná také, že spousta investorů, kteří zainvestovali do Coinbase při jejím vzniku, své investice momentálně vybírají – a jedná se o ohromující sumy. Akcie Coinbasu se vstupem na burzu dočkávají likvidity a jejich značná část bude investována zpátky do kryptosvěta.

„Část těch peněz půjde do dalších kryptobyznysů, což je strašně důležité pro celý systém krypta. Je to nebývalé propojení tradičního světa s kryptosvětem a to vidím velice pozitivně,“ konstatuje Pilný.

Cenu krypta to podle něj potáhne nahoru, protože se ke kryptoměnám dostane více lidí. Najednou už to není jen nějaký anarchokapitalistický výstřelek nebo prostředek k praní špinavých peněz, ale globální ekonomické platidlo a alternativa k fiat měnovému systému.

„Jde o posílení celého sektoru DeFi, decentralizovaných financí, blockchainu a demokratizace přístupu k finančním investicím.“

Máme tedy investovat do akcií Coinbase? Podle Pilného to z dlouhodobého hlediska smysl určitě dává.

„CEO Coinbase Brian Armstrong se nechal slyšet, že za pět, deset let půjde většina jejich revenue nikoliv z burzovních, ale z dalších služeb. Vždyť Coinbase začala jako směnárna, ale stejně jako Binance se rozrůstá v ekosystém dalších produktů a služeb, které vytvářejí most mezi tradičními financemi a kryptosvětem.“

Jakub „Kicom“ Vejmola

„Zakladatelé a zaměstnanci Coinbase, kteří akcie drželi od roku 2012, teď část vydělaných gigantických peněz reinvestují do kryptoměn,“ navazuje na slova Ondřeje Pilného autor uznávaného youtubového kanálu o kryptoměnách Bitcoinovej kanál.

„Valuace Coinbase byla obrovská, v jednu chvíli měla přes 100 miliard dolarů. Srovnejte si to s tím, že celý kryptotrh má něco přes dva biliony a bilion z toho tvoří bitcoin. Jediná firma má najednou desetinovou valuaci jako celý bitcoin!“ přibližuje Vejmola.

Úspěšný youtuber souhlasí s tím, že jde o legitimizaci kryptoprostoru. „Do kryptosvěta to vlije novou důvěru i od lidí, kteří mu do téhle chvíle nevěřili. Od investorů tam poplynou úplně nové peníze.“

Co se ceny akcie Coinbase týče, Vejmola očekává klasický vývoj. „Myslím že se to bude chovat trochu jako graf nějakého shitcoinu (malé kryptoměny s nejistou budoucností, pozn. red.). Na začátku vyžene obrovské nadšení zelenou svíčku grafu nahoru, pak přijde ochlazení, stažení svíčky dolů, a následně bude trh hledat správnou cenu.“

Pumpa nahoru, zchlazení, hledání.

To by mohlo vést k tomu, že po určitém sešupu vystoupá cena akcie během měsíce zpátky na dosavadní all time high z momentu vstupu na burzu. Čili v žargonu akciových investorů: pumpa nahoru, zchlazení, hledání reálné ceny.

Sám Vejmola ale do akcie Coinbase investovat nebude. „Podle mě je lepší se exponovat přímo do bitcoinu, než si kupovat akcii směnárny. Pro mě je mnohem lepší držet to podkladové aktivum, než sázet na úspěch nějaké konkrétní firmy, byť bych řekl, že té nejzajímavější.“

Bitcoin ale podle youtubera čeká daleko větší růst, než může mít kdy Coinbase. „Je pro mě tedy zajímavější držet vyloženě bitcoin. Je koneckonců dost možné, že v rámci let se dorovná se zlatem.“