Ohlédnutí za odvetami čtvrtfinále Ligy mistrů

16.04.2021, 17:46
Názory a komentáře
Phil Foden (© AFP)
Odvetné zápasy čtvrtfinále Ligy mistrů nenabídly zdaleka tolik gólové akce, jako ty první. Všehovšudy bylo k vidění pouze pět branek, z čehož se o více než polovinu postaralo utkání v Dortmundu. O tomto duelu podrobněji níže.

Drama do odvety slibovala rovněž repríza loňského finále mezi PSG a Bayernem Mnichov. A také přišlo. Po neproměněných šancích domácího celku vsítil kontaktní trefu Choupo-Moting, tlak ve druhé půli ale Bayern k obratu nepřivedl.

S dvougólovým rozdílem se vstupovalo do odvety ve zbylých dvojutkáních. Real Madrid na hřišti Liverpoolu vše kontroloval opticky i výsledkově, Porto se na Stamford Bridge dokázalo přiblížit vyrovnání až v samotném nastavení.

Nejlepší zápas kola


Dortmund - Manchester City

Stejně jako v prvním zápase to nebyl v podání Manchesteru City nikterak přesvědčivý výsledek Po Bellinghamově úvodní trefě dokonce čtyřicet minut držela postupový výsledek Borussia, nicméně ve druhé půli otočili výsledek Mahrez z penalty a Foden.



Nejpohlednější góly kola


1. Mehdi Taremi (Porto)

Branek v tomto týdnu mnoho nepadlo, jedna z nich však stála opravdu za to. Taremi, hříšník z odvety proti Juventusu, se tentokráte jakožto střídající hráč činil. Bohužel pro Porto, ačkoliv jeho branka znamenala vítězství, postup nikoliv.



2. Jude Bellingham (Dortmund)



3. Phil Foden (Manchester City)



Sestava kola





Brankář - Thibaut Courtois (Real Madrid)

Hned ve třetí minutě si připsal bravurní zákrok proti Salahovi, o chvíli později vychytal i Milnera. Zaskvět se musel po pauze proti ostré Firminově ráně, v nastavení zase podržel tým proti Salahově pokusu z ostrého úhlu.

Pravý obránce - Federico Valverde (Real Madrid)

Krajní bek teda ani náhodou není jeho post, přesto na něm v rámci záskoku předvedl výborný výkon. Jistý směrem dozadu, přidal nadstavbu i dopředu. Možná jen škoda, že se mu v tomto bezgólovém zápase nepovedlo zapsat do statistik.

Střední obránce - Lucas Hernández (Bayern)

Oproti ofenzivní smršti v úvodním utkání se to druhé neslo v podstatně méně gólovém duchu, na čemž měl určitý podíl i Hernández. Stoper Bayernu svým jistým výkonem napomohl k čistému kontu, které však k postupu nestačilo.

Střední obránce - Nacho (Real Madrid)

Mnoho příznivců Realu zřejmě mělo obavy, jak bude vypadat defenzivní fáze. Chyběli totiž i stopeři Ramos s Varanem, jejich náhradníci však obstáli. Zejména ten zkušenější z nich, Nacho, si počínal opravdu výtečně.

Levý obránce - Oleksandr Zinčenko (Manchester City)

Ukrajinský krajní obránce při honbě za obratem výrazně napomohl svému týmu i v útoku. V závěru prvního poločasu hlavičkou prověřil Hitze, nebezpečně vypálil i dvakrát po přestávce. Jenže poprvé střele chyběla přesnost, podruhé razance.

Pravý záložník - Riyad Mahrez (Manchester City)

Po půlhodině po Fodenově pobídce už překonal gólmana, jenže bránící Bellingham balón z brankové čáry vykopl. Gólové radosti se dočkal po návratu ze šaten, kdy se ujal exekuce pokutového kopu. Hitz sice směr vystihl, proti dobře umístěné penaltě ale neměl nárok.

Střední záložník - Kevin De Bruyne (Manchester City)

Po čtvrtině utkání nádhernou ranou orazítkoval břevno, během první půle připravil i několik gólových šancí. Po přestávce nepolevil, třeba dvacet minut před koncem se proti němu pořádně musel vytáhnout Hitz.

Levý záložník - Phil Foden (Manchester City)

Teprve pátý anglický záložník, jenž se prosadil v obou čtvrtfinálových utkáních. Po signálu z rohového kopu rozvlnil síť prudkou ranou na přední tyč. Dařilo se mu i jinak, například jak již bylo zmíněno, připravil šanci Mahrezovi.

Ofenzivní záložník - Neymar (PSG)

Velmi aktivní, avšak nikoliv gólový. V desáté minutě jej vychytal Neuer, stejně jako později v průběhu první půle. Neymarovi nebylo přáno ani nadále, kdy během pěti minut postupně třikrát trefil brankovou konstrukci.

Útočník - Eric Maxim Choupo-Moting (Bayern)

Jediný střelec čtvrtfinálové odvety v Paříži. Za Navasova záda dorazil míč silou vůle po jeho zákroku. Na hrotu se jakožto záskok za Lewandowského vydal ze všech sil, bohužel pro Bavory to na účast v semifinále nestačilo.

Útočník - Medhi Taremi (Porto)

Na hřiště přišel až po hodině hry, přesto byl jednou z nejvýraznějších tváří zápasu. Krátce po svém nástupu hlavičkou prověřil Mendyho, v nastaveném čase pak vystřihl výstavní nůžky, kterým dal ještě maličkou naději svému Portu.

Nejlepší hráči podle WhoScored


1. Phil Foden (Manchester City) - 8.63 (gól, 92% úspěšnost přihrávek, 2 úspěšné driblinky, 3 obranné zákroky)

2. Federico Valverde (Real Madrid) - 8.25 (3 úspěšné driblinky, 3 obranné zákroky)

3. Lucas Hernández (Bayern) - 8.07 (zastavení útoku jako poslední hráč, 87% úspěšnost přihrávek, 4 obranné zákroky)

4. Leroy Sané (Bayern) - 8.06 (7 úspěšných driblinků)

5. Kevin De Bruyne (Manchester City) - 7.96 (85% úspěšnost přihrávek, 5 střel, 5 úspěšných driblinků)

Nejlepší hráči podle Fantasy


1.-2. Phil Foden (Manchester City) 9 bodů - gól (5 bodů), 95 odehraných minut (2 body), 3 získané míče (1 bod), gól zpoza vápna (1 bod)

1.-2. Nacho (Real Madrid) 9 bodů - čisté konto (4 body), 11 získaných míčů (3 body), 97 odehraných minut (2 body)

3.-5. Riyad Mahrez (Manchester City) 7 bodů - gól (5 bodů), 88 odehraných minut (2 body)

3.-5. Thibaut Courtois (Real Madrid) 7 bodů - čisté konto (4 body), 97 odehraných minut (2 body), 4 zákroky (1 bod)

3.-5. Ferland Mendy (Real Madrid) 7 bodů - čisté konto (4 body), 97 odehraných minut (2 body), 4 získané míče (1 bod)

Nepřehlédněte


Velký kopec smůly měl v utkání proti Bayernu Neymar. Ten ve čtyřiatřicáté minutě napálil brankovou konstrukci poprvé...



... zanedlouho rozezvonil tyč podruhé...



... a brzy se mu tento "počin" povedl potřetí. Mezi úvodní a poslední smůlou uběhlo jen zhruba pět minut, krátce nato navíc Bayern vstřelil úvodní gól.



Citizens si postupovou pozici získali z pokutového kopu, který byl nařízen za hru rukou Cana. Ten si balón odhlavičkoval přímo do své horní končetiny, což sudí ihned odpískal a potvrdil i po dlouhé konzultaci s videorozhodčím.



Liverpool proti Realu nevyužil několika gólových šancí, za zmínku stojí zejména ta Salahova z úvodu utkání, kdy tváří v tvář Courtoisovi napálil jen gólmana madridského celku.



Vývoj v tabulkách


Polovinu semifinálových účastníků tedy tvoří zástupci Premier League. Citizens se mezi nejlepší čtveřici probojovali po pěti letech, podruhé v historii. Tehdy nestačili na Real Madrid, nyní bude jejich soupeřem PSG.

Chelsea před dvěma lety opanovala Evropskou ligu, v její prestižnější sestře ale na větší úspěch čeká. Po vítězství v roce 2013 se ještě další rok probojovala do semifinále, od té doby se ale jejím maximem stala účast mezi elitní šestnáctkou.

Její soupeř z Madridu za sebou má dva zlé ročníky, v nichž ztroskotal v osmifinále. Předtím ale Champions League ve čtyřech z pěti případů vyhrál, poslední nezvládnuté semifinále se datuje do roku 2015.

Pařížané jsou v semifinále podruhé v řadě i v historii, v minulém ročníku nakonec skončili až těsně pod vrcholem. Jak si v bitvě obhájce francouzského titul s téměř jistým držitelem letošního anglického povedou, to je ve hvězdách.

Úvodní zápasy jsou na programu v posledním dubnovém týdnu, odveta se hraje o týden později. Vše začnou i zakončí duely Realu Madrid s Chelsea.

Vyřazení bylo zklamáním zejména pro Bayern, který neobhájí loňské vítězství. Podruhé za sebou do semifinále neproklouzl Liverpool, Dortmund na svou účast čeká již od finálového roku 2013. A Porto dokonce od svého vítězství před sedmnácti lety.

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (54)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Kromě vyřazení Bayernu, vše dle předpokladů

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Y.N.W.A

bohužel

Reagovat
fenixLFC

tak snad anglicke finale a vitazstvo citizens

Reagovat
Y.N.W.A

já bych radši City - Real ...a samozřejmě Pepovo vítězství

Reagovat
fenixLFC

a riskova ze to zidane zas uhaluzi? pekne anglicke finale aj tu aj v EL

Reagovat
JohnKoul

Reagovat
Pharrell

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
8lampard8

Reagovat
diastan

Foden je parádní

Reagovat
smazaný uživatel

Real si v pohodě poradí s dalším anglickým klubem a ve finále s PSG.

Reagovat
Freedo

3/4 jsou umělý kluby. To je skvělý.

Reagovat
smazaný uživatel

Koho by si tam chtěl mít, zkurvence Rangers se 150 letou histoirií?!

Reagovat
Freedo

Ty co vypadli třeba. Porto, BVB a Bayern.

Reagovat
manuelo neuero

Reagovat
smazaný uživatel

Teba tu tiez nikto nechce

Reagovat
Freedo

Taky tu být nemusím. Tak pozor, abych skutečně neodešel.

Reagovat
manuelo neuero

Reagovat
smazaný uživatel

Ale ty tradiční kluby se vydali směrem jenom vydělávat a všechny svoje dobré hráči okamžitě zpeněžňují

Reagovat
Luc-Luc

tradicni klub proti 3 umelym ropakum, snad to Real ukope

Reagovat
smazaný uživatel

Jj tradiční klub který rozjel předplacení hráčů a megalomanské projekty jako Galacticos. Fakt si někdy serete do huby.

Reagovat
pantondavo

Ale nepotřebovali k tomu ropáky, to je asi pointa, ne? Stačili jim banky

Reagovat
smazaný uživatel

Co to je za větu, ty vole? Tady fakt někteří mají IQ tykve. To jako firmy, které vlastní PSG, City nemají úvěry? Nejedou byznys jako Real a další kluby? Fakt mi přijde občas, že sem píšou 14 letí fakani. Protože to uvažování při psaní těch vět je totál...

Reagovat
pantondavo

A ten trend, kdy si prachazi s miliardama v kapsach kupovali kluby tu jako byla vzdycky? Ne, nebyla, nejvyraznejc zacla Chelsea, pak City, pak PSG a dalsi, to nejde srovnavat s tradicnim klubem a pokud to nechapes, tak asi spadas do kategorie 14letych fakanu

Reagovat
Kinky7

jaka je definice tradicniho klubu? Je dle tebe Sunderland tradicni klub? nebo Nottingham Forrest?

Reagovat
pantondavo

Viz nize, ja tu neresim tradici klubu, ale to, ze kdyz hraje klub desitky let stred tabulky a zvedne se az po napumpovani miliard, tak to neni tradicni klub rekneme top 5 ligy.

Je to krkolomny, proste kdyz klub financujou ropaci, je to tym, kterej by bez nich nikdy nebyl v LM, tecka.

Reagovat
mistr129

V čem ty tři zmíněné nejsou tradiční kluby?

Reagovat
pantondavo

Spatne jsem to napsal, tradicni klub je pro me treba kazdej tym, kterej se drzi desitky let v prvni lize, ale tady resime hlavne ropaky a srovnani financovani sejkama a rusakem vs klasicky hospodareni z dob tradicnich, kdy ropaci nemeli potrebu vstupovat do fotbalu.

Reagovat
icka

Reagovat
smazaný uživatel

Rad bych si tu odložil, že Real má ročně od Ropaku 70 mega EUR

Reagovat
pantondavo

Ale to je sponzor a ne majitel/investor, ne? U sponzoru tezko soudit, tam uz dneska neni mozny vybrat neropaky

Reagovat
smazaný uživatel

Tak v čem je problém ? Třeba Chelsea už ropné peníze spíš splácí meziročně než aby je pumpovala jako Real. Nějak se ti ten konstrukt bortí.

Reagovat
pantondavo

No ani ne, protože Chelsea vlastní Abramovič a ten zbohatl na čem? No na ropě. City a PSG to samý. To je pointa já nechápu, že to tady musim furt dokola vysvětlovat.

A znova - mně je úplně jedno, kdo klub vlastní, fakt, jen když už se tady zmínil rozdíl mezi klubem vlastněných roákama a "tradičním" klubem, ať to znamená cokoli mimo vlastnění ropákama, a mnozní to nejsou schopni pochopit, tak je potřeba osvěta.

Reagovat
smazaný uživatel

V čem je klub víc tradiční když ho vlastní ENIC místo Abramoviche?

Který btw fotbalem a Chelsea žije.

Reagovat
pantondavo

Já tu neřešim slepice, ani slavii, ale třeba Real, u kterýho tahle diskuze začala. Jasně, tečou tam miliardy od ropáků ve formě sponzorů, ale klub jako takovej na tom není závislej (na dresu Realu chce mít logo každej) a vlastnictví je zcela odlišný od koupě klubu ropákem a pozvednutí ho na "top klub".

Buďme za ně rádi, PL to jednozančně pozvedlo, ale nesrovnávejme tradiční a uměle vystřelený kluby, ten rozdíl mezi nima je prostě diametrální.

Reagovat
Freedo

To se vylučuje?

Reagovat
Malresi

Reagovat
Rudnevs

teoreticky ešte aj Chelsea je prijateľná, ale psg a city fakt ne

Reagovat
smazaný uživatel

To už je nemoc tato věta. Hele, brácho. Tak jako tak ty 3 "umělé" kluby, jak říkáš, kteří dělají stejný byznys jako Real a další, podle tebe "poctivé kluby|", akorát s jiným názvem firmy a se sídlem v jiné zemi. A i když se ti to nelíbí, tak mají reálnou šanci LM vyhrát a Real vyřadit. I v následujících letech. Takže být tebou, zvyknu si na to. Protože ta tvoje věta nic nezmění na faktu, že "ropáci" mají konkurenceschopné týmy v Evropě.

Reagovat
pantondavo

A kde pise, ze nejsou konkurenceschopni?

Reagovat
pantondavo

Foden se vam prohodil s KdB na soupisce.

Reagovat
andycek1

Dúfam v Cityzens

Reagovat
CHONG

Postupné vyřazení všech tří týmů z "nejlepší ligy světa" nezní vůbec špatně

Reagovat
Rezan

To je taková bída ten, že snad budu přát Chelsea

Reagovat
Spasitel

Tuchel vo finále oplatí vyhadzov šejkom

Reagovat
smazaný uživatel

Po roce bude opět anglické finále, jak v lize mistrů tak v Evropské lize.

Reagovat
smazaný uživatel

Navíc a jinými kluby. Což je neskutečný

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli ano, tak to bude pecka.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak v těch statistikách není vůbec nikdo z Chelsea ani v sestavě ne.

Reagovat
hitZor

Tak ten druhý zápas byla totální nuda, kterou vytrhl jen ten parádní gól Porta.

Reagovat
Pharrell

Snad nebude další anglické finále. Ani v LM ani v EL.

Reagovat
Sales

Doufám že letos už konečně to finále vyjde... Konečně mame i solidní obranu, ale s PSG jde respekt to každopádně. Mám jen trochu obavy ze doplatíme na to že nám prostě může v těch klíčových momentech chybět ten útočník no

Reagovat
Lawman

Směšný na této diskuzi je dělení na tradiční a umělý kluby. Z hlediska vzniku, historie, úspěchu jsou všechny tři kluby Real, Manchester City, Chelsea ) tradiční kluby výjimkou je pouze Paris SG, který vznikl v roce 1970. To, že do neho majitelé napumpovali peníze, není nic mimořádné protože i fotbalový klub je podnik jako každý jiný.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele