Prezident se ke zjištěním o výbuchu ve Vrběticích vyjádří až za týden. Od opozice za to sklidil kritiku

Prezident Miloš Zeman se k vyhoštění ruských diplomatů z České republiky a informacím o výbuchu ve Vrběticích šířeji vyjádří příští neděli v televizi Prima. Sdělil to prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Někteří zástupci opozice kritizují, že se hlava státu k podezření na zapojení ruské tajné služby do exploze muničního areálu ve Vrběticích v roce 2014 nevyjádří dřív.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman dá ke zjištěním bezpečnostních služeb širší vyjádření 25. dubna na televizi Prima | Foto: Michal Růžička | Zdroj: MAFRA/Profimedia

„Širší vyjádření zazní v neděli 25. dubna v pořadu Partie,“ uvedl Ovčáček. V sobotu po zveřejnění informací mluvčí na twitteru uvedl, že Zemana o případu informoval premiér Andrej Babiš (ANO) i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). „Prezident republiky tedy veškeré informace má k dispozici. Nejvyšší ústavní činitelé postupují v součinnosti,“ dodal. Babiš novinářům řekl, že Zeman ve věci vládě vyjádřil absolutní podporu.

Akt státního terorismu, označil Vystrčil aktivitu ruských agentů v Česku. Vyzval k tvrdé reakci

Číst článek

V reakci na důvodné podezření, že do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích ve Zlínském kraji v roce 2014 byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby GRU, bude z Česka vyhoštěno 18 pracovníků ruské ambasády, kteří byli identifikováni jako členové ruských tajných služeb, oznámili v sobotu Babiš a Hamáček. Rusko v prvních reakcích označilo informace za absurdní a očekává odvetné kroky vůči českým diplomatům v Moskvě.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka na twitteru ironicky poznamenal, zda Zemanovo vyjádření k Vrběticím příští neděli není zbytečně brzy. „Je neuvěřitelné, s jakou pomalostí a nechutí se náš prezident staví za naši zemi, bezpečnost a naše zájmy! Čekal bych od prezidenta jasné oficiální vyjádření a například dnes večer mimořádný projev k národu!“ doplnil.

Zeman svým ohlášeným mlčením potvrdil, že není hlavou České republiky, ale agentem nepřátelské velmoci, uvedl na twitteru místopředseda STAN Petr Gazdík. Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové se prezident odkladem okamžitého prohlášení už vlastně vyjádřil. 

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) v sobotu uvedla, že „v souvislosti s prověřováním okolností závažné trestné činnosti“ pátrá po dvou mužích s ruskými pasy, kteří se v říjnu 2014 pohybovali v Praze, Moravskoslezském a Zlínském kraji. Podle fotografií i jmen z pasů hledaných mužů jde o stejné muže, kteří jsou podezřelí z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury z roku 2018.

Ke zjištění o zapojení GRU do výbuchu ve Vrběticích a vyhoštění 18 ruských diplomatů se mimo jiné zatím vyjádřila a ČR podpořila Británie, Kanada, Lotyšsko, nebo Ukrajina. Nově i slovenský ministr zahraničí.

Český prezident s vyjádřením počká týden.

11:46 – 18. 04. 2021

24 618

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme