Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Byla to jen zástěrka. Do Moskvy jsem nikdy odletět neplánoval, tvrdí Hamáček

Aktualizováno -
18. dubna 2021
20:12
Autor: ČTK - 
18. dubna 2021
19:13

Ohlášená cesta vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy pomáhala podle něj k zastření příprav na vyhoštění pracovníků ruské ambasády v Praze z ČR. Hamáček to dnes uvedl na twitteru. Věděl předem, že do Ruska nepoletí, řekl Deníku N. Česká vláda rozhodla o vyhoštění 18 pracovníků ruského velvyslanectví v Praze kvůli podezření ze zapojení ruské tajné služby do výbuchů v muničním areálu ve Vrběticích v roce 2014. Premiér Andrej Babiš v ČT Hamáčkovu verzi nepotvrdil.

„Vzhledem k rozsáhlosti a ojedinělosti celé akce i v rámci celého NATO a EU bylo nutné ji provést diskrétně, přičemž svou roli hrála i moje avizovaná cesta do Moskvy. Z pochopitelných důvodů nemohu veřejnosti sdělit všechny podrobnosti,“ napsal Hamáček. Uvedl, že je připraven podat informace parlamentním orgánům, které kontrolují činnost bezpečnostních složek.

Deníku N vicepremiér a ministr vnitra, který je nyní pověřen také vedením ministerstva zahraničí, řekl, že jeho cesta do Ruska se nikdy neměla uskutečnit. „Věděl jsem dopředu, že cesta do Moskvy se neuskuteční a konat se nebude. Jednalo se o koordinovanou akci,“ cituje ho deník.

Hamáček cestu, jejímž účelem mělo být jednání o dodávkách ruské vakcíny proti koronaviru Sputnik V do ČR, ohlásil ve středu. Odlétat do Moskvy měl v pondělí, v pátek cestu kritizovanou premiérem Andrejem Babišem (ANO) i opozicí zrušil. V sobotu ráno uvedl, že do Moskvy nepoletí kvůli tomu, že je nutná jeho účast na pondělním jednání vlády. Večer pak spolu s premiérem oznámil vyhoštění pracovníků ruské ambasády.

Video  Ruští agenti u výbuchů ve Vrběticích  - Mall.tv
Video se připravuje ...

Na twitteru dnes Hamáček uvedl, že vyhoštění 18 důstojníků ruských tajných služeb SVR a GRU a rozbití jejich dvou rezidentur citelně oslabí nepřátelské aktivity ruských agentů nejen vůči ČR. Vláda k vyhoštění přistoupila kvůli důvodnému podezření českých bezpečnostních složek na zapojení ruské tajné služby GRU do výbuchů ve Vrběticích na Zlínsku v říjnu a prosinci 2014. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé, exploze si vyžádaly evakuace obyvatel z okolí. Některá média uvedla, že ruská tajná služba se o sklady ve Vrběticích zajímala, protože munice odsud měla být dodána na Ukrajinu nebo do Sýrie.

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

Michal Snobl ( 18. dubna 2021 22:24 )

Hamtaček hotovej agent, úkol zněl jasně. Tomu šaškovi vážně snad radí pomatenej Paroubek. Ulhanej, vyž ra nej do by tek
Ať ty kašpaři z vlády i z hradu táhnou do pr.. le.

panda82 ( 18. dubna 2021 19:59 )

Hrajete špinavou hru, zmizte z politiky, nehodíte se na ni, a to se ještě s e r e t e do zahraniční politiky,

Zobrazit celou diskusi