ANKETA: Míchání politiky a byznysu by bylo idiotské. Na embarga a sankce snad nedojde, míní byznysmeni

Josef Nejedlý, ředitel a jednatel společnosti Fruko-Schulz

Josef Nejedlý, ředitel a jednatel společnosti Fruko-Schulz Zdroj: Fruko-Schulz

Milan Šlapák, CEO GE Aviation Czech
Generální ředitelka Aircraft Industries Ilona Plšková.
Daniel Kurucz, předseda představenstva Kovosvitu
Mojmír Čapka,  majitel Brisku Tábor na archivním snímku z roku 2012.
5
Fotogalerie

Může mít dipolomatická roztržka mezi Prahou a Moskvou fatální důsledky ve vzájemném obchodě? Zeptali jsme se zástupců českého byznysu s vazbou na Rusko, jak je ovlivní ochlazení česko-ruských vztahů.

Mojmír Čapka
majitel Brisku Tábor

Samozřejmě že to, co se stalo, je katastrofa. Ale politici by se měli snažit, aby to nijak neovlivnilo naše obchodní vztahy. Rusko je pro nás stále nesmírně zajímavá země z hlediska obchodu i výroby. Je tam třeba asi pětkrát více automobilů, než tam teď jezdí, takže potenciál pro náš automobilový průmysl tam vidím obrovský. Ale teď je našich padesát zaměstnanců v Rusku v nejistotě, co se bude dít dál. Přitom v Toljatti máme už několik let výrobní závod a jen tak se sebrat a tu továrnu postavit o 500 kilometrů dál jednoduše nejde.

Milan Šlapák
CEO GE Aviation Czech

Pokud politici přijdou s dalšími opatřeními, my jako byznys je budeme muset respektovat. Ochrana byznysu je v tuto chvíli druhořadá, politici musejí v první řadě chránit bezpečnostní zájmy České republiky a naši suverenitu. To, co vždy přinese komplikace, se kterými si byznys bude muset poradit, jsou sankce jako přímé dopady této situace. Buď je vyhlásí jedna strana, druhá strana, nebo obě. Nebo dokonce může dojít k mezinárodním sankcím. A ty sankce velmi často zasáhnou hi-tech segment, jako je letectví. Moderní motory v sobě mají technologie, které mohou být pod vývozní licencí. Ale mohou se projevit i nepřímé dopady, čistě ekonomické, které byly znát například během krymské krize. Tehdy silně oslabil rubl a byznys leteckého průmyslu se dělá v dolarech, takže pro všechny zákazníky v Rusku, kteří museli využívat exportní servis, všechno zdražilo a chyběla jim hotovost, aby mohli nakupovat v dolarech. My jsme exkluzivními dodavateli motorů do letadel L410, které vyrábí Aircraft Industries Kunovice a vyváží je do Ruska. Náš byznys s Ruskem tvoří až třetinu našich ročních tržeb, takže je to pro nás poměrně důležité.

Daniel Kurucz 
předseda představenstva Kovosvitu

Naše ruská majitelka už nám poslala dotazy, co se děje. Pro ni je to velmi zneklidňující situace, protože tady má investici za miliony eur a my bychom ji chtěli uklidnit, že se její investice nezhatí. Věřím, že politika bude respektovat privátní vlastnictví, že jí to stát neodebere.

Jan Pěnkava
mluvčí ČZ Strakonice

Předpokládáme, že naši politici jsou natolik rozumní, že nám nebudou kazit obchody. Některé sféry ekonomiky jsou vlivem koronaviru mimo hru, a o to víc bych se –být politiky – soustředil na to, aby zbytek ekonomiky ty výpadky nahradil.

Josef Nejedlý
ředitel likérky Fruko-Schulz

Pokud Rusko nevyhlásí nějaké embargo, nic se nemění. My tam vyvážíme, máme plno objednávek, je to náš největší odběratel.

František MASOPUST
předseda představenstva Komory SNS podporující české podnikatele v zemích bývalého SSSR

Zatím ani nemáme signály, že by česko-ruská obchodní spolupráce měla být nějakým způsobem narušena. Zasahování politiků do vzájemného byznysu by každopádně bylo idiotské. Pokud by na nějaký bojkot ze strany vlády skutečně došlo, poškodilo by to všechny, více však ruskou stranu. Je výrazně více ruských firem působících v Česku než českých v Rusku.

Otto Daněk
předseda představenstva Asociace exportérů

Politika a byznys by se za normálních okolností neměly prolínat, tohle je ale absolutně přes čáru a byznys to holt bude muset oplakat. Na druhou stranu export do Ruska dlouhodobě chřadne, i kvůli tomu, že některé už domluvené obchody s ruskými odběrateli do strategických odvětví bývaly v minulosti z politických důvodů posléze stornovány.

Ilona Plšková
generální ředitelka Aircraft Industries

U nás je důležité vyrábět, plnit kontrakty, vyvážet do Ruska. Doufám, že si to všichni uvědomují, že budeme muset dál pracovat, zaměstnávat lidi, vytvářet hodnoty. Není to jenom tak, že politici něco řeknou. Chápu ochranu české země, to je důležité, ale náš chod by to nemělo žádným způsobem omezit, mělo by se to řešit na vládní úrovni.

Kamila Gregořicová
marketingová manažerka opavského výrobce armatur Arako

Je to nová věc. Co se týká České republiky, pravděpodobně na nás můžou pohlížet hůře, ale nedá se říct, jestli to naši firmu může nějak ovlivnit. Zatím nepociťujeme, že by se něco změnilo. U nás je výhoda, že pracujeme na projektech, které jsou dlouhodobě podepsané, takže výroba se určitě nezastaví.

Jan Kronika
předseda karlovarské pobočky Asociace hotelů a restaurací

Už v roce 2013 jsem jednal s vládou a ministrem zahraničí, aby dávali Rusům víza. A na to mi bylo odpovězeno, že bohužel na to doplatí ti obyčejní lidé, ale taková je prostě politika. Mám takový dojem, že se zopakuje rok 2013, 2014 a 2015, kdy to bylo úplně nejhorší. Tehdy měly české konzuláty nařízeno nedávat víza. Vzali si obyčejné lidi jako rukojmí na vydírání našich politických cílů. A teď to nebude jiné.