Unie odsoudila narušení české svrchovanosti. Podpořila potrestání viníků výbuchu ve Vrběticích

Evropská unie důrazně odsuzuje ilegální aktivity na českém území a je znepokojena narušením české svrchovanosti. V dosud nejvýraznější reakci EU na zjištění tajných služeb o zavinění výbuchu ve Vrběticích ruskými agenty to uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. V prohlášení vydaném jménem celé sedmadvacítky stojí, že EU stojí za českou reakcí a podporuje snahu ČR o potrestání viníků. Unie naopak odsuzuje nepřiměřenou ruskou reakci a hrozby.

Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Představitel unijní diplomacie Josep Borrell před schůzkou ministrů  zahraničí zemí Evropské unie.

Josep Borrell | Foto: Virginia Mayo/Pool | Zdroj: Reuters

Česko v sobotu vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády, kteří podle českých úřadů pracovali pro tajné služby.

Ministr Kulhánek dal velvyslanci Ruska ultimátum. Požaduje návrat Čechů na ambasádu v Moskvě

Číst článek

Praha tak učinila s odvoláním na odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou z výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 důvodně podezřelí agenti ruské vojenské tajné služby GRU.

Rusko označilo český postup za nepřátelský akt a jeho zdůvodnění za absurdní, nepřátelské a provokační. V odvetném kroku pak vyhostilo 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě.

Ministři zahraničí zemí EU vyjádřili Česku solidaritu již při pondělní videokonferenci a ve středečním prohlášení unie zvolila vůči Moskvě velmi rázný tón.

Evian i Chamonix. Ruští agenti, kteří jsou podezřelí z výbuchu ve Vrběticích, měli základnu ve Francii

Číst článek

„Rozvratným aktivitám ruských tajných služeb proti zájmům a bezpečnosti EU a jejích členských států budeme nadále čelit s nejpevnějším odhodláním, i na úrovni Evropské unie, s ohledem na situaci,“ uvedly unijní země ve společném textu.

Evropský blok je podle prohlášení „vážně znepokojen hrubým porušením mezinárodního práva a svrchovanosti České republiky“. Rovněž vyzývá Rusko, aby zanechalo aktivit „ohrožujících bezpečnost a stabilitu v Evropě“.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme