Po unii přichází podpora i od NATO. Aliance vyjádřila Česku ‚plnou solidaritu‘ a odsoudila aktivity Ruska

Po Evropské unii se Česko dočkalo také podpory ze strany Severoatlantické aliance. V souvislosti s výbuchem muničního skladu ve Vrběticích, za nímž podle zjištění českých tajných služeb byla ruská vojenská rozvědka GRU, vyjádřily země NATO České republice podporu a „plnou solidaritu“. Čtvrteční prohlášení Aliance je podle analytika Pavla Havlíčka sice poměrně obecné, pro Česko je ale nanejvýš důležité, stejně jako podpora ze strany unie.

Analýza Brusel (Aktualizováno: 14:38 22. 4. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na ruzyňském letišti přistál český vojenský speciál s dvacítkou vyhoštěných zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě

Na ruzyňském letišti přistál český vojenský speciál s dvacítkou vyhoštěných zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

„Spojenci vyjadřují hluboké znepokojení nad destabilizačními aktivitami, které Rusko nadále podniká v oblasti euroatlantického prostoru i na území Aliance, a stojí v plné solidaritě s Českou republikou,“ uvedla Severoatlantická rada ve společném prohlášení, které bylo zveřejněno ve čtvrtek dopoledne.

Nechutný podvrh, objednávka Bílého domu i narážky na Becherovku. Jak se v Rusku píše o kauze Vrbětice?

Číst článek

Na společné reakci se během čtvrtečního jednání shodli velvyslanci členských zemí NATO, které o posledním vývoji vyhroceného diplomatického sporu mezi Prahou a Moskvou informoval nový český ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

Podle odborníka na Rusko z Asociace pro mezinárodní otázky Pavla Havlíčka je sice tříbodové prohlášení Severoatlantické rady poměrně obecné, v diplomatické krizi s Ruskem ale Česku přináší cenné body.

 „Myslím, že prohlášení mohlo mít nějaké konkrétnější prvky, hlavní sdělení je ale naprosto jasné – Aliance stojí za Českou republikou, podporuje její opatření a situaci bude dál sledovat. Musíme si přitom uvědomit, že je to schválené principem jednomyslnosti 30 států. I když je tedy prohlášení velmi obecné, řekne nám to, že všech 30 států NATO je v problému dobře orientováno a připraveno dále podporovat Českou republiku. A to je velice důležité,“ říká Havlíček pro iROZHLAS.cz.

Silná reakce EU

Prohlášení zemí NATO přichází ani ne den po podobném stanovisku ze strany šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella.

Ten ve středu večer prohlásil, že Evropská unie důrazně odsuzuje ilegální aktivity na českém území a je znepokojena narušením české svrchovanosti. Podle Borrella unie stojí za českou reakcí a podporuje snahu České republiky o potrestání viníků a naopak odsuzuje nepřiměřenou ruskou reakci a hrozby vůči Česku.

Prokremelské weby naskočily na téma Vrbětic velmi bryskně, chtějí vyvolat chaos, říká analytik Vrabel

Číst článek

„Středeční sdělení ze strany Josepa Borrella bylo velmi důležité a poměrně dost silné. Dokonce v něm předjímal některá konkrétní opatření a otevřel tím cestu k dalšímu koordinovanému postupu. Evropský přístup tak hodnotím možná ještě kladněji,“ podotýká Havlíček, podle kterého tak Borrell  výrazně posunul prvotní „nereakci“ ze strany unie.

Během pondělního jednání totiž unijní ministři zahraničních věcí Česku vyjádřili solidaritu, rázný tón vůči Moskvě ale přišel s Borrellovým prohlášením. Podle Havlíčka mohla silnější slova podpory zaznít už během pondělní videokonference, agenda už ale byla předem stanovená, pro české požadavky proto nezbyl dostatečně velký prostor.

„V případě Evropské unie je podstata instituce jiná – není to vojenský pakt jako NATO, ale širší společenství sil spolupracujících na nejrůznějších úrovních, kde nejsou otázky bezpečnosti na prvním místě. V tomto ohledu byla reakce zprvu jiná, prohlášení Josepa Borrella mi ale přijde ještě lepší a konkrétnější, než to alianční,“ dodává analytik.

K jasné a společné reakci zemí Evropské unie ve středu vyzvali také předsedové hlavních politických skupin v Evropském parlamentu. Solidaritu s kroky, jež Česko podniklo kvůli možnému zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích, zároveň vyjádřili i předsedové parlamentů zemí visegrádské čtyřky.

Kolář: Moskva decimovala českou ambasádu, musíme jednat stejně. V NATO bych požádal o aktivaci článku 5

Číst článek

Důležitá podpora Česka

Společné prohlášení zástupců zemí NATO přišlo ani ne hodinu před vypršením lhůty, do které mělo Rusko podle požadavku České republiky umožnit návrat všech 20 vyhoštěných českých diplomatů na ambasádu v Moskvě. V opačném případě český ministr rozhodne o dalším snížení počtu pracovníků ruské ambasády v Praze tak, aby odpovídal stavu na českém velvyslanectví v Moskvě.

V době eskalujících vztahů s Moskvou je proto podpora ze strany Evropské unie a NATO pro Česko nanejvýš důležitá.

„Bez této pomoci bychom to nezvládli. Nedovedu si představit, že bychom dělali podobné kroky, pokud bychom nebyli členy obou těchto aliancí. Rusko má různé nástroje včetně sankcí, kterými může reagovat, za pomoci spolupráce v rámci NATO a EU ale můžeme tyto risky snížit. Můžeme si tak předjednat nějakou formu odpovědi pro případ, že Rusko bude situaci dál eskalovat,“ tvrdí Havlíček.

Celé znění stanoviska NATO

1. Český ministr zahraničí dnes informoval Severoatlantickou radu o aktivitách ruských agentů v České republice, jejichž důsledkem byly exploze skladu munice ve Vrběticích v roce 2014. Výbuch způsobil smrt dvou lidí, kteří na místě pracovali, za což členové aliance vyjadřují soustrast, a také velmi podstatné materiální škody.

2. Ministr potvrdil, že české úřady označily jako odpovědné za explozi dva ruské tajné agenty - stejné dva ruské tajné agenty, kteří jsou nadále hledáni úřady Spojeného království v souvislosti s útokem provedeným v Salisbury v roce 2018, při němž byla použita silná nervová látka typu novičok vyvinutého Ruskem.

3. Vzhledem k přičtení odpovědnosti za tyto akce Rusku vypověděla Česká republika 18 ruských představitelů, kteří jsou členy ruských tajných služeb, a zvažuje další významná opatření. Členové aliance vyjadřují hluboké znepokojení nad destabilizačními akcemi, v jejichž provádění Rusko pokračuje v euroatlantické oblasti, včetně území aliance, a jsou plně solidární s Českou republikou.

Eliška Kubátová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme