Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak poznat kvalitní uzeninu? Napoví ozubené kolečko

Párek s hořčicí
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Některé potraviny jsou tak specifické a výjimečné, že si zaslouží speciální metál. Jedním z takových je označení Zaručená tradiční specialita. Ta platí na evropské úrovni a vypadá jako ozubené kolo. Víte, které české uzeniny to dotáhly tak daleko, že se můžou chlubit značkou kvality?

Logem Zaručené tradiční speciality se nemůže pyšnit jen tak každý produkt. Je zapotřebí, aby se o jeho udělení nejdřív zasadili výrobci, potravina sama pak musí splňovat několik podmínek.

  • Jednou z nich je, že se vyrábí tradičním způsobem a má za sebou minimálně 30letou historii. 
  • Další pak, že se připravuje podle pevně dané receptury a postupů, které se předávají z generace na generaci.
  • Na rozdíl od sesterských evropských ochranných známek, jako jsou Chráněné zeměpisné označení a Chráněné označení původu, je v případě Zaručené tradiční speciality jedno, kde se produkt vyrábí.
pečeť kvality
ZDROJ: eagri.cz

Hotový výrobek se totiž musí vyjímat mezi ostatními svou zvláštní povahou a úspěšně projít byrokratickým schvalovacím řízením v Evropské komisi. Aby se totiž vůbec pečeť mohla na výrobek dostat, musí se o něj oficiálně požádat na úrovni členského státu EU a projít registračním řízením.

Které české uzeniny mohou nést ozubené kolo?

  • Tradiční lovecký salám. Ano, je to tak, lovecký salám uspěl v registračním klání a může nést logo na svém obalu za dodržení receptury a parametrů, které si sami čeští výrobci nastavili. V obchodech na něj ovšem nenarazíme. Aby mohl salám nést evropské logo, musí se mimo jiné na výrobu 100 gramů salámu použít 140 gramů masa, které se při výrobě vysuší.
  • Spišské párky. Jeho přesnému popisu se věnuje evropské nařízení. Patří do nich vepřové i hovězí maso, plní se do skopových střívek a charakterizuje je typická červená barva po použití papriky. Maximální obsah tuku je 24 %.
  • Tradiční špekáčky. Poznáte je podle toho, že se kolem nich vine šňůrka. Patří do nich vepřové i hovězí maso, třetinu hmotnosti pak tvoří kousky slaniny. Receptura udává, že do nich patří česnek, pepř a muškátový oříšek.
  • Pražská šunka. Od ostatních šunek se liší výběrem a opracováním masa. Speciální charakteristikou je také poměr vepřové kýty a láku, z pohledu kategorizace jde o šunku nejvyšší jakosti. Po tepelném zpracování se šunka ještě zaudí.
  • Liptovský salám. Zajímavé na něm je, že je kořeněný zázvorem, muškátovým oříškem a květem. Vyrábí se z hovězího, vepřového masa a slaniny.

Zdroj informací: eAgri, Státní veterinární správa, dTest

Související články

Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč