Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU dojednala dosud největší vakcínovou smlouvu, Pfizer dodá 1,8 miliardy dávek

Očkování, ilustrační foto
Očkování, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Evropská komise vyjednala pro členské země Evropské unie nákup 1,8 miliardy dávek vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNTech. Oznámila to dnes předsedkyně unijní exekutivy Ursula von der Leyenová, podle níž kontrakt zajistí státům bloku dodávky do konce roku 2023. Vakcíny vyráběné americkou a německou firmou mají i kvůli problémům s dodávkami společnosti AstraZeneca být hlavním nástrojem, na který chce Brusel v rámci společného očkování v příštích letech vsadit.

"Díky spolehlivým partnerům jako je Pfizer a BionTech tempo očkování v EU zrychluje," prohlásila šéfka komise při dnešní návštěvě podniku americké společnosti v belgickém městě Puurs. Urychlení jejích dodávek podle von der Leyenové přispěje k tomu, že EU splní cíl naočkovat do konce léta 70 procent všech dospělých.

Nová smlouva, která je dosud největším kontraktem na nákup očkovacích látek, zajistí dostatek dávek k přeočkování a zvýšení imunity, prohlásila německá politička. Detaily smlouvy doladí obě strany v nejbližších dnech.

EU má dosud od firem Pfizer/BioNtech objednáno 600 milionů dávek. Celkem 250 milionů dodá firma ve druhém čtvrtletí. To je více, než všechny ostatní společnosti dohromady.

Témata:  očkování

Aktuálně se děje

4. června 2024 16:56

Fiala řekl, do kdy se Česko zbaví závislosti na ruské ropě

Česko se závislosti na ruské ropě zbaví nejpozději do poloviny příštího roku. Termín záleží na dokončení rozšíření Transalpinského ropovodu (TAL). Následně požádá o zrušení výjimky na dovoz ruské ropy. Dnes to oznámil premiér Petr Fiala.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy