Šéf Imex Group odmítl jít na detektor lži, řekl Zeman k Vrběticím. Firma to odmítá, opozice je v šoku

Jedna z policejních hypotéz říká, že zaměstnanec z Imex Group pomohl ruským agentům do areálu ve Vrběticích. A odmítl podstoupit detektor lži. Alespoň takovou dosud neznámou informaci uvedl Miloš Zeman v nedělním projevu. „Jsem přesvědčen, že pan prezident sděloval údaje ze živého případu, které jsou v režimu utajení a sdělovat se nesmí,“ reagoval na celé Zemanovo vystoupení šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman

Miloš Zeman | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Policejní vyšetřování pracuje s hypotézou, že je tam mohl provést jeden z majitelů firmy Imex. Toto podezření je zapotřebí buď vyvrátit, nebo potvrdit, pronesl ve svém projevu Miloš Zeman na TV Prima.

Zeman: Nechápu, že by se na ambasádě měli hemžit agenti. Reakcí Ruska jsem byl dotčený

Číst článek

V následném rozhovoru pro pořad Partie prezident informaci ještě rozvedl, majitel ostravské společnosti Imex Group (Petr Bernatík, pozn. red.) prý odmítá spolupracovat. Člověk z Imexu, kterého policie podezřívá, že oba Rusy do areálu provezl, odmítl vypovídat na detektoru lži, řekl Zeman. Jde o informaci, kterou vláda ani policisté zatím nezveřejnili.

A jde také o informaci, která je podle právníka Imex Group Radka Ondruše velmi zkreslená. „Někdo předložil prezidentovi neúplné, částečně nepravdivé informace. Policie pracuje s celou řadou verzí, jedna z nich je, že je tam měl doprovodit majitel a výkonný ředitel v jedné osobě,“ řekl Ondruš Radiožurnálu.

Vyzrazení informace 

„Tato návštěva skutečně proběhla, majitel tam jel (den před prvním výbuchem v roce 2014, pozn. red.) před důležitým vývozem zkontrolovat, jestli je materiál nachystán k přepravě. Nikoho tam nedoprovázel, vjezd do areálu byl zkotrolován,“ prohlásil právník Ondruš.

Podle něj policie během vyšetřování oslovila ředitele Bernatíka se žádostí, zda by podstoupil výslech na detektoru lži. „Nikdo ze společnosti Imex detektor lži neodmítl, naopak on vyslovil připravenost, pokud nebudou vysloveny otázky, které nesouvisejí s kauzou Vrbětice a aby se šetření účastnila nezávislá osoba,“ tvrdil Ondruš. Policie se pak už podle něj neozvala.

DOKUMENT: Doufám, že se dovíme pravdu, BIS nemá důkazy, že agenti byli ve Vrběticích, říká Zeman

Číst článek

Pro ČTK Ondruš uvedl, že Bernatík byl ochotný bez jakýchkoliv podmínek podstoupit vyšetření u Bezpečnostní informační služby (BIS). Což ale mluvčí BIS Ladislav Šticha odmítl: „Představa, že si BIS pozve civilistu na detektor lži, je absurdní.“

Ondruš obavu ze spolupráce z policií, konkrétně s Národní centrálou proti organizovanému zločinu zdůvodňoval tím, že hrozí, že se informace dostane na veřejnost. „Důkazem toho je, že pan prezident sdělil informace z policejního spisu. Zatímco BIS tyto citlivé informace skrývá i před prezidentem, policie je sdělila a ústy pana prezidenta ohrozila přímo majitele společnosti, protože takhle vyslovil pochybnosti o jeho osobě,“ uvedl Ondruš.

Pomýlený Zeman?

Prezidenta Zemana za televizní vystoupení kritizují opoziční poslanci. Pootevřel podle nich dveře ruské dezinformační kampani, rozmělnil a zpochybnil už známé informace.

Zeman podle opozice nahrál ruským dezinformacím. Podle Hamáčka jsou ‚ústavní činitelé ve shodě‘

Číst článek

Šéf senátu Miloš Vystrčil (ODS) pak považuje některá Zemanova slova za nebezpečná. Musím říct, že jsem některými sděleními prezidenta šokován. Jsem přesvědčen, že pan prezident sděloval údaje ze živého případu, které jsou v režimu utajení a sdělovat se nesmí, protože to může výrazně snížit pravděpodobnost, že se to vyšetří,“ podotkl Vystrčil v TV Prima.

Předseda STAN Vít Rakušan pak podotkl, že prezident nepracuje s informacemi korektně. Jako člen sněmovního bezpečnostního výboru musím konstatovat, že nemá přesné informace a buď je interpretuje veřejnosti schválně nesprávně, nebo je jen pomýlen,“ uvedl na twitteru.

vis, jas, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme