Česko nemusí vracet dotace pro Agrofert. Nepožádalo o jejich proplacení, informovala Evropská komise

Česko nemusí na základě auditu firem okolo Agrofertu vracet Evropské unii žádné peníze. V pondělí to řekl mluvčí Evropské komise, podle něhož tuzemské úřady nepožádaly o proplacení žádných dotací, které byly předmětem auditu.

Brusel/Praha (Aktualizováno: 14:09 26. 4. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Agrofert

Česko nemusí na základě auditu firem okolo Agrofertu vracet Evropské unii žádné peníze. V pondělí to řekl mluvčí Evropské komise, podle něhož české úřady nepožádaly o proplacení žádných dotací, které byly předmětem auditu (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Komise v pátek zveřejnila závěrečnou auditní zprávu, podle níž je premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš ve střetu zájmů a Agrofert nemá nárok na žádné dotace od 9. února 2017, kdy začala platit novela českého zákona o střetu zájmů.

Všechny unijní dotace v řádu stovek milionů korun, o které Agrofert od té doby usiloval, by podle auditu muselo Česko vracet.

Evropská komise zveřejnila závěrečnou zprávu k auditu. Andrej Babiš je podle ní ve střetu zájmů

Číst článek

„České úřady nedeklarovaly žádné výdaje pro jakoukoli z operací, jimiž se zpráva zabývala. Proto není nutná žádná finanční oprava,“ řekl v pondělí mluvčí komise Balázs Ujvari. Komise bude podle něho s Českem dále řešit pouze některá z doporučení auditu, která zatím zdejší úřady nevzaly v potaz.

Premiér Babiš závěry auditu odmítl s tím, že jsou účelové a zmanipulované, svůj nesouhlas dalo najevo i ministerstvo pro místní rozvoj vedené Klárou Dostálovou (za ANO).

Nejsilnější europoslanecký klub Evropské lidové strany v pondělí komisi vyzval k tomu, aby na základě auditu neproplácela Česku peníze z nového víceletého rozpočtu Evropské unie.

Auditní zpráva

Evropská komise závěrečnou zprávu prvního auditu, který se týkal především dotací vyplácených ministerstvem průmyslu a obchodu, poslala do Česka v prosinci 2019. Server iROZHLAS.cz tehdy dokument získal, aktuální závěry Bruselu si můžete přečíst ZDE.

Unijní auditoři kromě porušení zákona o střetu zájmů našli chyby v některých schválených projektech. To je třeba případ dotace na výrobu toastového chleba značky Penam v Pekárně Zelená louka, která rovněž spadá do holdingu Agrofert. Rozhodli proto o vratce 100milionové dotace.

Česko nedodržuje legislativu EU, komise by mu měla stopnout dotace, žádají evropští lidovci kvůli Babišovi

Číst článek

České úřady se proti závěrům Bruselu posléze bránily. Ten ovšem na námitky nepřistoupil a loni v říjnu v navazující korespondenci své závěry potvrdil.

Podle auditorů je pro závěry ohledně střetu zájmů zásadní, že Babiš jmenoval všechny činitele fondů, které může i odvolávat. „Pan Babiš tudíž oba svěřenské fondy ovládá a prostřednictvím těchto svěřenských fondů ovládá také skupinu Agrofert,“ konstatuje zpráva s tím, že premiér má přímý ekonomický zájem na úspěchu Agrofertu.

Podle zprávy byl ohrožen nestranný výkon Babišových vládních funkcí, neboť se podílel na rozhodnutích, která měla dopad i na Agrofert. Zároveň se podílel na rozhodování o tom, jak budou rozděleny unijní peníze v Česku.

kno, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme