Čeští basketbalisté se na mistrovství Evropy postaví Srbsku, Finsku, Izraeli a Nizozemsku

Čeští basketbalisté budou příští rok na mistrovství Evropy hrát v základní skupině D doma v Praze vedle Polska také se Srbskem, Finskem, Izraelem a Nizozemskem. Rozhodl o tom čtvrteční los v Berlíně. Další tři skupiny se budou hrát v Kolíně nad Rýnem, Miláně a Tbilisi.

Berlín (Aktualizováno: 14:44 29. 4. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojtěch Hruban na loňském mistrovství světa

Vojtěch Hruban na loňském mistrovství světa | Foto: Václav Mudra | Zdroj: ČBF

Turnaj, který byl kvůli pandemii koronaviru a posunu olympijských her o rok odložen, se uskuteční od 1. do 18. září 2022. Do play off postoupí čtyři celky z každé skupiny. Vyřazovací fáze se bude hrát v Berlíně.

Čeští basketbalisté si za soupeře pro domácí mistrovství Evropy vybrali Polsko

Číst článek

Kouč českých basketbalistů Ronen Ginzburg, který získal loni v říjnu i české občanství, se může mimo jiné těšit na zajímavý souboj s reprezentací rodné země. Naposledy s Izraelem Češi hráli v červenci 2014 v přípravě v Moskvě a vyhráli 73:63.

Z nejsilnějšího prvního koše dostal jeho výběr obhájce stříbra Srbsko. S ním Češi při posledním setkání prohráli v duelu o konečné páté místo na předloňském mistrovství světa v Pekingu 81:90, přesto dosáhli historického úspěchu.

S Finskem se Češi utkali v kvalifikaci na MS v Číně a zvítězili jak v listopadu 2017 v Helsinkách (64:56), tak i o sedm měsíců později doma v Pardubicích (77:73). S Nizozemci sehráli naposledy v srpnu 2014 dva přípravné duely před ME a dvakrát vyhráli (77:68 a 65:51).

Polsko si vybral český celek jako partnerský tým do skupiny už dopředu v polovině března. Německo si tehdy zvolilo do skupiny Litvu, Gruzie Turecko a Itálie Estonsko. Ginzburgův tým byl při losu nasazen do druhého koše.

Ve skupině A se vedle domácí Gruzie a Turecka představí úřadující mistři světa Španělé, Rusové, Belgičané a Bulhaři. Němci budou v „béčku“ hostit vedle Litvy také Francii, obhájce triumfu Slovinsko, Maďarsko a Bosnu a Hercegovinu. Ve skupině C byli k Itálii a Estonsku přilosováni Řekové, Chorvati, Ukrajinci a Britové.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme