Schůze poslanců se zvrhla v osočování. Šéfové tajných služeb vůbec nevystoupili

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na tiskové konferenci před jednáním vlády (22.4.2021)

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na tiskové konferenci před jednáním vlády (22.4.2021) Zdroj: ČTK / Vondrouš Roman

Jan Hamáček ři příchodu na jednání vlády (26.4.2021)
Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) při jednání Poslanecké sněmovny (4.5.2021)
Jednání Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a Vojtěch Filip (KSČM) (4.5.2021)
4
Fotogalerie

Poslanci dnes nedokončili debatu o zrušené cestě vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy. Za zavřenými dveřmi jednali asi hodinu a půl, diskuse podle předsedy poslanců KDU-ČSL Jana Bartoška přerostla ve vzájemné osočování. Podle Hamáčka byla korektní. Kdy bude jednání o cestě pokračovat, není jasné. Poslanci se opět sejdou ve středu ráno. 

Server Seznam Zprávy dnes uvedl, že Hamáček chtěl v Rusku vyměnit informace související s útokem na muniční sklady ve Vrběticích na Zlínsku za dodávky vakcíny proti COVID-19 Sputnik V a za uspořádání summitu amerického a ruského prezidenta v Praze. Hamáček zjštění serveru ostře odmítl, okolnosti cesty chtěl poslancům vysvětlit na schůzi. Debata se ale vymkla. 

„Vystoupení byla spíš politickou přehlídkou současné pravicové opozice, která z toho chtěla udělat téma, a bohužel argumenty, které používali, byly spíš k smíchu než k vážnému zamyšlení,“ řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Kluby ODS a KDU-ČSL si podle něho vzaly přestávky a jednací den tím skončil.

„Mimořádný bod byl přerušen, protože schůze začala probíhat víceméně vzájemným osočováním a úplně se to vymklo z nějaké smysluplné diskuse,“ řekl Bartošek. Premiér Andrej Babiš (ANO) podle něho v podstatě vůbec nevystoupil, mluvil jen Hamáček. Na řadu řečníků se podle Bartoška nedostalo kvůli tomu, že debata přestala mít smysl.

Podle poslankyně Jany Černochové (ODS) nevystoupili ani ředitelé všech tří tajných služeb Jan Beroun, Marek Šimandl a Michal Koudelka, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a policejní prezident Jan Švejdar.

Šéf žalobců vyjádřil stud nad tím, jakým způsobem dnešní jednání ve sněmovně probíhalo. „Styděl jsem se za to, jak to probíhalo, za ten způsob komunikace. Bylo mi líto lidí, kteří od roku 2014 vyšetřují tuto trestnou činnost. Strávili na tom hodiny, týdny, měsíce času, dospěli jsme k nějakému řešení. Místo toho, aby se jim dostalo poděkování, a teď nehovořím o sobě, ale o policii, BIS, příslušném dozorovém státním zástupci, tak jsem byl přítomen nejapnému a nedůstojnému divadlu,“ řekl Zeman.

Na dotaz, zda by byl ochoten znovu dorazit na jednání sněmovny k této záležitosti, uvedl, že o tom bude hodně přemýšlet a dodal: „Ta kauza je věc, na kterou bychom měli být hrdí. Zvládli jsme to,“ řekl.

Mínil jak orgány činné v trestním řízení, tak zpravodajské služby. „Zároveň mohu říci, že jsem byl i pyšný na Českou republiku, jakým způsobem se postavila za celou kauzu, jakým způsobem ji vyřešila a myslím si, že u tohoto postoje bychom měli zůstat,“ uvedl nejvyšší státní zástupce.

„Žádné osobní útoky nepadaly,“ řekl Hamáček Blesk Zprávám. Ve vystoupení, jak uvedl, podrobně popsal okolnosti případu Vrbětice. „Jsem přesvědčen, že jsem schopen ty věci vysvětlit,“ dodal. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka řekl Aktuálně.cz, že nezaznamenal žádné zásadní informace, které by pro něho znamenaly vysvětlení Hamáčkovy plánované cesty.

Premiér Babiš nechtěl jednání komentovat.

V souvislosti s ukončením jednacího dne sněmovna nevolila čtveřici členů Rady České televize, jak měla v podvečer v plánu.