Je to nesmysl, uvedl Babiš k Hamáčkově možné výměně s Ruskem. Šéfovi ČSSD věří

Premiér Andrej Babiš (ANO) se ve středu zastal ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) v kauze možné výměny kauzy Vrbětice za milion dávek Sputniku V a schůzku Vladimira Putina a Joea Bidena v Praze. Pro Českou televizi uvedl, že vicepremiérovi věří.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 12:19 5. 5. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Premiér Babiš považuje za nesmysl, že by Hamáček mohl v Rusku měnit informace o kauze Vrbětice za vakcínu Sputnik V. Podle svých slov věří šéfovi ČSSD.

Není svědek mého ‚ďábelského plánu‘, podám trestní oznámení a žalobu, uvedl Hamáček. Chce 10 milionů

Číst článek

Hamáčka ve středu dopoledne podpořilo také vedení sociální demokracie. Nejvyšší představitelé strany jsou přesvědčeni, že Hamáček konal ve prospěch Česka a jeho občanů. Zároveň kritizovali novináře serveru Seznam Zprávy Janka Kroupu, který se zjištěním přišel.

Sám Hamáček později na tiskové konferenci uvedl, že podá trestní oznámení na autory reportáže Janka Kroupu a Kristinu Cirokovou, civilní žalobu na vydavatele a bude žádat odškodnění 10 milionů korun. 

Šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík již ale dříve uvedl: „Důkazy, o které se opíráme, jsou naprosto věrohodné.“

Podle zjištění serveru Seznam Zprávy ministr vnitra plánoval před vypuknutím vrbětické kauzy skutečně odjet do Ruska. Na jednání v Moskvě chtěl vyjednat dodávky milionu dávek vakcíny Sputnik V a setkání prezidentů Joea Bidena a Vladimira Putina v Praze výměnou za mlčení o detailech výbuchu muničního skladu ve Vrběticích.

Janek Kroupa: Informace o Hamáčkově šíleném plánu máme od vícero účastníků schůzky. I je ten úmysl vyděsil

Číst článek

Říct to měl 15. dubna účastníkům schůzky na ministerstvu. Těmi byli velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka, ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Marek Šimandl, ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun, policejní ředitel Jan Švejdar i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který ale dorazil později. Serveru to měli potvrdit sami účastníci schůzky, kteří Hamáčkovi nápad rozmluvili. 

Vicepremiér to ale popírá. Ke schůzce podle něj skutečně došlo, ale o něčem takovém nemluvili. „Jsou to absolutní spekulace a lži. Odmítám, že bych byl účasten výměnného obchodu,“ řekl pro Radiožurnál.

Zhruba před dvěma týdny vypukla diplomatická roztržka mezi Českem a Ruskem. Ze dvou výbuchů muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 jsou podle českých bezpečnostních složek důvodně podezřelí agenti GRU. Česko v návaznosti na toto odhalení vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády.

Rusko reagovalo vyhoštěním 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě. Později česká diplomacie informovala o nuceném odchodu dalších ruských diplomatů z Česka do konce května a Rusko oznámilo, že přechází v počtech pracovníků ambasád „na striktní paritu“.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme