Vyhrožovali jí zastřelením maminky, stejně emigrovala. Drsný příběh Áji Vrzáňové

Vyhrožovali jí zastřelením maminky, stejně emigrovala. Drsný příběh Áji Vrzáňové
A tak maminka Áji vymyslela alternativu na štvanickém stadionu, přihlásila dcerku na krasobruslení. Zprvu ji to ani zdaleka nebavilo tak jako lyže, ale když se naučila pár prvků a piruet, objevila v sobě skrytý talent.
Jednoho dne ji tatínek vzal na procházku po Karlově mostě a vysvětlil jí, na čem se s maminkou dohodli. "Ať zlato obhájíš, nebo neobhájíš, zůstaneš v Londýně, tvůj trenér se o tebe postará."
A trefil se. Aleně Vrzáňové bylo sotva 18 let, když se v roce 1949 postavila na světovém šampionátu na nejvyšší stupínek. Prožívala jedno z nejšťastnějších období v životě. Brzy tomu ale mělo být jinak.
S maminkou se přestěhovaly do USA, kde se Alena zapsala pod uměleckým jménem Ája Zanová a 18 let cestovala po státech v lední revue. Maminka ji zprvu doprovázela, poté se usadila v Las Vegas a stala se učitelkou hudby.
Foto: ČTK
Dan Poláček Miroslav Harnoch Dan Poláček, Miroslav Harnoch
Aktualizováno 25. 4. 2023 14:59
Její životní příběh by vydal na celovečerní film. Poté, co Ája Vrzáňová kvůli komunistům emigrovala z Československa, si prožila řadu rodinných tragédií. Připomeňte si osud někdejší krasobruslařské hvězdy.
 

Právě se děje

Další zprávy